Partidroggal a nátha ellen? (Ajánló – Dívány)

2013. február 11.

Egy körlevél terjesztője szerint a náthagyógyszerek veszélyes stimulánsokat tartalmaznak. A Dívány portál és egy blogger Médiamonitorhoz méltó feltáró munkát végzett

Talán a Drogriporter olvasói is találkoztak azzal a világhálón keringő körlevéllel, mely azzal próbál pánikot kelteni, hogy az amfetaminhoz és az ecstasyhoz hasonló drogot vizionál a náthagyógyszerekben. Talán a gyógyszertípus elterjedtsége teszi, de a Médiamonitor után, most egy blog és egy életmód magazin is utánajárt az igazságnak. Pozitív példaként közöljük kutatómunkájuk eredményét.

A körlevél szerzője szerint a fenilefrint tartalmazó készítmények hasonló elven működnek, mint a partiban használt stimulánsok – felpörgetik a náthától letompult egyént, aki „bedrogozva kevésbé fogja érezni, hogy beteg”. Egy-két alkalom után emberünk menthetetlenül rászokik a gyógyszergyárak partidrogjára és akár a nátha tüneteit is hajlandó színlelni, hogy hozzájusson az adagjához.

A Dívány utal egy blogbejegyzésre, mely pontról-pontra cáfolja a körlevél állításait, majd a gerjeszteni próbált pánik teljes eloszlatásáért kikéri a levélben megszólított gyógyszergyártó cégek véleményét is a fenilefrint tartalmazó termékeikről. Igazán nem nagy munka, és ha az oknyomozó újságírás nem is, de a tényszerű tájékoztatás valahol itt kellene hogy kezdődjön.
 

 Kardos Tamás
Drogriporter
2013.02.11.