Pár száz forintos heroin? (Kritika – Ripost)

2015. június 26.

A magyar bulvár eszköztára kimeríthetetlen, ha a dizájner drogok miatti félelemkeltésről van szó, de az igyekezet sokszor nem szándékolt reklámba csap át 

Súlyos esetről számol be a Ripost.hu – egy szintetikus kannabinoidot (szintifű, biofű, műfű, herbál stb.) fogyasztó fiú több napra kómába esett és bár sikerült magához térnie, vélhetően maradandó szervi károsodásokat szenvedett. A weblapon a következőket olvashatjuk: „A szakértő azt mondja, az illegális herbál, vagy biofű - amelyeket egyébként fillérekért be lehet szerezni - serkentő, pszichoaktív hatású, már kis mennyiségben is azt okozza, mint a heroin”.
 
 
 
A cikkből sajnos nem tudhatjuk meg, hogy ki az a szakértő, aki egy serkentőszert az épp ellentétes hatású heroinhoz hasonlít, de kétséges, hogy bármely szakember ezt állítaná. A heroin és a szintetikus kannabinoid párhuzamba állítása több okból sem állja meg a helyét. 
 
A két szer hatásmechanizmusa alapvetően különbözik. A heroin az agy opioid receptoroaihoz kapcsolódik, és aktiválásuk által fejti ki erős fájdalomcsillapító, nyugtató és euforizáló hatását. Ezzel szemben a szintetikus kannabinoidok az agy CB1 és a CB2 kannabinoid receptoraira hatnak, egészen különböző jellegű hatásokkal. Míg a természetes kannabisz THC molekulája csak részlegesen aktivizálja ezeket a receptorokat és az egyéb összetevők kiegyensúlyozzák a hatását, addig a szintetikus variánsok sokszor túlvezérlik őket, ami a szervezet maradandó károsodásaihoz vezethet. 
 
A hír forrását keresve rábukkantunk a BAMA cikkére, melyben az INDIT Közalapítvány szakmai vezetője, Dr. Szemelyácz János addiktológus így fogalmaz: „míg a marihuána jóformán semmilyen szervi károsodást nem okoz, addig az új szerek, mint a „biofű” vagy „műfű” kis mennyiségben is olyan erejűek lehetnek, mint akár a heroin.” Azért így egész másképp hangzik az állítás! A kannabisztól eltérő hatásmechanizmus, az ismeretlen hatóanyag és adagolás következtében a „biofű” veszélyei valóban a legkockázatosabb kábítószerekhez mérhetők, de ez egyáltalán nem jelenti azt, hogy „már kis mennyiségben is azt okozza, mint a heroin”. A Ripost.hu szerzője vélhetőleg nem mérte fel, hogy a szándékolt elrettentés helyett a csúsztatásával éppen, hogy reklámot csinált a szernek. A pár száz forintért elérhető, hatásában a heroint is túlszárnyaló szerre bizonyosan sokan felkapják a fejüket és egy részüket a kockázatok sem fogják elriasztani. A növekvő hazai szintetikus kannabinoid használat mellett a legkevésbé sincs szükség további reklámokkal ösztönözni a fogyasztást.
 
Kardos Tamás
Drogriporter
2015.06.26.