Legyen más a szenvedélyed (BAON)

2015. február 9.

Droghasználat helyett válaszd a veszélytelenebb gyorsasági motorozást – üzenik a drogellenes harc nevében Kiskunfélegyházáról, néhány téves adat kíséretében

Sosem voltunk híve a „legyen más a szenvedélyed” típusú kampányoknak, melyek minden típusú droghasználatot az ember életén eluralkodó kényszeres jelenségként értelmeznek, amivel egy másik, teljes szenvedéllyel űzött tevékenységet állítanak szembe. A szakirodalom szerint a frontális elrettentő előadások, a nagyszabású sportesemények és médiakampányok helyett célravezetőbbek a fiatalokkal együtt gondolkodó, személyes tapasztalataikat felszínre hozó, interaktív prevenciós programok. Éppen ezért fenntartásokkal kezeljük a Kecskeméten, majd Kiskunfélegyházán tartott „Legyen más a szenvedélyed” programot is, mely Talmácsi Gábor motorversenyző szerepeltetésével azt célozza, hogy a diákok keressenek maguknak „tiszta szenvedélyt”. 
 
 
 
Félreértés ne essék, nem azzal van a problémánk, hogy a diákok között sporttevékenységeket népszerűsítenek, hanem azzal, hogy ezeket nem csupán egészséges testmozgásként, hanem egyfajta pozitív szenvedélyként állítják be, ami automatikusan drogprevenciós szereppel bír. Attól, hogy Kiss Norbert helyettes államtitkár demonstratívan együtt focizik a tanulókkal, nem lesz kevesebb drogfogyasztó. Inkább azzal foglalkozhatna, hogy megfelelő támogatást nyújtson a szakmai színvonalat képviselő prevenciós programoknak, hogy bejussanak az iskolákba. Jelenleg mindössze 60 millió forintot költ az állam egy évben iskolai prevencióra, ami nagyon kevés.

Kockázatos alternatíva

Meglehetősen visszás az is, hogy „szenvedélykeltésben” épp a kifejezetten veszélyes gyorsasági motorversenyzésre esett a választás, melyet a magyar világbajnok is épp sérülten volt kénytelen propagálni. Vajon, ha a statisztikák szerint a lovaglás hasonlóan veszélyes, mint az ecstasy fogyasztás, akkor a gyorsasági motorversenyzés milyen típusú droghasználat kockázataival ér fel és jó ötlet-e általános- és középiskolákban kívánatos szenvedélyként népszerűsíteni? A kérdés átgondolásához motorversenyzés „tiszta szenvedélyének” halálos áldozatait lásd itt
 
 
A kezdeményezésről beszámoló cikk ismertet egy 6000 diák droghasználati szokásait elemző kutatást (beleértve a dohányt, az alkoholt és a gyógyszereket), mely az országos statisztikák ismeretében nem sok meglepetést tartalmaz: a diákok körében a dohányzás, az alkoholfogyasztás a legnépszerűbb, ezt követi a marihuána, illetve az altató és a nyugtató gyógyszerek használata.

Elrettentő és hamis statisztikák

A cikk további részében Garamvölgyi László, a Nemzeti Bűnmegelőzési Tanács kommunikációs igazgatója azt mondja, hogy „tavalyelőtt 9 fiatal halt meg dizájnerdorgok miatt, 2014-ben már szerencsére nem alakult ilyen drámaian a helyzet.” Nos, a droghasználatról beszámoló éves statisztikákról érdemes tudni, hogy az adatgyűjtési, elemezési, kiértékelési tevékenységek miatt közel egy évvel az elemzett év után kerülnek publikálásra, így a tavalyi év halálozásairól még nincsenek végleges adataink. A Nemzeti Drog Fókuszpont tavaly novemberben megjelent, a 2013-as év adatait elemző Éves Jelentésben ráadásul azt olvashatjuk, hogy „a 31 közvetlen túladagolásból 14 esetben jelen volt egy vagy több új pszichoaktív anyag is” és a tavalyi évről még nincs végleges adatunk. De pontos számok ide vagy oda – vajon komolyan vehető-e, hogy a gyorsasági motorozás szenvedélye komolyabb garanciát jelent a fiatalok egészségére, mint a tudatmódosítókkal való kísérletezés? A drogprevenció feladata a szenvedélyek propagálása helyett sokkal inkább az lenne, hogy tényszerű információk formájában hasonló védőfelszereléssel vértezze fel a kísérletezni vágyó fiatalokat, mint amivel a motorosok ülnek fel a járművükre.
 
Kardos Tamás
Drogriporter
2015.02.09.