Információszabadság per, első forduló

2006. április 11.

Az első tárgyaláson elhalasztották a TASZ közérdekű adat kiadásáért indított perét az Egészségügyi Minisztérium ellen

Az első tárgyaláson elhalasztották a TASZ közérdekű adat kiadásáért indított perét az Egészségügyi Minisztérium ellen
 

 

2005 végén tudomásunka jutott, hogy az Egészségügyi Minisztérium kérésére a Pszichiátriai Szakmai Kollégium állásfoglalást adott ki a különböző illegális pszichoaktív szerek egészségre való veszélyességét illetően. Egy ilyen dokumentum jelentős hatással lehet a jogalkotásra, ezért igen kíváncsiak voltunk hogy mi szerepel benne, hogy ha kell időben reagálni tudjunk.

 

Ilyenkor levelet lehet írni, amiben udvariasan kérjük a dokumentum kiadását az Illetékestől. Ha nem szeretnék kiadni valamilyen okból, újabb levelet szoktunk írni, a személyes adatok védelméről és a közérdekű adatok nyilvánosságáról szóló 1992. évi LXIII. törvény 19. és 20. §-ára hivatkozva – mely kötelez a közérdekű adatok kiadására. Ha ez sem jár sikerrel, pert indítunk. A hasonló perek igen alkalmasak a joggyakorlat tesztelésére, és az információszabadság megerősítésére. Hasonló perekből többet megnyertünk már.

 

Jelen adatkérésünk igen kalandosan alakult.

 

2005. december 14.

Levelet írtunk a Pszichiátriai Szakmai Kollégium elnökének, melyben kértük a dokumentum rendelkezésünkre bocsátását.

 

2005. december 19.

Az Elnök válaszában tájékoztatott arról, hogy a hivatkozott kérdésben véleménye szerint az Egészségügyi Minisztérium az illetékes.

 

2005. december 20.

Újabb levélben kértük a PSZK-t az adat kiadására, melyre ismételten azt a választ kaptuk, hogy véleményük szerint ilyen dokumentumnak ők nem az adatkezelői, s ezt számukra az Egészségügyi Minisztérium képviselője is megerősítette.

 

2005. december 21.

Az Egészségügyi Minisztériumnak címzett levelünkben kértük a fent említett dokumentum kiadását.

 

2005. december 22.

Az EÜM Tájékoztatási, Érdekegyeztetési és Civil Kapcsolatok Önálló Osztályának vezetője válaszában azt írta, hogy kérésünkkel forduljunk közvetlenül a Pszichiátriai Szakmai Kollégiumhoz, és megadta az elnök elérhetőségét.

 

2006. december 22.

Az osztályvezető levelét mellékelve újabb levelet intéztünk a Kollégium elnökéhez, kérve az adatok kiadását.

 

2003. december 23.

Az Elnök levelében azt a választ adta, hogy tájékoztatást kért az Egészségügyi Minisztériumtól és az illetékes társkollégiumtól. Ezek jogi véleménye szerint az álláspont belső anyagnak minősül és az eljárás befejezésével készséggel rendelkezésünkre bocsátják. Leírta még, hogy ha a minisztériumhoz szeretnénk fordulni, keressük Dr. Kapócs Gábor helyettes államtitkárt, vagy Dr. Huszár András főorvost.

 

2006. január 6.

Adatkérő levelet írunk Dr. Kapócs Gábor egészségpolitikai helyettes államtitkárnak, melyben a személyes adatok védelméről és a közérdekű adatok nyilvánosságáról szóló 1992. évi LXIII. törvény 19. és 20. §-a alapján kértük a dokumentum rendelkezésünkre bocsájtását.

 

2006. január 24.

Dr. Kapócs Gábor válaszlevelét kézhez kaptuk. A válaszlevélben közérdekű adat iránti igényünket elutasították, a következő indoklással:

 

A Pszichiátriai és a Neurológiai Szakmai kollégium által készített, az egyes pszichoaktív szerek egészségkárosító hatására vonatkozó állásfoglalást, döntés megalapozását szolgáló dokumentumnak tekintjük. Tekintettel arra, hogy az állásfoglalás nyilvánosságra hozatalához Dr. Rácz Jenő miniszter úr nem járult hozzá, nem áll módunkban rendelkezésre bocsátani az említett dokumentumot.”

 

2006. április 7.

A TASZ jogi álláspontja szerint a dokumentum tartalma közérdekű adatnak minősül, ezért pert indítottunk. Az első tárgyalásra 2006. április 7.-én került sor. Az Egészségügyi Minisztérium jogi képviselője a tárgyaláson nem jelent meg. Az előkészítő iratot, amelyet a Minisztérium megfogalmazott a TASZ megkapta ugyan két nappal a tárgyalás előtt, de a bíróság nem. Ezért a tárgyalást 2006 júniusára halasztották el.

 

A kereset benyújtásától számított két hónap, mely az első tárgyalásig eltelt, a törvény által megkövetelt soron kívüliségnek volt köszönhető. Az ügyben a jelek szerint döntés leghamarabb nyáron lesz várható, a fejleményekről beszámolunk.

 

Takács István Gábor