Ausztria

2007. május 25.

Ausztria zászlója

 

 

 

 

 

 

Jogszabályi háttér

A jelenlegi szabályozás az 1998. január 1-én hatályba lépett kábítószertörvényen (Suchtmittelgesetz, röviden: SMG) alapul, a törvényhozók szándéka szerint elsősorban a terápiás eszközök előtérbe helyezését szolgálja a fogyasztók büntetése helyett, ugyanakkor szigorú szankciókat helyez kilátásba a drogkereskedők számára.

 

Illegális drogok

A törvény háromféle csoportot különböztet meg az illegális drogokon belül (narkotikumok, pszichotróp anyagok és prekurzorok kategóriája), ezek különféle megítélés alá esnek.

 

Legfontosabb (és leggyakoribb) elkövetési magatartások, büntetési tételek

Az illegális drogok fogyasztása önmagában nincs bűncselekményként nevesítve, de az ilyen anyagok birtoklása bűncselekmény.

A birtoklás történhet személyes használat, illetve kereskedelem céljából. Annak eldöntésekor, hogy a birtoklás melyik formája valósul meg, a következőket veszik figyelembe:

 • mennyiség – csekély, jelentős;
 • az elkövető általi használat gyakorisága – alkalmi/rendszeres;
 • az anyag jellege, természete (kategóriája).

Csekély mennyiségű illegális drog személyes használatra történő tartása maximum 6 hónap szabadságvesztéssel illetve pénzbüntetéssel büntethető.

Ha azonban a droghasználatba kiskorút is bevonnak, és az elkövető nagykorú személy legalább 2 évvel idősebb a kiskorúnál, 3 év börtönbüntetésre is ítélhető.

A csekély mennyiségű drogot a személyes adag megszerzése céljából kereskedelmi forgalomba hozó elkövetőt 6 hónap elzárásra ítélhetik, ha drogfüggőnek nyilvánítják.

Jelentős mennyiségű illegális drog terjesztés céljából történő birtoklása 3 évig, terjesztése pedig 5 évig terjedő szabadságvesztéssel büntethető. Ha az elkövető bűnszervezet tagjaként terjesztette a drogot, akár 10 éves börtönbüntetésre is ítélhető, visszaeső bűnelkövetőnél vagy a jelentős mennyiség alsó határát legalább 25-ször meghaladó mennyiség terjesztése esetén akár 15 évre is.  A drogterjesztő hálózatok tagjai 10-20 éves vagy akár életfogytig tartó börtönnel büntethetők.

 

Elterelés lehetősége

Az ügyészség köteles az eljárás felfüggesztését kérni 2 év próbaidőre, amennyiben az elkövetőt csekély mennyiségű kábítószer személyes használat céljából történő birtoklásával vagy megszerzésével vádolják, és valamely kompetens egészségügyi szerv szakvéleménye szerint is szükséges lépés lenne az elkövető egészségügyi kezelése. Ilyen esetekben az elkövető vállalja, hogy elterelés keretében egy egészségügyi programon vesz részt (pszichoterápia, elvonókúra). Ha a vállalt és javasolt kezelésen nem jelenik meg rendszeresen vagy a próbaidőszak (2 év) alatt újabb bűncselekményt követ el, a büntetőeljárást folytatják ellene. Amennyiben újabb bűncselekmény elkövetésére a próbaidő alatt nem kerül sor, és az elkövető igazolja az ügyészség felé, hogy az általa vállalt egészségügyi programot teljesítette, az ügy lezárul.

Az ügyészség egészségügyi szerv szakvéleménye nélkül is kérheti az eljárás felfüggesztését 2 év próbaidőre, amennyiben az elkövetőt kizárólag csekély mennyiségű Cannabis személyes használat céljából történő birtoklásával vagy megszerzésével vádolják, egészségügyi kezelése nem tűnik indokoltnak, és korábbi hasonló rendőrségi ügye nem volt.

