Javaslatok a biztonságosabb partizásról

2011. január 20.
Az Ártalomcsökkentők Egyesülete már 2007-ben javasolta a kormánynak a biztonságosabb szórakozás feltételeinek megteremtését

Most, amikor a sajtó a West Balkánban történt tragédiától hangos, aktuális újra felhívni a figyelmet azokra a cselekvési javaslatokra, amelyeket az Ártalomcsökkentők Országos Szakmai Közhasznú Egyesülete (röviden ÁSZ Egyesület) 2007-ben fogalmazott meg a konferenciáján. Ezen a rendezvényen ugyanis a szórakozóhelyeket célzó drogprevenciós és ártalomcsökkentő szolgáltatásokat nyújtó szervezetek képviselői egy önálló munkacsoportot alakítottak, amely azóta is érvényes megállapításokat és javaslatokat tett azzal kapcsolatban, hogy miként lehetne biztonságosabbá és kulturáltabbá tenni a hazai szórakozóhelyeket.

A dokumentum már akkor felhívta a döntéshozók figyelmét arra, hogy "A szórakozóhelyek üzemeltetésével kapcsolatos szabályozás nem veszi figyelembe a partidrog-használó fiatalok tömeges megjelenésével együtt járó speciális problémákat, a balesetek megelőzését célzó  ártalomcsökkentő szolgáltatások biztosítása pedig esetleges, megjelenésük a rendezvényszervezők szeszélyén múlik." Ajánlásokat fogalmaztak meg partiszervezők számára, amelyek közé tartozott a következő: "Ne engedj be több embert a buliba, mint ahányan kényelmesen elférnek!" És kialakították a parti tesztelést, amely "egy előre kialakított szempontrendszer alapján történő személyes megfigyelés, melynek során a biztonságosabb partizást elősegítő eszközöket és módszereket keressük, illetve tesszük nagyító alá az elektronikus zenei partikon."

Az ÁSZ Egyesület Cselekvési Javaslatai letölthetők itt - a partiszervíz munkacsoport javaslatai a 9-13. oldalon találhatók!

A javaslatokat elküldtük a kormánynak és többször is szorgalmaztuk a Kábítószerügyi Koordinációs Bizottság ülésein azok végrehajtását - sajnos erre nem került sor. A kormány cselekvési javaslati közé csupán a szórakozók biztonságosabb hazajutásának elősegítése került be, valószínűleg azért, mert a közvéleményt akkor a "diszkóbalesetek" kérdése foglalkoztatta leginkább. És ezzel kapcsolatban is csak egy ajánlás készült. Irónikus, hogy a kormányzat éppen most szakított a drogstratégiával és üzent hadat az ártalomcsökkentésnek, amikor azokra nagyobb szükség lenne, mint valaha. Ráadásul ebben a törekvésében még támogatóra is talált a Nagycsaládosok Országos Egyesülete (NOE) által. Érthető, ha a szülők aggódnak a gyermekeikért - jól teszik! De pont ez az aggodalom arra késztethetné őket, hogy olyan megoldásokat keressenek, amelyek valóban biztonságosabbá teszik a gyerekeik életét, és ne öntsék ki a fürdővízzel együtt a gyereket is. Például elolvashatnák figyelmesebben a Nemzeti Drogstratégiát is, amelyből most szeretnék idézni:

"A szórakozóhelyeken a biztonságos szórakozás feltételeinek megteremtése, a feltételrendszer megvalósulásának ellenőrzése." (VII/1.3.d)

Vajon ez is vállalhatatlan a kormány számára?

Sárosi Péter