Pszichedelikumok – a pszichológia szép új világa?

2014. szeptember 10.

A Brit Pszichológiai Társaság havonta megjelenő tudományos folyóiratának szeptemberi kiadása egy pszichedelikus drogokkal foglalkozó különszám, melynek cikkei ingyenesen hozzáférhetők

A The Psychologist nevű, brit tudományos folyóirat szeptemberben a pszichedelikus drogok jellemzőivel, az egyes kultúrákban betöltött szerepével, pszichiátriai alkalmazásuk történelmével és jelenével foglalkozik. A kiadványban közölt tanulmányok regisztráció és előfizetés nélkül is hozzáférhetők.
 
A folyóirat szeptemberi számának első írását a brit drogszakma talán legismertebb mai szereplője, a brit Független Tudományos Drogügyi Tanácsot vezető Dr. David Nutt jegyzi, aki azt elemzi, hogy a pszichedelikumokkal kapcsolatos kutatások morális alapú betiltása milyen károkat okozott a tudománynak és mi vezethetett „az embert érhető egyik legérdekesebb pszichológiai élményt” nyújtó szerek világszerte bevezetett, szigorú tilalmához. A következő tanulmányban David Nutt és kutatótársai a pszichedelikumok működését és az agyra gyakorolt hatásait vizsgálják. Vaughan Bell klinikai pszichológus eltávolodik a pszichedelikus élmények pusztán kémiai reakciókra redukálásától és ismerteti, hogy a hallucinogén növényeket tradicionálisan fogyasztó kultúrákban milyen társadalmi szerepet játszanak a pszichedelikus élmények és mindez miként befolyásolja azt a kontextust, amiben e szerek használatáról beszélünk. Dr. Henry David Abraham pszichiáter a HPPD-ként rövidített betegségben végzett kutatásairól ír rövid összegzést, mely rendellenesség elszenvedőinek szerfogyasztástól függetlenül fennálló, hosszútávú, visszatérő hallucinációik vannak. Az ezt követő írásban egy kutató pszichiáter, egy kísérleti alany és egy klinikai orvos számol be varázsgombákkal végzett új kutatásokról és a leszűrt tapasztalatokról, melyekben a rákbetegek szorongását próbálják pszilocibinnel csökkenteni. Dirk Hanson, az Addiction Inbox tematikus blog szerzője – melynek korábban egy kapudrog elmélettel foglalkozó cikkét lefordítottuk – ezúttal az irodalom és a pszichedelikum-használat összefonódását illusztrálja számos példán keresztül. A neurológus Moheb Costandi pedig a hallucinogén szerek pszichiátriai alkalmazásának történetét tekinti át röviden és feleleveníti azokat a kísérleteket, melyek alapján a pszichedelikus terápia hatékony lehet az alkoholizmus kezelésében. Igazi ínyenc lapszámot sikerült tehát összehozni a pszichedelikumok iránt érdeklődő nagyközönség számára!
 
Kardos Tamás
Drogriporter
2014.09.10.