Dohányfüst és alkoholgőz

2012. május 7.

Az európai kamaszok legális és illegális szerhasználati szokásait vizsgáló ESPAD 2011 felmérés hazai vonatkozásai

Végleges eredmény ugyan csak május végére várható, de már most is betekinthetünk a négyévente elvégzett ESPAD felmérés legfrissebb, magyarországi adataiba. A 2007-es vizsgálat azt az eredményt hozta, hogy a magyar tinédzserek leginkább a dohányzás és az alkohol vényköteles gyógyszerekkel együttes fogyasztásában járnak az élen Európában, míg az illegális szerek használatának tekintetében inkább a lista sereghajtói közé tartoznak (az ESPAD 2007-ről bővebben lásd az „Egy változó kor változó ifjúsága – Kutatások XII.” című kiadványt).

A korábbi trend kisebb módosulásokkal folytatódni látszik, kamaszaink változatlanul a legális drogok fogyasztásában tűnnek ki a mezőnyből. Új fejlemény, hogy Európában egyedülálló módon a magyar lányok már nagyobb arányban dohányoznak, mint a fiúk, valamint míg az alkoholivás terén a tinédzserek elmaradnak a csúcsfogyasztó országoktól, addig a rohamivás (nagy mennyiségű szeszes ital rövid idő alatti elfogyasztása) egyre elterjedtebbé válik. A kábítószerek kipróbálásának aránya némiképp ugyan növekedett, de még mindig elmarad az európai átlagtól.

Mindebből akár azt is leszűrhetnénk, hogy a hatályos törvények és a prevenciós programok sikerrel terelik a fiatalokat a kábítószerek helyett a legális szerek irányába, azonban ez önmagában nem lehet cél. Az alkohol és a dohány ugyanis épp azok a drogok, melyek a legnagyobb egészségügyi és társadalmi költséggel járnak az országban, előbbi esetében ráadásul pont a kockázatos használati formák terjedése figyelhető meg. Emellett érdemes szem előtt tartani a magyar felmérést vezető Dr. Elekes Zsuzsanna szavait is, aki az eredményekhez hozzáfűzte, hogy a közép-kelet-európai országok késve követik a nyugati trendeket, ezért a fogyasztási tendenciákban még további emelkedés várható. Éppen emiatt lenne elengedhetetlen a fiatalokat célzó egészségfejlesztő programok terjesztése, hogy az emelkedő kipróbálási és használati arányt ne csupán a büntetőjogi felelősségre vonás elkerülése, hanem a kevésbé kockázatos szerhasználati formák és egyéb rekreációs tevékenységek előnyben részesítése is alakítsa.

A felmérésről bővebben lásd a BAON cikkét, a nemzetközi eredményekkel kapcsolatosan pedig május 31-től az ESPAD honlapját.

 

 

 

Kardos Tamás
Drogriporter
2012.05.07.