A CIA titkos kísérletei az LSD-vel

2012. március 27.

A CIA tudtukon kívül adott LSD-t embereknek a 60-as évek elején

Maia Szalavitz a Time magazinban azokról a korai LSD kísérletekről ír, amelyeket a CIA végzett 1953 és 1964 között. Az MK-ULTRA fedőnevű program során többek között szexmunkások segítségével a tudtukon kívül LSD-t juttattak férfiak italába. Amíg az iratok titkosítva voltak, a legtöbben mítosznak tartották a program puszta létezését is – besorolták a sok összeesküvés elmélet közé, amik izgalomban tartják az amerikai szubkultúrákat. Arra pedig még kevesebben gondoltak, hogy ennyire az orvosi etikával ellentétes módon kísérleteztek az LSD-vel, mi több, illegálisan csempésztek drogot az országba! Vajon mi volt a CIA célja? Az iratokból ez is kiderül: azt hitték, hogy a szovjetek, a kínaiak és az észak-koreaiak LSD segítségével agymosásban részesítik az elfogott amerikai katonákat, akiket “alvó ügynökként” visszaküldenek hazájukba, hogy aztán a megfelelő pillanatban aktiválhassák őket.

Az ügynökség megfigyelés alatt tartotta azokat a szerencsétleneket, akiknek a tudtuk nélkül LSD-t adtak, és beavatkozás nélkül figyelték, hogy mi történik velük. Miután egy rendőr italába LSD-t kevertek, az illető kifosztott egy bárt, mivel beparázta, hogy nincs pénze arra, hogy kifizesse a barátnője repülőjegyét vissza New Yorkba. A CIA ezután sem fedte fel magát, a rendőr ellen büntetőeljárás indult fegyveres rablás miatt. Az Éjféli Klimax Hadművelet fedőnevű akció során pedig san francisco-i szexmunkások segítségével LSD-t kevertek férfiak italába, akiknek a viselkedését aztán a tükör mögül figyelték a szomszédos szobából. 

Eközben az amerikai kormány kereszteshadjáratot folytatott a pszichedelikus drogok ellen és démonizálta azt a Timothy Leary-t, akinek az egyik fő alapelve az volt, hogy “sose módosítsd felebarátod tudatát a beleegyezése nélkül”! Az LSD hatásairól a legfontosabb tudnivaló éppen az, hogy azt a dózis, a set és a setting háromszög befolyásolja. Amennyiben ez a három megfelelő módon van megválasztva, akkor a trip kockázatai minimálisak – ha viszont valamelyik hibázik, akkor a trip élménye rossz lesz, sőt, egészen veszélyes fordulatokat vehet. Vajon akkor ki volt igazán veszélyes az amerikai társadalom alappilléreire, a szabadságjogokra nézve?

Sárosi Péter