Európai Drogpolitikai Kezdeményezés (EDPI)

Mi az EDPI?
Az Európai Drogpolitikai Kezdeményezés (EDPI) azért jött létre, hogy emberibb, racionálisabb és ártalomcsökkentésen alapuló drogpolitika felé terelje az uniós és tagországi társadalmi párbeszédet és drogpolitikát.

Kik vagyunk?
Az EPDI a Társaság a Szabadságjogokért projektje, melyben hat európai ország civil szervezeteivel karöltve valósítja meg közpolitikai és kommunikációs céljait. A projektben a következő országok vesznek részt: Bulgária, Lengyelország, Magyarország, Portugália, Románia, Szerbia. A résztvevő országok igyekeznek reprezentálni az uniós drogszabályozás eltéréseit a tagállamok között. Partnereink között akad teljes dekriminalizálást bevezetett állam, Portugália, de vannak a drogfogyasztókat börtönnel fenyegetők is, mint Magyarország vagy Románia. Szerbia pedig, mint EU-n kívüli állam színesíti az EPDI palettáját.

Mire törekszünk?
Célunk, hogy hatékony drogpolitikai reformra késztessük az Európai Uniót és a tagállamait, melyhez szakértelemmel, háttérkutatásokkal és nemzetközileg bevált jó gyakorlatokkal segítjük őket. Eszközeink elsősorban média és felvilágosítás vezéreltek, de nyilvánosság mellett drogpolitikai felmérésekkel, kutatásokkal is dolgozunk. A helyi és országos politikán túl szorosan követjük és civil eszközökkel igyekszünk befolyásolni az európai és nemzetközi drogpolitikát (EU, ET, ENSZ).

Hogyan dolgozunk?
Az évek során cikkek és videók formájában rengeteg bizonyítékát gyűjtöttük össze a jelenlegi büntetésalapú drogpolitika okozta ártalmakról, illetve világszerte készítettünk filmeket, írunk cikkeket kiváló drogpolitikai megoldásokról, melyek népszerűsítésében komoly eredményeket értünk el.

Az alternatív drogpolitikákon alapuló gyakorlatok népszerűsítése azonban továbbra is komoly kihívás, mert a szakemberek és civil szervezetek áralomcsökkentés- és szabályozás-alapú törekvéseit gyakran felülírja a nagy politika.

Az EPDI ezért kiemelt feladatának tekinti a civil társadalom és különösen a fiatal generáció tájékoztatását a médián keresztül, ezzel is sarkallva tényalapú drogpolitikai megközelítésre a kormányokat. Ehhez közérthető, fiatalos, a mai kommunikációs csatornák széles tárát kihasználó kampányokat folytatunk. Eszköztárunk részét képzik  emellett petíciók, nyílt levelek, flash mobok és más figyelemfelkeltő akciók.

Miközben ugyanis Európai Unió földrajzi értelemben kicsi az Egyesült Államokhoz képest, kulturális és nyelvi sokszínűsége nyomán nehezebb egységes üzenetekkel megszólítani a polgárait. Erre válaszként működik nemzetközi kooperációban az EPDI.

Támogatóink
Támogatónk az Open Society Institute (OSI) Globális Drogpolitikai Programja és a Common Sense for Drug Policy Alapítvány.

 

EDPI Cikkek

2017. július 28.

Az EU új drogpolitikai akciótervéről

Az Európai Unió még 2013-ban fogadta el a drogstratégiáját, amely 2020-ig fogalmazott meg hosszú távú célkitűzéseket. Ezeket fordítják le rövidtávú, hároméves cselekvésekre az akciótervek, amelyek közül a másodikat (2017-20) éppen most tette közzé az Európai Bizottság. Mint a Bizottság negyvenhárom szakemberből álló civil fórumának egyik vezetője, tanácsadóként én is részt vettem az előkészítésében, így volt rálátásom az egész folyamatra.

2015. december 17.

Kísérleti programként indul Szlovénia első drogfogyasztói szobája

A volt Jugoszlávia más országaival ellentétben Szlovénia drogpolitikai kísérletekkel próbál megfelelőbb közegészségügyi választ adni a droghasználatra. Közel két évtized érdekképviseleti és jogi előkészítő munkát követően a Stigma nevű civil szervezet 2015-ben elindította a drogfogyasztói szoba (drug consumption room - DCR) kísérleti projektet.

2015. június 29.

Room for Change - Adj Helyet a Változásnak

A Drogriporter büszkén mutatja be a hat civil szervezettel közösen indított, Adj Helyet a Változásnak című új nemzetközi kampányát, mely a városi drogprobléma kezelési módjának megváltoztatását célozza

2015. március 31.

Erősödik az európai gyógyászati kannabisz mozgalom?

