Írország

2007. május 25.
Írország zászlója

A drogokat az 1977-es ír drogtörvény öt osztályra osztotta fel a társadalomra való vélelmezett hasznossága alapján (a kannabisz, meszkalin, ópium és LSD az első, a kokain, morfium és heroin a második osztályban található). A törvény nem bünteti a fogyasztást, ugyanakkor az engedély nélküli birtoklást 1 évig terjedő szabadságvesztéssel és/vagy pénzbüntetéssel szankcionálja.

 

Külön kategóriát képez ebből a szempontból a kannabisz, amelynek személyes használatra történő birtoklása csupán pénzbüntetést vonhat maga után. Ha azonban valakit harmadszorra érnek tetten kannabisz birtoklásán, akár 1 évig terjedő szabadságvesztésre is ítélhetik. Egyéb illegális drogok birtoklói ugyanerre a büntetésre számíthatnak.

 

A drog kereskedelmi szándékkal, nagyobb mennyiségben történő birtoklása akár életfogytig tartó börtönbüntetést is magával vonhat. A jelentős mennyiség határát a jogszabályok a drog piaci értékében szabják meg (12700 Euró). Az ír jogrendszerben a csekélyebb droggal kapcsolatos kihágásokat a kerületi bíróságok ítélik meg, saját hatáskörben csak 12 hónapos szabadságvesztést szabhatnak ki. A nagyobb jelentőségű ügyeket a felsőbb szintű bíróságoknak adják át.

 

A drogfüggőnek nyilvánított személyek által elkövetett kisebb vagyon elleni bűncselekmények elkövetőit többnyire próbára bocsátják, illetve 40-50 órás közmunkával büntetik.