A nyár és a drogok (Kritika – Kamaszpanasz)

2014. július 8.

Rövid és kétes hatásfokú útmutató szülőknek, tinédzserkorú gyerekük droghasználatának megelőzésére

Nagy a pangás idén az ilyenkor megszokott nyári prevenciós gyorstalpaló cikkek terén, július második hetéig kellett várni, hogy befusson az egyik első jelentkező. A Médiamonitorban már sokszor szereplő Kamaszpanasz ezúttal egy kaliforniai rehabilitációs központ írását alapul véve közölt egy rövidke cikket a szülőknek arról, hogyan előzzék meg kamaszkorú gyermekük droghasználatát. Csodálkoznánk, ha a nyúlfarknyi írás hatékony védelmet jelentene.
 

 
 

Az eredeti cikk elsősorban a kaliforniai szülőkhöz szól, ezért érthető, hogy gyerekeik számára az egyik fő veszélyforrásként az ott gyógyászati célból elérhető kannabisz tartalmú ételeket és a még legálisan kapható dizájner drogokat jelöli meg. A magyar verzióban az intelem már a következőképpen jelenik meg: „Leginkább azok jelentik a problémát, melyek könnyen hozzáférhetőek. Ilyenek a kekszbe, süteménybe kevert kábító vagy élénkítő hatású anyagok.

Lehet arról vitatkozni, hogy Magyarországon mennyire könnyű belefutni egy élénkítő szerrel felturbózott kekszbe, de kétségtelen, hogy még a füves sütiknél is sokkal könnyebben hozzáférhető a marihuána, a szintetikus kannabinoiddal kezelt növényi törmelékek, illetve a porként és tablettaként árusított amfetamin származékok és egyéb dizájner szerek. És hogy miként térítsük el a kamaszokat ezek használatától? Állítsunk fel határokat, közöljük velük, hogy „a drog és alkohol fogyasztása helytelen, elfogadhatatlan és kerülendő”, ismertessük meg velük a szerek veszélyeit és világosítsuk fel őket a vonatkozó törvényekről – javasolja a portál.

Az eredeti cikk a Kamaszpanasz verziójával szemben nem azt várja, hogy a kamasz pusztán azért mondjon le a drogok kipróbálásáról, mert a szülő elfogadhatatlannak minősíti azt és törvénycikkelyekkel riogat. Ilyen autoriter hozzáállással maximum azoknál lehet célt érni, akik amúgy sem gondolkodtak a drogok kipróbálásában. A kaliforniai cikk kifejezetten a legálisan elérhető szerek esetében javasolja a szülőknek, tárják fel a gyereküknek, hogy bár a törvény által engedélyezett szerekről van szó, azok közel sem veszélytelenek. A szülői közeledés mikéntjéről az eredeti cikkben jóval részletesebben olvashatunk, mint a Kamaszpanasz átültetésében, holott ez az írás leghasznosabb része.

Bár a bizalmi légkörű, nyitott, őszinte beszélgetések sokat segíthetnek abban, hogy a kamasz meg merje osztani szüleivel a problémáit és közösen keressenek megoldást, teljes védettséget önmagában ez sem nyújt. Az Európai Drogmonitorozó Központ (EMCDDA) Bevált gyakorlatok portálja a drogok kamaszkori kipróbálásának kockázati faktorait a következőkben azonosítja: „a szülők alkoholfogyasztása illetve szerhasználata, idősebb testvérek szerhasználata, szülői felügyelet hiánya, rossz családi kapcsolatok, törések a családi életben és nehéz anyagi körülmények”. E faktorok valamelyikének megléte esetén veszélyeztetett családról beszélünk, így a szülőnek azt is érdemes tudnia, hogy ilyen esetben külön kihívás hárul rá, így ha problémás szerhasználatot tapasztal, akkor a kamasz büntetése vagy önmaga hibáztatása helyett célravezetőbb szakember segítségét kérnie.

Kardos Tamás
Drogriporter
2014.07.08.