Oroszország totális drogháborút hirdet

2011. július 21.

Nemzetközi kezdeményezésre a TASZ gyertyás megemlékezést tart a drogellenes háború áldozatairól

Az Orosz Föderáció parlamentjének (Duma) szóvivője, Borisz Grizlov bejelentette, hogy totális drogellenes háborúra van szükség ahhoz, hogy megállítsák a kábítószerek terjedését – számolt be a Guardian. Ehhez a drogdílereket “sorozatgyilkosként” kell megbüntetni, és Gulág-szerű munkatáborokat kell létrehozni a számukra. A drogfogyasztás Grizlov szerint egyenesen “Oroszország génkészletét veszélyezteti”. Oroszországban a becslések szerint 5-6 millióan fogyasztanak kábítószert, minden évben 100 ezer ember hal meg az illegális drogokkal kapcsolatban. “A kihalás szélén állunk,” jelentette ki Grizlov. “Vagy szétzúzzuk a drogfüggőséget, vagy elpusztít minket.” Dimitrij Medvegyev elnök szerint a drogfüggőség 3 százalékkal csökkentette az orosz GDP-t.

GYERTYÁS MEGEMLÉKEZÉST TART A TASZ

A Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) gyertyás megemlékezést tart a drogellenes háború áldozatainak emlékére az Orosz Föderáció Nagykövetsége előtt. Az akció egy nemzetközi rendezvénysorozat része, amelynek keretében a világ fővárosaiban a tudományos tények elsőbbségén, az emberi jogok tiszteletben tartásán és a kiegyensúlyozott megközelítésen alapuló drogpolitikák hívei demonstrálnak az orosz kormányzat ámokfutása ellen, amelynek eredményeként a HIV-járvány és a túladagolások megtizedelik az orosz fiatalságot.

Helyszín: Orosz Föderáció Magyarországi Nagykövetsége Bajza utca 35.
Időpont: 2011. Július 21. 20:30

Facebook esemény itt!


A drogpolitikához értő szakemberek és nemzetközi szervezetek azonban másként hatorázzák meg a probléma lényegét. A drogellenes háború eszméje világszerte elavultnak számít: nemrégen az Obama-kormány is hivatalosan szakított a militarista retorikával, mondván, hogy a kormány nem folytathat háborút a saját lakosságának egy része ellen. Oroszország már eddig is rendkívül szigorú drogpolitikát folytatott, a börtönök jelenleg is több százezer drogfogyasztóval vannak feltöltve, akik közül több tízezerre becslik a HIV-pozitívok számát. Több ezer ember hal meg minden évben drogtúladagolásban – bár a Naloxon-disztribúciós programokkal a túladagolásos halálesetek megelőzhetőek lennének. Míg Nyugat-Európában a HIV-járványt sikerült megállítani az olyan ártalomcsökkentő programokkal, mint a tűcsere vagy a metadon fenntartó terápia, addig Oroszországban még mindig a szovjet típusú (ún. narkológiai) kezelés az egyetlen elfogadott kezelési forma, amely egy zárt kórházi osztályon való két hetes detoxikációból áll – rehabilitáció nélkül. Az opiát helyettesítő gyógyszerek felírása bűncselekmény, a tűcsere programok pedig nem kapnak állami pénzt – ezért aztán az országban dühöng a HIV és TBC járvány a drogfogyasztók körében. A járvány nem áll meg az intravénás droghasználó népességnél: a becslések szerint ma már minden százból egy orosz HIV pozitív!


A HIV pozitív drogfogyasztók ráadásul nem kerülhetnek be egykönnyen antiretrovirális gyógykezelésbe sem – amely az AIDS-betegség és a korai kínhalál elkerülésének egyedülői módja, ráadásul a HIV-prevencióban is kulcsszerepe van (mivel a gyógykezelés gyakorlatilag lenullázza a vírusszámot a vérben, így nem tudnak másokat megfertőzni). Amennyiben Oroszország tovább fokozza a drogellenes háborúja intenzitását ahelyett, hogy dekriminalizálná a drogfogyasztást és bevezetné a hatékony ártalomcsökkentő programokat, félő, hogy a HIV-járvány végképp elszabadul és a drogfogyasztók tömegei kerülnek Gulág-szerű koncentrációs táborokba csak azért, mert a saját adagjuk előteremtése érdekében drogot adtak el a társaiknak – míg az igazi nagy halak továbbra is elkerülik a büntetést.

Sárosi Péter