A koka-tartalmú üdítőitalok visszatérése
A perui koka-termesztő farmerek szövetsége (CONCPACCP) vásárt rendezett Limában, ahol bemutatták az Alarca cég egyik legújabb termékét, a koka-sört, amelyet Apu márkanéven már forgalomba is hoztak az országban. A cég elsősorban a Machu Piccu-t látogató turistákat célozta meg, mivel azonban évente 180 ezer üveggel képesek gyártani a nedűből, jelenleg külföldi piacokat is keresnek. Bár az 1961-es kábítószer-ellenes ENSZ konvenció elvileg kizárólag ízesítőként teszi lehetővé a koka-levél használatát, vannak olyan jogi kiskapuk, amelyek segítségével Bolívia például már jelenlegi is exportál koka-tartalmú élelmiszert Venezuelába. Az Apu sört hasonló módszerrel fogják Kínába, Argentínába, Venezuelába és Dél-Afrikába exportálni.
A 20. század elején még széles körben elterjedtnek számítottak a koka-tartalmú üdítőitalok, mint például a Vin Mariani vagy a Coca-Cola – az előbbit olyan jelentős személyiségek is reklámozták, mint XIII. Leó pápa. Ezek többnyire alacsony pszichoaktív hatóanyag-tartalommal rendelkeztek és enyhe stimuláns hatásuk miatt éppúgy fogyasztották őket, mint manapság az egyéb energiaitalokat. A kokain betiltásával azonban ezek az üdítők eltűntek a piacról, ellenben a kokain magas koncentrációjú formái kerültek előtérbe. A 80-as évektől a szabadbázisos kokain (crack) fogyasztása is gyorsan terjedt: ezt elsősorban azok használják, akik olcsóbban és gyorsabban akarnak betépni. A tilalom vastörvénye: szigorodó tiltás – egyre veszélyesebb, egyre potensebb szerek. Reméljük, a jövőben az alacsony kokain-tartalmú üdítőitalok egy jóval kevésbé ártalmas fogyasztási kultúrát honosítanak meg a világon.
Kapcsolódó cikk:
Sárosi Péter