Pszichedelikumok és Drogpolitika

2015. október 28.
Frissen publikált tanulmány a pszichedelikus drogok szabályozásának történetéről, a Drogriporter munkatársának tollából
 
„A pszichedelikus drogok nem azért illegálisak, mert egy szerető kormányzat aggódik amiatt, hogy kiugrasz a harmadik emeletről. A pszichedelikumok azért illegálisak, mert feloldanak bizonyos vélemény-struktúrákat, kulturálisan belénk plántált viselkedésmintákat és információfeldolgozási modelleket. Megnyitják a lehetőségét annak, hogy minden, amit tudsz, hamis.” Terence McKenna
 
Ez a mottója annak a Károli Gáspár Református Egyetem Pszichológia Intézetének tudományos folyóiratában megjelent tanulmánynak, amely dióhéjban ismerteti a pszichedelikus drogok népszerűvé válásának és az erre adott jogi lépéseknek a történetét a XX. század második felétől napjainkig. Az írás részletezi az ENSZ kábítószer-egyezményei elfogadásának körülményeit és életbelépésük hatásait, majd elemzi az Amerikai Egyesült Államok szabályozásának kialakítását, amely döntések a mai napig meghatározzák azokat a kereteket, melyeken keresztül e szerekhez globálisan viszonyulunk. Ugyanakkor szó esik a pszichedelikumokkal végzett tudományos kutatások korlátozásáról és az utóbbi években bekövetkezett reneszánszukról, valamint e drogok lehetséges jövőbeli szabályozási modelljeiről is.
 
A  Psychologia Hungarica Caroliensis folyóirat online kiadása az alábbi linken érhető el, a tanulmány pedig ide kattintva olvasható.
 
Kardos Tamás
Drogriporter
2015.10.28.