ENSZ drogpolitika

2017. június 26.

Miért baj, hogy szinte csak rendőröket díjaznak a drogellenes napon?

Ma a drogellenes világnap alkalmából a minisztérium által díjazott 14 személyből mindössze három dolgozik az egészségügyi vagy szociális ellátás terén, a díjazottak többsége rendőr. Az üzenet világos: a kormány alapvetően rendészeti problémát lát a drogjelenségben. Szükség lenne egy alternatív díjra.

2016. szeptember 5.

Akinek mindig az ember volt az első: búcsú Bayer Istvántól

93 éves korában elhunyt Bayer István professzor, a hazai gyógyszerésztudomány és drogpolitika doyen-je, az ENSZ Kábítószerügyi Bizottságának volt elnöke, az Országos Gyógyszerészeti Intézet első igazgatója. Búcsúzunk.

2016. június 1.

Nyitni Kék konferencia

Ismét összeálltak a nagy drogügyi szervezetek, hogy egy közösen szervezett konferencián foglalkozzanak a szakmára irányuló kirekesztettség, magárahagyatottság, a szakmai iránymutatás hiányával.

2016. április 14.

A világ vezetői a drogellenes háború befejezésére szólítanak fel

Az ENSZ Közgyűlés kábítószerekkel foglalkozó különleges ülésének (UNGASS) előestéjén a világ vezető személyiségei és aktivisták nyílt levélben fordultak az ENSZ főtitkárához, Ban Ki Munhoz, arra kérve, hogy tegye lehetővé "a globális drogkontroll politikák valódi reformját".

2016. március 31.

Einsten idézettel szemléltették a drogellenes háború kudarcát

Ezen a héten zárult az ENSZ Kábítószerügyi Bizottságának (Commission on Narcotic Drugs, avagy CND) idei ülése. Tudósításunk az egyre hevesebb nemzetközi drogpolitikai vitákról Bécsből. A cikk a Hír24 oldalon jelent meg.

2016. január 4.

Koka vagy kokain?

Az Andok-vidékén hagyományos kokalevelek európai felbukkanását kokainnal felturbózott teaként értelmezte a média – röviden bemutatjuk a kettő közti különbségeket

2014. október 30.

Kihátrálnának a drogháborúból

Az Egyesült Államok és Nagy-Britannia is a drogellenes szigor befejezése felé kacsintgat 

2014. május 8.

Drogháború közgazdász szemmel

Öt Nobel-díjas közgazdász és további tizenhat szakértő állt ki a drogellenes háború lezárása mellett. Az eset ráadásul még újszerűnek sem nevezhető.
2014. március 18.

A drogügyi konszenzus vége az ENSZ-ben

A globális drogtilalomról egyre kevésbé van konszenzus az ENSZ tagállamok között. A TASZ filmje az ENSZ 2014-es drogügyi gyűléséről.

2014. március 6.

Legalizációs vita a Vs.hu-n

Kilenc szakértő és közéleti személyiség fejtette ki a véleményét a legalizáció kérdéséről, majd az olvasók ítéletet hoztak – mi pedig mindezt megfejeljük a szokásos kritikánkkal

2013. szeptember 11.

A drogháború aláássa a fejlődést és háborúkat tart fenn

A TASZ a drogháború költségeit bemutató sorozatának harmadik részében azt járja körül, hogy a kábítószerek feketepiaca miként ássa alá egész régiók stabilitását és hogyan tartja fenn a háborúkat és az erőszakot.

2013. augusztus 9.

A drogellenes háború Mexikóban: Van más megoldás?

Hetvenezer ember vált áldozatául a 2006 óta tartó drogellenes háborúnak Mexikóban. A kábítószerek azóta is zavartalanul áramlanak az Egyesült Államokba. A TASZ és Espolea filmje az okokat és a megoldást keresi.

2013. július 1.

Drogmentesség a magyar kormány és az ENSZ szerint

Bár minden tapasztalat a szigorítás elhibázottságát igazolja, a Fidesz mégis az ortodox utat választja – a Népszabadság cikkének ajánlója

2013. április 4.

Egyre távolabbi a drogmentes világ utópiája

A TASZ az ENSZ Kábítószerügyi Bizottságának éves ülésén készített filmje és az Indexen megjelent cikkünk

2006. május 11.

Árral szemben

A TASZ munkatársa, Sárosi Péter Vancouverben járt a 17. nemzetközi ártalomcsökkentő konferencián.