Kannabisz birtoklása személyes használatra

2007. március 26.

Miként szabályozzák az Európai Unió államai a kannabisz személyes használatát? Az EMCDDA táblázata bemutatja a jogalkotói- és alkalmazási sokszínűséget.

A kannabisz személyes használatának jogi megítélése az egyik legvitatottabb politikai kérdés az Európai Unióban. Noha a kannabisz szerepel az ENSZ és az EU tagállamainak kábítószer listáin, a kontrollálására foganatosított intézkedések nagy változatosságot mutatnak az országok között. Az EU tagállamok átvették az ENSZ kannabisz büntethetőségére és kontrolljára vonatkozó szabályait, és saját helyi vagy regionális körülményeikhez igazították őket. Ez a kannabisszal kapcsolatos szabályozás heterogén ’jogi térképét’ eredményezte: néhány ország vagy régió tolerálja a birtoklás és használat bizonyos formáit; más országok szabálysértési szankciókat vagy bírságot szabnak ki, míg megint mások büntetőjogi szankciókat alkalmaznak.

 

A kannabisszal kapcsolatos eltérő jogi megközelítések ellenére megfigyelhető az a trend az Európai Unió országaiban, hogy a büntetés alternatíváit alkalmazzák a csekély mennyiségű kannabisz személyes használatra történő birtoklása esetén, amennyiben súlyosbító körülmények nem állnak fenn. Bírság, figyelmeztetés, próbaidő, felmentés a büntetés alól és tanácsadás (elterelés): ezek a leggyakrabban alkalmazott szankciók a legtöbb európai ország igazságügyi rendszerében. A kannabiszt más anyagoktól gyakran megkülönböztetetten kezelik, és speciális eljárások vonatkoznak rá törvényben, ügyészi irányelvekben, vagy a bíróságon. Mindazonáltal a kannabisszal (és leginkább használatával) kapcsolatos visszaélések miatti rendőrségi letartóztatások száma több országban növekszik (lásd az EMCDDA Statisztikai Közlönyét további adatokért).

 

Hogy képet kaphassunk arról, hogy a különböző EU tagállamokban (és Norvégiában) miként kezelik a saját használatra történő termesztés és birtoklás kérdését, lefordítottuk a Kábítószer és Kábítószer-függőség Európai Megfigyelőközpontjának (EMCDDA) összefoglaló táblázatát. A táblázatban Bulgária és Románia egyelőre nem szerepel.

 

Töltse le az EMCDDA-ELDD táblázatának magyar fordítását

 

További információért ajánljuk figyelmébe az EMCDDA magyarul is megjelent „Kábítószer-használat az Európai Unióban - jogalkotási megközelítések” című kiadványát.

 

Forrás: Possession of cannabis for personal use, European Legal Database on Drugs, EMCDDA (Európai Kábítószer-jogi adatbázis)

Fordította: Kardos Tamás, Kolos Marcell, Takács István Gábor

Utolsó frissítés: 2007. március 26.