Olaszország

2007. május 25.
Olasz zászló

Az 1992-es olasz drogtörvény az ellenőrzött anyagokat 6 osztályba sorolta be:

 


I.                    ópiátok és kokain

II.                 kannabisz

III.               nagyon addiktív barbiturátok

IV.              gyógyászati anyagok

V.                 drogokat tartalmazó speciális készítmények

VI.              stimulánsok

 

A különböző kategóriákba tartozó anyagokkal való visszaélést különböző súllyal ítélik meg a jogszabályok. Ha valakit a II. vagy IV. osztályba tartozó drogok személyes használat céljából történő birtoklásán érnek, az illető személyt vagy képviselőjét a helyi rendőrfőnök irodájába rendelik kihallgatásra. Ha a gyanúsított beleegyezik, hogy nem követi el többször ezt a bűncselekményt, akkor eltekintenek a további eljárástól, és egy írásbeli figyelmeztetést küldenek neki a drogok veszélyeiről. 

 

Többszöri visszaesők esetében a rendőrség bevonhatja a jogosítványt, útlevelet, fegyvervásrálási engedélyt és hasonló dokumentumokat, megtilthatja a lakóhely elhagyását is. A veszélyesebbnek nyilvánított drogok birtoklói esetében a szankciók tovább tartanak (4 hónap).

 

A kereskedelmi szándékkal történő birtoklás esetén a jogszabályok 8-tól 20 évig terjedő szabadságvesztést és/vagy 25000-től 250000 Euróig terjedő bírságot helyeznek kilátásba az I. és III. osztályba, egytől hat évig terjedő szabadságvesztést és 2600-tól 26000 Euróig terjedő pénzbírságot a II. és IV. osztályba tartozó drogok esetén.