Svéd drograzzia a semmiért

2012. szeptember 18.

Hiába ütött rajta a rendőrség több tucatnyi középiskoláson, egy pozitív drogtesztet sem tudott felmutatni

A svéd rendőrség beismerte, hogy a magas szintű razzián elfogott, több tucat stockholmi tanuló közül senkinek sem lett pozitív a drogtesztje és senki ellen nem történt vádemelés. A történtek erősen megkérdőjelezik a rendőrségi fellépés módszereit és hatékonyságát az ügyben.

Svédország nemzeti drogpolitikája az európai normákkal ellentétben drogmentes társadalom víziójára épül, amely a legfőbb értéket – a készülő drogstratégiánkhoz hasonlóan – az absztinenciában véli felfedezni. A kannabiszt kipróbáló fiatalok tekintetében az ország valóban alacsony életprevalencia értékekkel büszkélkedhet, azonban a drogellenes megközelítés rányomja a bélyegét az ellátórendszerre is: a tény, hogy Stockholmban nem működnek hivatalos tűcsere programok azt sejteti, hogy az ország nem csak a kábítószerektől, de a használóiktól is szeretne  megszabadulni. Az alábbi értelmetlen iskolai razzia is megerősíti a képet, hogy a gyanú felmerülése esetén a svéd rendszer a középiskolás tanulókat sem kíméli.

Április 18-án kora reggel civil ruhás rendőrök kopogtattak több középiskolás, 7-9 osztályos diák ajtaján. A riadt iskolásokat elhurcolták a rendőrségre és marihuána árusítás gyanújával vallatásnak vetették alá őket.
„Még aludtam, amikor kivonszoltak az ágyból” – emlékszik vissza egy 16 éves diák a történtekre.

A nagymérvű akció ellenére azonban a rendőrségnek egyáltalán nem sikerült elegendő marihuánát találnia ahhoz, hogy a 14-16 éves tanulók ellen hivatalosan is vádat emelhessen. Bár néhányuk bevallotta, hogy már fogyasztott marihuánát és ketten elismerték, hogy valaha értékesítették is, egyikük tesztje sem lett pozitív, így a vallomásuk nem bizonyult elégségesnek a büntethetőséghez. A rendőrség ezért lezárta az ügyet.

A razzia vezetője, Patrick Widell az akciót azzal indokolta, hogy a stockholmi iskola tanárai értesítették a rendőrséget arról, hogy két felnőtt marihuánát adott el a tanulóknak az iskola területén, aminek következtében több diák kezdte el használni a drogot. A tény azonban, hogy a rendőrség még a gyanúsítottak körében sem talált pozitív marihuána tesztet, sokak számára megkérdőjelezi a razzia hatékonyságát. Ezt az álláspontot képviseli a svéd Nemzeti Bűnmegelőzési Tanács vezetője is, aki szerint nem a razzia, hanem a tanulók szabadidejének konstruktív kitöltése lenne célravezető. Widellel ellentétben szerinte a razzia nem tartozik a preventív akciók közé kiváltképp, ha egy droghasználót sem sikerül felderítenie. Widell ugyanis abban vélte felfedezni az akció sikerét, hogy a tanulók a jövőben sem fognak hasonló törvényszegést elkövetni. A razzia irányítójának a negatív tesztekre is volt magyarázata: szerinte ugyanis a fiatalok ilyen korban nem tüdőzik le rendesen a füstöt. Ám ha a rendőr ezt korábban is tudta, akkor vajon mi szükség volt a razziára egyáltalán?

Korábbi videónk a svéd drogpolitikáról - a vezetés, az ellátórendszer és a droghasználók szemüvegén keresztül
A filmhez angol és magyar nyelvű felirat is választható, a kép jobb alsó sarkában!

Egy stockholmi klinika vezetője, Stefen Sparring vezetője messze nem látja sikertörténetnek a razziát. Szerinte lehet ugyan a szavakkal varázsolni, de aki füvet szív, az azért teszi, hogy betépjen, ezért le is tüdőzi. Sparring úgy véli, hogy a razziára nem a prevenció, hanem a marihuánával szembeni null-tolerancia svéd gyakorlatának  kontextusában kell tekinteni. Vagyis a rendőri fellépés tisztán a büntetőjog területére koncentrál és azt az egyszerű üzenetet fogalmazza meg, hogy a marihuána használata és értékesítése bűncselekmény. Mi is Sparring véleményét osztjuk és már korábban részletesen kifejtettük, hogy miért nem célravezető az iskolai drogszűrés.

Kardos Tamás
Drogriporter
2012.09.18.


Tudj meg többet a svéd drogpolitikáról az alábbi cikkeinkből:

Drogmentes Svédország: Minden áron?
A svéd drogpolitika mint sikermodell?
Sikeres-e a svéd drogpolitika?