Room for Change - Adj Helyet a Változásnak

2015. június 29.

A Drogriporter büszkén mutatja be a hat civil szervezettel közösen indított, Adj Helyet a Változásnak című új nemzetközi kampányát, mely a városi drogprobléma kezelési módjának megváltoztatását célozza

Az ENSZ jóvoltából 1987 óta június 26-a a Kábítószer-ellenes küzdelem világnapja. Egyes kormányok évekig különféle drogellenes rituálékkal, például a lefoglalt kábítószer nyilvános elégetésével vagy kábítószercsempészek tévébenl közvetített kivégzésével emlékeztek meg erről a napról. Az utóbbi 10 évben június 26-át egyre inkább a civilek sajátították ki az emberi jogokat a közegészségügyi szempontokat szem előtt tartó drogpolitikák népszerűsítésére.
 
Újfajta megközelítésre van szükség
 
Idén a Support. Don’t Punish kezdeményezéssel együttműködésben nyolc különböző európai városban – Athén, Belgrád, Pozsony, Bukarest, Budapest, Portó, Szófia, Varsó – kampányt indítunk a nyilvánosság felvilágosítása és mozgósítása céljából, hogy a büntető jellegű drogpolitikák helyett az innovatív megoldásokat támogassák.
 
Az Adj Helyet a Változásra kampány azokat szólítja meg, akik valamilyen módon érintettek az utcai drogfogyasztásban – vagy, mert van egy drogfogyasztó rokonuk, vagy, mert olyan környéken laknak, ahol sok az intravénás droghasználó. A nyolc város mindegyikében óriási gondot jelent az intravénás droghasználat, ami a HIV és a hepatitis fertőzés terjedését, túladagolásos haláleseteket, utcai drogszemetet és egyéb kellemetlenségeket von maga után.
 
A kampányunk weboldalán mindegyik városról található valamilyen multimédiás tartalom a jelenlegi helyzetről és a feladatokról. Az ártalomcsökkentés csakis újfajta megközelítéssel képzelhető el. A kábítószer fogyasztók kriminalizálása és a társadalomból való kirekesztése helyett támogató programokra van szükség: steril eszközök osztására, tájékoztatásra, biztonságos és higiénikus környezet megteremtésére, ahol a drogfogyasztók saját károsításuk és mások háborgatása nélkül használhatnak kábítószereket.
 
 
Drogfogyasztói szobák
 
Különféle városok, így Zürich, Vancouver vagy Koppenhága esetéből tudhatjuk, hogy a drogfogyasztói szobák (Drug Consumption Rooms, DCR) belépési pontokként szolgálhatnak a kezelőrendszerbe kerüléshez. A drogfogyasztói szobák önmagukban nem jelentenek megoldást: csakis egy átfogó városi drogstratégiába ágyazottan működhetnek.
 
Ennek a drogstratégiának négy pillérre kell épülnie: megelőzés, kezelés, ártalomcsökkentés és átgondolt bűnüldözés. Lényegesen csökkenthetjük a kábítószer okozta problémákat, ha a városok létrehoznak egy drogkoordinációs rendszert és elegendő forrást is rendelnek mellé a "négypilléres drogstratégia" megvalósításának érdekében. Erre kérjük a nyolc város döntéshozóit a hozzájuk eljuttatandó petíciónkban.
 
Írd alá az online petíciónkat, oszd meg a kampányunk weboldalát a Facebookon és a Twitteren, és kérd meg erre a barátaidat is!