Hollandia

2007. május 25.
Hollandia zászlója

Hollandiában az 1928-as ún. Ópiumtörvény 1976-os módosítása a drogok két fajtáját különbözteti meg: „könnyűdrogok” (kannabisz és származékai) illetve „keménydrogok” (minden egyéb illegális anyag). A törvényhozók szerint az első kategória „elfogadható kockázatot” jelent a társadalomra, míg a második csoport „elfogadhatatlan kockázatot.”

 

A személyes használatra történő birtoklást elkövető személyek büntetőjogi felelősségrevonását a hatóságok nem tekintik prioritásnak, a Legfőbb Ügyész leirata alapján a rendőrség nem üldözi a fogyasztókat. Vannak ugyanakkor súlyosbító körülmények, így például a kiskorú jelenlétében történő fogyasztás. Keménydrogoknál a csekély mennyiség felső határa 0.5 gramm, kannabisz esetében 5 gramm. 

 

A törvény dekriminalizálta a kannabisz kiskereskedelmi forgalmazását is az erre engedéllyel rendelkező speciális kávéházakban („coffee shopok”), mivel a törvényhozók szerint a a könnyű- és keménydrogok piacait külön kell választani. A coffee shopok működését az ún. AHOJG kritériumrendszerrel szabályozták:

 

  • egy személynek egy nap alatt max. 5 gramm adható el
  • nem árulhatnak keménydrogot
  • reklám tilalma
  • a coffee shop nem okozhat zavart a közrendben
  • alkoholárusítás tilalma
  • kiskorúnak való árusítás tilalma

 

A coffee shopok működését a helyi önkormányzat engedélyezheti vagy tilthatja meg.

A csekély mennyiséget meghaladó, 30 grammot el nem érő kannabisz árusítása esetén a dealer 1 hónap szabadságvesztésre és/vagy 2300 Eurós pénzbüntetésre ítélhető. Keménydrogok esetén 1 évig terjedő szabadságvesztés és/vagy 4500 Eurós pénzbüntetés, jelentős mennyiség esetében 8 évig terjedő szabadságvesztés. Visszaeső bűnelkövető esetén a büntetés egyharmaddal súlyosbítható.

 

Keménydrogok kereskedelme esetén a törvény 12-16 évig terjedő szabadságvesztéssel is büntethető. A drogkereskedelem vádjában bűnösnek talált drogfüggőket nem börtönökben, hanem speciális kezelőintézetekben (Strafrechtelijke Opvang Verslaafden) helyezik el. Kannabisz kereskedelme esetén a maximális büntetés 4 év szabadságvesztés és/vagy 45000 Eurós pénzbírság.