Agresszió ayahuascától?

2015. december 22.
Késelés egy ayahuasca-szertartáson – ennél szokatlanabb esetet keresve sem találhatnánk a pszichedelikus drogok világából, a 24.hu azonban tudni véli, hogy ez bizony gyakori. A tudomány és a gyakorlat cáfolja a magyar weblap állítását.
 
Jól ismert a média rendkívüli esetek iránt táplált szenvedélye, amiket előszeretettel tálal tipikus példákként. Fokozottan igaz ez a drogok esetében, gondoljunk csak a „kannibál drog” esetére, ahol a hisztériakeltés növelte is a szer iránti keresletet. Ezúttal a növényi eredetű, erőteljes pszichedelikus főzettel, az ayahuascával kapcsolatban derült fény egy atipikus esetre, ami nem kerülhette el a média figyelmét sem. Az ügy egy amazóniai ayahuasca szertartáson történt, ahol egy brit férfi egy kanadai férfire támadt, aki válaszul elvette a támadó fegyverét és halálos sérülést ejtett rajta. A 24.hu a Guardian beszámolójára hivatkozik, ám míg a brit lap azt írja, hogy az ayahuascát "rendszerint nem kapcsolják az agresszióhoz”, addig a 24.hu már úgy fogalmaz, hogy „a fogyasztóknak pszichedelikus élményeik lesznek, és gyakran válnak erőszakossá.” Ez azonban a legkevésbé sem igaz. 
 
 
 
 
 
Peru és Ecuador egyes ősközösségeiben a mai napig univerzális gyógyszerként használják az ayahuascát. A brazíliai szinkretikus egyházak, a Santo Daime, az Uniao de Vegetal (UDV) és a Barquinha vallási szertartásaiban is használják a szakramentumként tisztelt főzetet. A kilencvenes években 15 UDV tag vizsgálata alapján azt találták, hogy az ayahuasca tartós fogyasztása pozitív viselkedés- és életmódbeli változásokhoz vezetett és megszüntette a korábban fennálló alkohol- és egyéb szerfüggőségeket. Két évtizeddel később egy 32 Santo Daime tagra kiterjedő kutatás hasonló eredményekkel zárult. Dr. Frecska Ede pszichiáter, az ayahuasca nemzetközileg elismert kutatója egy 2008-as esettanulmányában egy olyan esetről számolt be, melyben az agresszív viselkedés terápiájában sikeresen használták fel az ayahuascát. A módszert azóta már brazil börtönökben is alkalmazzák, ahol a ceremóniák során az erőszakos cselekményekért elítélt rabok mélyebb belátást nyernek az életükbe, amitől megbánás, majd mélyreható, pozitív változások indulnak el bennük. Ahogy Bokor Petra és munkatársai az „Az ayahuasca terápiás lehetőségei és veszélyei” című tanulmányukban fogalmaznak, 
 
az élmény növelheti az önreflexiót, a belátást, az etikai érzéket és a proszociális viselkedést, valamint serkenti az originális gondolkodást. Különféle pszichés elakadásokra derülhet fény, akár egymást követő több perspektívából is, aminek eredményeképp az átélő rálátást nyerhet hibás viselkedési, gondolkodási vagy kapcsolódási mintáira. A pszichodinamikai tartalmakat kísérheti olyan élmény, miszerint egy felerősödött belső morális hovatartás „beolvas” az átélőnek, szembesítve őt hibáival, önáltatásaival, rosszul elhelyezett bántó szavaival, sőt hazugságaival is. Elfojtott élettörténeti emlékek jöhetnek a felszínre, amelyeknek újraélését az esetek egy részében (megfelelő setting esetén, empatikus és tapasztalt terapeuta jelenlétében) katartikus érzelmi megkönnyebbülés kíséri, a problémamegoldás irányába segítve az átélőt.” 
 
Vagyis sámán, illetve terapeuta vezetésével az ayahuasca-élmény sokkal inkább segíthet az agresszió és más viselkedésbeli problémák leküzdésében, semmint kiváltásában. Miközben pedig az Amazonas mélyén történt késelésen borzongunk, ne feledkezzünk meg, hogy alkohol hatására minden napra számos késelés vagy más erőszakos cselekmény jut közvetlen környezetünkben is. A brit Institute of Alcohol Studies 2010-ben publikált tanulmánya arról számol be, hogy a családon belüli erőszakot elkövetők 73%-a állt alkohol hatása alatt tette során és 48%-uk egyben alkoholfüggő is volt. A tanulmány utal a Brit Gyógyászati Egyesület adataira is, melyek szerint a gyilkosságok 60-70%-ában, a késelések 75%-ában, a verések 70%-ában volt szerepe az alkoholfogyasztásnak. Így amikor a szerhasználatot követő agresszióról beszélünk, először érdemes arra a problémás alkoholfogyasztásra gondolnunk, amiben Magyarország felnőtt lakosságának 10%-a érintett.
 
Kardos Tamás
Drogriporter
2015.12.22.

Felhasznált Irodalom:

Bokor Petra, Frecska Ede, Csányi Barbara, Brys Zoltán (2012): Az ayahuasca terápiás lehetőségei és veszélyei. LAM 2012;22(8–9):499–504.
 
Frecska Ede (2008): Ayahuasca versus violence – A case report. Neuropsychopharmacol Hung. 2008 May;10(2):103-6