Zöld Szofi a függönyök mögött

2014. szeptember 17.

Beszélgetés az első magyar, kannabisz legalizációról szóló színdarab rendezőjével

Változatos találgatások keltek lábra az idén áprilisban felbukkant Zöld Szofi holnappal kapcsolatban, mely ránézésre virágnyelven, a petrezselyem szinonimával operálva próbál kannabiszt értékesíteni a megszokott feketepiaci árakon. Pár héten belül aztán kiderült, hogy az online shopban kínált „AK-48-as petrezselyem” és a „Petrezselyem Bud” nevek egy gerillakampány részeit képezték, ami a Budapesti Anarchista Színház legalizációról szóló előadására hívta fel a figyelmet. A nem mindennapi színdarab írójával és rendezőjével, Sebő Ferenccel beszélgettünk.
 
Drogriporter: A Zöld Szofi Magyarország első kimondottan fűvel és legalizációval foglalkozó színdarabja. Milyen visszajelzéseket kaptatok a témaválasztással és az üzenettel kapcsolatban? 
 
Sebő Ferenc: A weboldal miatt a mai napig kapunk petrezselyem-megrendeléseket. A témaválasztással kapcsolatban egyelőre csak pozitív visszajelzést kaptunk, úgy tűnik, hogy a közönségünk értékeli, hogy szóba hozunk olyasmit, amiről máshol nem hall. Volt, aki azt mondta, hogy általában nem szereti a színházat, de erre az előadásra szívesen hozna másokat is. 
 
Drogriporter: Bár a kannabisz rákgyógyító hatásaihoz valóban nagy reményeket fűznek, azért a tudományos intézmények szerint még távol állunk attól, hogy kijelenthetnénk, hogy univerzális rákgyógyszer lenne. Szerintetek nem túlzás ezt állítani?
 
SF: Szerintem a darabban ez a legkisebb túlzás, ami már önmagában is túlzás. Enyhe túlzás, hogy Orbán Viktor bármiért is bocsánatot kérjen valaha, és a szőke nő sem omlik a Karcsik ölébe a történet végén a valóságban. A valóságban barátainkat, rokonainkat elviszi a rák és rendőr, hacsak nem ölik meg őket, vagy nem lesznek éppen öngyilkosok. Mindent túlzás állítani, ami ettől eltér, konkrétan a rák ügyének is csak a premier után néztem utána komolyabban, személyes okokból. Tehát viccnek szántam a rákgyógyítást, egy pillanatig sem vettem komolyan. Azonban mint kiderült, számos országban nem tilos a kannabisz tudományos vizsgálata, és már az interneten elérhető publikus kutatások utóbbi két évét vizsgálva is mozgalmas történet tárul elénk. A tudomány valóban állítja, hogy messze a végeredmény, de egyben azt is állítja, hogy többről van szó, mint reményről, és ami a legfontosabb, többről, mint kemoterápia melletti fájdalomcsillapításról, aminek az eddigi orvosi célú legalizációkat köszönhetjük. És nem csak a rákkutatásról van szó, mert valóban szélhámosság-gyanús mennyiségű betegségről hírlik, hogy kezelhető ezzel a növénnyel. Na, most amikor valakid haldoklik, akkor érdeklődni kezdesz, hogy mi ebből az igazság. Az illegalitás miatt Facebookon szerveződő önsegítő titkos társaságok léteznek szerte a világban, ahol számos sikeres és sikertelen kezelési kísérletről tájékozódhatunk első kézből. Természeten mire a tudomány és a mainstream média beéri a földalatti kezdeményezéseket az hosszú idő lehet, de mind a házi kísérletek (ne feledjük, hogy itt emberek az életüket kockáztatva kísérleteznek, ilyet a tudomány nem engedhet meg magának!), mind a tudományos kísérletek reményteljesek.
 
Drogriporter: Hogyan látod a mai magyar társadalom hozzáállását a fűhöz és fűszívókhoz?
 
SF: Nálunk erről nem lehet józanul beszélni, mert egyrészt ledrogosoznak már a beszélgetés előtt (ergo te nem vagy józan) másrészt be vannak baszva. Másképpen mondva, ez egy nagyon erős alkoholkultúra, amit hagyományosan alkoholisták vezetnek, és úgy tűnik ez egy darabig így is marad. A könnyűdrogok használói épp ezért remek célpont a rendőrség és az Álszent Alkoholisták számára, örök szálka a szemükben, kit érdekelnek a deszkák. Nem sok jót várok az úgynevezett társadalomtól.
 
 
Drogriporter: Orbán Viktort a darabban egy ismert politikus, Juhász Péter játszotta, aki korábban a Kendermag Egyesület alapítójaként híresült el. Sokat kellett rábeszélni, amíg elvállalta a szerepet? 
 
SF: Szándékom szerint ezt a szerepet mindig egy politikus fogja játszani, aki kiáll a legalizáció vagy legalábbis a dekriminalizáció mellett. Mivel jelen pillanatban Juhász Péter az egyetlen politikus az országban, akiről ez elmondható, szerencse, hogy nem kellett sokáig győzködni.
 
Drogriporter: Hallottuk, hogy Juhász Péter a jövőben nem ér rá a darabban való játszásra, ki fogja helyettesíteni? Van más politikus is, aki hajlandó felvállalni ezt az ügyet?
 
SF: Nem szállt ki, csak a választások alatt nem tud igazodni a stábunk mozgásához. Tehát nem arról van szó, hogy a témából akarna kihátrálni, vagy a választási időszakban nem hajlandó feszegetni, hanem egyszerűen egyeztethetetlenné válik, pontosan úgy, ahogy például a Többszörös Orgazmusban Gera Marina, ha éppen filmet forgat. Ilyenkor vagy megvárjuk, amíg ráér, vagy lekettőzzük a szerepet. Akkor még úgy tűnt, hogy Istvánffy András a 4K! ból szintén potenciális szereplő, de tőle azt a választ kaptam, hogy mióta összebútoroztak az LMP-vel, nem beszélhetnek a Zöldről. Mondjuk meglepne, ha az LMP, amelyik a legzöldebb párt, szigorúan letiltaná a zöld-témát. Valószínű, hogy itt is a Fidesztől eltanult öncenzúra léphetett működésbe. Mentő ötlet volt Kovács Gergő, a Kétfarkú Kutya Párt elnöke, akiket tudtommal tévedésből bejegyeztek a napokban. Könnyen lehet, hogy a Jobbik és az LMP megy a levesbe, úgyhogy – és ezt a próbákat látva is mondhatom – úgy tűnik, végül sikerült méltó szereplőt találni.
 
Drogriporter: Mikor és hol láthatják az olvasóink a Zöld Szofit? Milyen más darabokat tervezel a jövőben?
 
SF: Szeptemberben 21-én vasárnap, 25-én és 26-án lehet látni, este nyolckor a Hátsó Kapuban (Dohány u 13.). 
Nagyon szeretném megcsinálni Robert Anton Wilson: Wilhelm Reich a pokolban című cirkuszi horrorját. Wilhelm Reich fantasztikus pali, az ökológiai katasztrófáról és orgazmusról írt könyveit az ötvenes években bezúzatta a nemzetbiztonsági hivatal, és amerikai börtönben halt meg. Komolytalannak mondott komoly Jung tanítvány és az a sejtésem, hogy a tanai egyre fontosabbá fognak válni, ahogy a társadalmunk egyre szigorúbb, humortalanabb és impotensebb lesz. 
 
A produkció Facebook fb oldala: Zöld Szofi - komédia egy felvonásban
 
 
A társulat oldala: Budapesti Anarchista Színház