Az egészségügyi kezelést az is kérheti, akit jogerősen 2 évnél rövidebb időtartamú szabadságvesztésre ítéltek kábítószerrel kapcsolatos bűncselekmény elkövetésért. Ilyen esetekben a bíróság az ítélet végrehajtását felfüggesztheti, és amennyiben az elítélt igazolja a kezelésen történő részvételét és annak sikerességét, a bíróság felülvizsgálja a korábbi ítéletet.

A felnőtt elkövetők 50 %-a, míg a fiatalkorúak 90%-a esetén kerül elrendelésre egészségügyi kezelés és 2 év próbaidő.     

Csekély és jelentős mennyiség

jelentős mennyiség határát a törvény a tiszta hatóanyag mennyisége szerint állapítja meg: 

 

·        20 g THC (cannabis)

·        3 g heroin

·        15 g kokain

·        10 g amfetamin

·        30 g MDMA

 

 

Forrás: emcdda.europa.eu

 

A kannabisszal kapcsolatos törvények és a gyakorlat

Jogi helyzet:

 • A kendertermékek engedélyezettek ipari és gyógyászati célból. A kendertermékeket legálisan be lehet szerezni – akár virágzás előtt álló kannabiszpalántákat is – kivéve a már THC-t tartalmazó, így pszichoaktívnak minősülő kannabiszt.
 • A kannabisz fogyasztása nem büntetendő, de a tartás, a vásárlás és az átadás – akár egy joint megosztása – illegális. Az osztrák törvény világos különbséget tesz a fogyasztással kapcsolatos vétségek és a szervezett bűnözés között.
 • A tartás miatt indult eljárások rendszerint elterelésben végződnek. Az elkövető rehabilitációs programot választhat, ami felfüggeszti a bírósági eljárást.
 • 2012-ben a 24000 kábítószerrel kapcsolatos vétségből 19000 indult kannabisz birtoklás és fogyasztás miatt, míg 505 főt vádoltak meg kannabisszal való üzleteléssel.

 

Gyógyászati célú alkalmazás:

 • Míg a kannabisz gyógyászati célú használata gyakorlatilag engedélyezett, az osztrák törvények tiltják a természetes gyógynövény árusítását.
 • Ausztria engedélyezi a szintetikus kannabisz-készítmények, így a THC tartalmú Dronabinol és a THC, CBD tartalmú Sativex orvosi recepttel történő beszerzését.
 • Míg Ausztriában tilos a kannabisz termesztése a pszichoaktív THC előállítása céljából, az osztrákok legálisan vásárolhatnak kannabisz magokat és fiatal kannabisz palántákat. A törvény csak a THC-t tiltja, de a kannabiszban fellelhető többi kannabinoidot nem.
 • Nem egyértelmű, hogy ennek alapján a kannabisz páciensek termeszthetnek-e otthon kannabisz növényt fogyasztási célból a virágzási stádiumig (a THC megjelenéséig) bezárólag. Ez azért fontos kérdés, mert CBD-t már virágzás előtt is tartalmaz a növény, ami kivonatolható és például kenderlé formájában fogyasztható.

 

Előfordulás:

 • A hivatalos kormányzati adatok szerint az osztrákok több mint 20%-a használt élete során kannabiszt és 12,5%-uk használja alkalmilag vagy rendszeresen.
 • Ennek a 12,5%-nak a fele fogyaszt rendszeresen kannabisz, vagyis hetente legalább kétszer elfüstölve, vaporizálva vagy étel formájában.
 • A kannabiszhasználat leginkább a fiatalok között elterjedt. A kormányzati becslések szerint a 15-25 év közöttiek 40%-a fogyaszt kannabiszt. A hivatalos adatok szerint a kannabisz használata átlagosan 15 éves korban kezdődik.

Forrás: Österreichischer Hanf Verband

 

Frissítve: 2015.08.11.