Kutatók és gyógyászati kannabisz páciensek találkoztak a prágai Gyógyászati Kannabisz Konferencián, hogy megvitassák a terület legfrissebb fejleményeit. A Drogriporter vendégszerzője, Iga Jeziorska két aktivistát interjúvolt meg, akik közreműködtek az újonnan alakult Nemzetközi Gyógyászati Kannabisz Páciensek Szövetségének (IMCPC) létrehozásában.
 
2015. február 19.

Ștefan Iancu: Dizájner drogok illegális kereskedelme Romániában

A betiltott dizájner drogok nem tűntek el, de kereskedelmük a föld alá szorult - szó szerint. Vendégszerzőnk, Ștefan Iancu írása az új pszichoaktív szerek aktuális helyzetéről Romániában.

2015. január 29.

Szerb remények a gyógyászati marihuána engedélyezésére

Vendégszerzőnk a legfrissebb szerbiai fejleményekről számol be: váratlanul pozitív visszhangra talált egy aktivista csoport kezdeményezése a kannabisz gyógyászati célú engedélyezéséről, de a megvalósítás nem zökkenőmentes

2015. január 15.

Románia: az új Btk. csökkenti a kábítószerrel visszaélés büntetési tételeit

Román vendégszerzőnk cikke arról, hogy tavaly enyhítették a román drogtörvény büntetéseit. A bebörtönzés és a pénzbírság kiszabásának lehetősége így is megmaradt, a szegényeket pedig ott is jobban sújtja a törvény. De az irány legalább jó, nem úgy, mint nálunk, ahol 2013-ban szigorítottak.  
2014. február 28.

Legális füvet Európában!

Írd alá a petíciót - ha 1 millió aláírás összegyűlik legalább 7 országból, akkor az EU-nak foglalkoznia kell a marihuána legalizációjával! 

2013. szeptember 16.

Nyílik Berlin első coffee shop-ja?

Berlin-Kreuzberg városrész Görlitzer parkja az ott zajló kábítószer árusításnak és használatnak köszönhetően felkapott téma a helyi médiában. A lakosok már nem tudják tovább tolerálni, ami ott zajlik. A politikusok szokatlan intézkedéssel igyekeznek elrendezni a helyzetet.

2013. június 26.

A Drogriporter Brüsszelben

Tegnap a Drogriporter vezetőjét az EU Bizottság tanácsadó fórumának vezető testületébe választották - ma pedig az Európai Parlamentben szólaltunk fel a drogpolitikai reform mellett

2013. február 27.

Ex-EU drogcár: a drogtéma feszegetése politikai öngyilkosság

A Drogriporternek adott interjújában az Európai Bizottság (EB) drogpolitikai vezetője, Carel Edwards kimondja: értelmetlen a fogyasztók büntetése miközben számba veszi a globális elmozdulás esélyeit a dekriminalizáció kapcsán.

2013. február 21.

Életeket ment az úttörő ártalomcsökkentő munka Bulgáriában

Bolgár EDPI partnerünkkel közösen készült filmünk második részében az Initiative for Health Foundation úttörő munkájába nyerhetünk betekintést.

2013. február 6.

Ártalomcsökkentés Portugáliában

A Drogriporter Portugáliában készült filmjének második részében betekintést nyerhetsz egy kábítószerfüggőkkel és ártalomcsökkentéssel foglalkozó civil szervezet működésébe.

2012. december 19.

Vita a soron következő EU drogstratégiáról

A tagállamok inadekvát válaszai miatt a valós dekriminalizációs erőfeszítések még mindig hiányoznak Európában – vontuk le a konzekvenciát az EU következő drogstratégiájáról tartott, brüsszeli konferencián hallottakból.

2012. november 20.

Hiba volt a kannabisz átsorolása

Jacqui Smith, a korábbi brit munkáspárti kormány belügyminisztere elismerte, hogy a kannabisz veszélyesebb drogok csoportjába helyezésével rossz döntést hoztak

2012. november 15.

Hitvezérelt drogterápiás kezelések Szerbiában: az Úr nevében

A drogfogyasztókkal szembeni durva, erőszakos túlkapások ellenére kiemelt partnere a Szerb Ortodox Egyház a nemzeti kormánynak a kábítószerbetegek gyógyításában.

2012. szeptember 18.

Svéd drograzzia a semmiért

Hiába ütött rajta a rendőrség több tucatnyi középiskoláson, egy pozitív drogtesztet sem tudott felmutatni

2012. július 26.

Horvátország jövőre dekriminalizál

Csak a csekély mennyiségű kábítószer-birtokolást enyhítik szabálysértéssé, a saját használatra történő előállítást nem

2012. június 21.

ESPAD 2011 – így fogyaszt a kamasz

A kormány a tömény italok fogyasztását propagálja, a tinédzserek szót fogadnak

2012. május 7.

Dohányfüst és alkoholgőz

Az európai kamaszok legális és illegális szerhasználati szokásait vizsgáló ESPAD 2011 felmérés hazai vonatkozásai

Oldalak