A mefedron népszerűbbé vált a tilalma óta

2012. március 12.

Tízből négy londoni partizó jelölte meg választott drogjaként a mefedront

Lehetséges, hogy a legális szintetikus drogok kriminalizációs hulláma visszafelé fog elsülni, legalábbis erre enged következtetni az a Journal Of Substance Use című szaklapban publikált felmérés. A Lancaster Egyetem és a Guy’s and St Thomas’ NHS alapítvány kutatói a londoni partizók között végeztek vizsgálatot, amely a mefedron a drogok B osztályába sorolásának hatását elemezte. A felmérés egy korábbi, 2010 júliusának egyetlen éjszakája alatt készített vizsgálaton alapszik, amelyet három hónappal a mefedron tiltólistára helyezése után végeztek. A kutatók úgy látták, hogy a két dél-londoni, meleg-barát klubban a mefedron népszerűsége megelőzte bármely más drogét, miután a válaszadók 27%-a mondta, hogy ezt a szert használja vagy fogja fogyasztani aznap este.

Az eredményeket 2011 júliusában egy újabb vizsgálat követte, mely megállapította, hogy egy év leforgása alatt a mefedron még népszerűbbé vált. Az újabb egyestés vizsgálat során a partizók 41%-a számolt be a mefedron használatáról vagy annak szándékáról.

A meleg-barát klubokba járók korábban válnak elfogadóbbá az új pszichoaktív drogokkal kapcsolatban, így a kutatók úgy vélik, hogy az eredményeik vélhetően a teljes társadalomra is jelzésértékűek lesznek a jövőben.
Az első tanulmányunk azt jelezte, hogy a partizókat nem riasztotta el az új szer jogi osztályozása, de a felmérést kevéssel a tilalom után végeztük, ezért fontosnak tartottuk, hogy a vizsgálatot 12 hónap elteltével megismételjük” – nyilatkozta Dr. Fiona Measham, a Lancaster Egyetem kriminológiai tanszékvezető docense.

Mióta az első vizsgálatot elvégeztük, a mefedron tisztasága romlott, az ára emelkedett, így a második vizsgálat eredményei azt mutatják, hogy a használat elterjedtsége és a szer népszerűsége egyaránt emelkedett a tilalom óta. A két vizsgálat eredménye azt mutatja, hogy nem csak a partizókat, de a mi mintánkat sem rettentették el a törvénybe iktatott változások”.

Eközben anekdotikus beszámolók szerint már Angliában is kezdenek áttérni a heroinhasználók a mefedronra, amit ők a magyar intravénás használókkal ellentétben leggyakrabban szippantanak.

Az enyhe eufóriát, esetenként paranoiát, erős szívdobogást, alvászavart és memóriaproblémákat okozó szer ára folyamatosan növekszik: a tavalyi 20 font helyett egy grammja ma átlagosan 25 fontba kerül. Ehhez képest a tilalom előtt 1 gramm mindössze 10 fontba került. A növekvő népszerűsége mögött állhat a kokain minőségének romlása, aminek tisztasága átlagosan 25%-os.

Ezek az eredmények megkérdőjelezik a következményeit, ha nem egyenesen a szándékait annak a drogpolitikának, amely elsősorban a drogok tiltására fókuszál azzal a feltételezéssel, hogy a jogi szabályozás a kereslet és a kínálat csökkenését fogja eredményezni”, mondta el Measham.

A felmérésünk azt mutatja, hogy célirányosabb megközelítéssel kell csökkentenünk az olyan új pszichoaktív szerek használatát, mint a mefedron és nem elegendő pusztán a szerek szabályozására fókuszálnunk” tette hozzá Dr. David Wood, a Guy’s and St Thomas’ klinikai toxikológusa.

A felmérés épp akkor látott napvilágot, amikor a kormány a drogügyi tanácsadó szervéhez fordult, hogy időlegesen tiltólistára helyezze-e a methotexamine-t, egy új szert, amelyet „biztonságos ketamin” néven értékesítenek.

A mefedron Magyarországon 2011. január 1-én került a tiltólistára.

Kardos Tamás
Drogriporter
2012.03.12.

Forrás: The Guardian