Marihuána és agresszió

2007. december 25.

A legtöbb ember- és állatkísérlet azt mutatja, hogy a marihuána csökkenti és nem növeli az agressziót. (1) Bizonyára vannak olyan erőszakos emberek, akik marihuánát szívnak, de nem a marihuána az ami erőszakossá teszi őket.


A legtöbb marihuána-használó épp arról számol be hogy a kannabisz nyugtató hatással van rájuk (2). Sokak pont ezért a tulajdonságáért alkalmazzák ezt a szert (3). Számos tanulmány mutatja ki, hogy a marihuána-használók alapvetően alulreprezentáltak az erőszakos bűnözők között (4).


Habár a marihuána átmenetileg megváltoztatja a hangulatot, gondolkodást, érzelmeket és felfogást, a kutatások szerint egyik hatása sem készteti az embereket semmiféle jellegzetes viselkedésre. A toxikus pszichózis közepette az emberek zavarodottá és rémültté válhatnak. Az akut pánikra adott reakcióként az emberek visszahúzódók és inaktívak lehetnek. Ezen állapotok egyike sem szünteti meg azokat a társadalmi és erkölcsi gátakat, melyek az emberi viselkedést befolyásolják (1). A marihuána nem készteti az embereket arra, hogy háborodottá vagy erőszakossá váljanak.

 

Minden a marihuána és a bűnözés közötti kapcsolatot vizsgáló komoly tudós és kormánybizottság ugyanarra a következtetésre jutott: a marihuána nem vezet bűnözéshez. A marihuána-fogyasztók túlnyomó többsége által elkövetett egyetlen bűncselekmény hogy marihuánát birtokolnak. Azoknál pedig, akik mégis bűncselekményeket követnek el, a marihuána nem játszik oksági szerepet.  (1)

 

(folytatás következik...)

 

Források:

 

(1) Marihuana Myths: Marihuana Facts, Zimmer and Morgan, The Lindesmith Center, 888 Seventh Avenue, NY, NY 10106, 1997 (a következő források ebből az összefoglaló kötetből származnak: 2, 3, 4)

(2) Tinklenberg, J.R. et al., “Drugs and Criminal Assaults by Adolescents: A Replication Study,” Journal of Psychoactive Drugs 13: 277-87 (1981); Goode (1972).


(3) Hendin, H. et al., Adolescent Marijuana Users and Their Families, Rockville, MD: National Institute on Drug Abuse (1981).


(4) Watts, W.D. and Wright, L.S., “The Drug Use-Violent Delinquency Link Among Adolescent Mexican-Americans,” pp. 112-35 in DeLaRosa, M. et al. (eds), Drugs and Violence: Causes, Correlates, and Consequences, Rockville, MD: National Institute on Drug Abuse (1990); Abram, K.M. and Teplin, L.A., “Drug Disorders, Mental Illness, and Violence,” pp. 222-38 in Drugs and Violence: Causes, Correlates, and Consequences, Rockville, MD: National Institute on Drug Abuse (1990); Simonds, J.F. and Kashani, J., “Specific Drug Use and Violence in Delinquent Boys,” American Journal of Drug and Alcohol Abuse 7: 305-22 (1980); Johnston et al. (1978).