Tűcsere dosszié

2016. november 2.

Nincs felépülés tűcsere nélkül

Miközben a legújabb adatok szerint tovább nőtt a hepatitis C fertőzések száma, Rétvári államtitkár a parlamentben kijelentette, hogy a kormány "szakított" a tűcserével - azzal a programmal, ami a nemzetközi szakirodalom szerint egyedül képes a járvány megállítására. Azzal takarózik, hogy a kormány az ártalomcsökkentés helyett a felépülést támogatja, ez az érv azonban teljesen hamis. Olvass tovább, hogy megtudd, miért!

2016. május 23.

Szűrés és tanácsadás – Altalap zárókonferencia

Tavaly márciusban indult és most fejeződött be az Alternatíva Alapítvány (Altalap) gyorsteszt (HIV, HCV, szifilisz) és tanácsadás módszertanára épülő projektje, aminek az eredményeit az április végén tartott zárókonferencián ismertették. Nézzétek meg az előadásokat!

2015. május 6.

Duplájára nőtt a hepatitis C fertőzött drogfogyasztók aránya Budapesten

A TASZ birtokába került adatok szerint 2011 és 2014 között közel kétszeresére nőtt a hepatitis C vírussal fertőzött drogfogyasztók száma Budapesten. Immár bizonyosságot nyert, hogy nem puszta riogatás a tűcserék korlátozása kapcsán járványveszélyről beszélni, mint Kocsis Máté állítja, hanem kegyetlen valóság.

2015. április 16.

Válasz Kocsis Máté polgármesternek

Kocsis Máté polgármester indulatos levelet küldött, amelyben azzal vádol, hogy elferdítjük a tényeket. Alább olvashatjátok a válaszunkat, döntsétek el ti, hogy ki állít valótlanságokat! 

2015. február 26.

Időutazás: bezárt a főváros legrégebbi tűcseréje

A 2000-es évek elején azt gondoltuk, hogy véget értek azok az idők, amikor a tűcsere programoknak a puszta létezésükért kell küzdeniük. Tévedtünk. Újra eljöttek a 90-es évek. Nézd meg az alábbi videónkat a 13. kerületi tűcsere program bezárásáról!

2014. szeptember 30.

A zárt ülés és a hatalom természete

Demokratikus körülmények között az ombudsman a jogvédő civilek legfontosabb állami partnere és viszont. Amit a kormánytöbbség és a Magyar Nemzet az elmúlt két hétben az alapvető jogok biztosával művelt, az ékes bizonyítéka annak, hogy ők nem tekintik a viszonyokat demokratikusnak. VIDEO

2014. szeptember 20.

Az ombudsman a fideszes úthenger legújabb célpontja

Az alapvető jogok biztosa szeptember 17-én egy olyan jelentést tett közzé, amely nagyon kényelmetlenül érintette Kocsis Máté polgármestert, aki mindent megtett annak érdekében, hogy bezárassa a Kék Pont tűcsere programját. Az ombudsmani jelentés ugyanis rámutatott, hogy a tűcsere nem csak az EU, de a magyar állam nemzeti drogstratégiájának is a szerves részét képezi, s mint ilyen, a tudományos bizonyítékok szerint a járványmegelőzés egyedüli költséghatékony módszere a drogfogyasztók körében.

2014. szeptember 16.

Az ombudsman szerint jogsértő a tűcsere bezárása

Az alapvető jogok biztosa egyetért a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) jogvédő szervezettel abban, hogy a józsefvárosi önkormányzat a Kék Pont tűcsere program ellehetetlenítésével olyan helyzetet teremtett, amelyben sérül a kerületben élők egészséghez és egészséges környezethez fűződő alkotmányos joga.

2014. augusztus 22.

SZOBA A NYOLCBAN

A büntetés és a tűcsere bezárása nem megoldás - kampány az első ellenőrzött budapesti drogfogyasztói szobáért

2013. november 20.

Kizárják a Kék Pontot a Kábítószerügyi Egyeztető Fórumból

A Józsefvárosi Képviselő-testület november 20. ülésén határozatot hozott arról, hogy javasolja a tűcserét üzemeltető Kék Pont Alapítvány kizárását a kerületi Kábítószerügyi Egyeztető Fórumból 

2013. november 5.

Ombudsmanhoz fordul a TASZ a tűcsere bezárása miatt

A Társaság a Szabadságjogokért jogvédő szervezet arra kéri az alapvető jogok biztosát, hogy állapítsa meg, alkotmányos jogokat sértett a Józsefvárosi Önkormányzat, amikor a tűcsere program működését ellehetetlenítő határozatot hozott

2013. október 16.

A tűcsere felelős a Hepatitis fertőzésekért?

A néhai Nemzeti AIDS Bizottság titkára szerint a tűcsere programok növelik a fertőzésveszélyt. Cikkünkben tételesen cáfoljuk az elképesztő megállapításokat

2013. október 1.

Sajtószemle a tűcsere ügy kapcsán

Józsefváros önkormányzata javaslatot tett a Kék Pont kerületi tűcsere programjával kötött együttműködés felmondására. Összegyűjtöttük az ügy sajtóvisszhangját

2009. április 28.

Az ügyész szerint már nem bűnpártolás a tűcsere

Korábban bűnpártolásnak minősítették - 2007 óta azonban az ügyészség szerint is jogszerű a tűcsere

2007. december 19.

Büntetés-végrehajtás

2008-as kiadvány gyűjtemény a büntetésvégrehajtás témájában.

2007. december 19.
2007. április 23.

Tűcsere: mítoszok és tények

Az ÁSZ Egyesület, a Drogprevenciós Alapítvány és a TASZ nyílt levele Pettkó Andrásnak a tűcserét érintő parlamenti felszólalával kapcsolatban.

2006. július 31.

Megszüntették a nyomozást - sajtóközlemény

A Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) jogvédő szervezet örömmel konstatálja, hogy akciója nyomán bebizonyosodott, nem helyezhető vád alá hazánkban az, aki tűcsere-szolgáltatást nyújt. Az ügyészság megszüntette a nyomozást, olvassák el az ügyészségi határozatot, a TASZ 2006. július 31.-án kiadott sajtóközleményét és a legfrissebb sajtóanyagokat!

2005. december 1.

HIV/AIDS megelőzés és tűcsere – nemzetközi helyzetkép

A Szerzett Immunhiányos Szindróma (AIDS) terjedésének egyik fő útja az injekciós felszerelések megosztása. A tűcsereprogramok a világ számos országában egyértelműen hatékonynak bizonyultak a járvány megfékezésében.

2005. december 1.

HIV/AIDS megelőzés és tűcsere - Magyarországon

Hazánkban a Nemzeti Drogstratégia HIVAIDS és hepatitis megelőzéssel kapcsolatos teendőit megvalósító tűcsereprogramok munkája még mindig nem zavartalan. A Legfőbb Ügyészség állásfoglalásával az ártalomcsökkentő programok veszélybe kerültek

Oldalak