A Drogriporter Brüsszelben

2013. június 26.

Tegnap a Drogriporter vezetőjét az EU Bizottság tanácsadó fórumának vezető testületébe választották - ma pedig az Európai Parlamentben szólaltunk fel a drogpolitikai reform mellett

A Kábítószerügyi Civil Fórum (Civil Society Forum on Drugs) az Európai Bizottság szakértői testülete, amelynek célja, hogy a drogterületen dolgozó civil szervezeteket bevonja a döntéshozásba. Idén öszesen 40 szervezet képviselőjét választotta be a Bizottság a fórumba, köztük a TASZ drogpolitikai programvezetőjét, Sárosi Pétert is. A fórum öt fős irányító testületetébe is beválasztották titkos szavazással, feladata lesz ezután, hogy a civil fórum és az EU aktuális elnöksége, illetve a tagállamok kormányzati képviselői (Horizontális Munkacsoport) közötti kapcsolatot koordinálja.

Június 26-án, a drogellenes világnapon az Európai Parlamentben szerveztünk egy találkozót, amelynek keretében bemutattuk az új pszichoaktív anyagokkal (dizájner drogokkal) kapcsolatos, 5 európai országban végzett kutatásunk eredményeit. A kutatás rámutat arra, hogy az egyes államok gyakran egyoldalúan a büntetésre fókuszáló válaszokat adnak a dizájner drogok jelenségére, és eközben nem fektetnek bele eléggé a megelőzésbe, tájékoztatásba és ártalomcsökkentésbe. A találkozót Carel Edwards, az EU Bizottság drogirodájának korábbi igazgatója nyitotta meg. Az eseményen levetítettük a Drogriporter új filmjét is, amelyet Romániában forgattunk arról, hogy miként járult hozzá a dizájner drogok injektálása az egyre jobban elszabaduló HIV járványhoz – ezt hamarosan a Drogriporteren is közölni fogjuk.

A találkozó után aktivistáink az EP épületében a “Segítsd ne büntesd” (Support Don’t Punish) transzparensekkel demonstráltak a drogfogyasztók büntetése ellen. Egy nemzetközi kampány keretében ma a világ több országában felhívják a figyelmet a drogfogyasztók büntetésének ártalmaira. Kattints ide a fotógalériáért!