Kokaint kóstoltat az egyetem? (Kritika - Blikk)

2013. február 25.

A bulvárlap szerint a brit tudomány egyik fellegvára a kokain kipróbálására buzdítja hallgatóit

Igen, tudom, akit a tudományos világ hírei érdekelnek, az ne a Blikket forgassa, de talán az egyszeri olvasónak sem mindegy, hogy egy rangos egyetemről azt olvassa, hogy egy fontos élettani kutatásra vállalkozik, vagy felcsapott drogelosztó központnak. Márpedig a Blikk tálalásából a második verzió olvasható ki.

De miről is szól a vizsgálat A londoni King’s College egyetem olyan 25-40 év közötti, egészséges férfiakat keres, akik némi anyagi juttatásért cserébe hajlandóak részt venni abban a kutatásban, mely a kokain emberi szervezetre gyakorolt hatását elemzi. A vizsgálatban nem vehetnek részt a gyógyszerész és fogorvos hallgatók, ahogyan az alkalmi kábítószer használók sem. Első lépésben egy alkalmassági teszt történik, majd egy hónappal később egyszeri alkalommal kell megadott mennyiségű kokaint fogyasztani orron át. Az ezt követő három hónap során a tesztalanyoknak öt alkalommal kell biológiai mintákat adnia és állapotfelmérésen részt vennie a vizsgálat teljesítéséhez.

Mindezt a bulváros közlésmódban szintén erős Daily Mail is kifogástalanul tudta közölni, ám a Blikk már nem tudta megállni, hogy ne faragjon drogterjesztőt Európa ötödik legjobb, és a kutatómunkák tekintetében is a világ egyik vezető egyeteméből.
 

 


A Blikk értelmezése szerint a King’s College „diákok százait biztatja arra, hogy kokaint kóstoljanak egy kutatás keretében”, vagyis az egyetem gyakorlatilag a beetető díler szerepét játssza. A bulvárlap magyarázata szerint az egyetem mindezt azért teszi, hogy a hallgatók „megtapasztalják a kábítószer hatását” és később kell majd „beszámolniuk arról, milyen hatással van a szervezetükre a drog”. A Blikk ezzel azt a képet sugallja, hogy a londoni egyetem egy szubjektív, élménybeszámolókon alapuló vizsgálatot készül végezni, holott a vizsgálat épp ellenkezőleg, az egyszeri használat szervezetre gyakorolt hatását kívánja elemezni.

A kutatás céljának teljes félremagyarázása egy dolog, ennél sokkal súlyosabb, hogy a lap azt a képet ülteti el az olvasóban, hogy a fiatalok már a legrangosabb egyetemeken sincsenek biztonságban, hiszen a cukrosbácsik orvosi köpenybe bújva tömik őket kokainnal. Köszönjük, Blikk!

Kardos Tamás
Drogriporter
2013.02.25.