A megbánás örök kísérőtársunk

Írta Péter Sárosi | július 3, 2022

Megbánjuk, hogy nem mentünk oda ahhoz a lányhoz/pasihoz abban a buliban. Megbánjuk, hogy túl sokat ittunk. Megbánjuk, hogy nem beszélgettünk eleget a nagyszülőkkel, amíg még lehetett. Megbánjuk, hogy nem figyeltünk oda jobban, mielőtt balesetet okoztunk. És a sort még lehetne folytatni.

HÍREK ÉS FILMEK A DROGPOLITIKA VILÁGÁBÓL, 2004 ÓTA

Viselkedéses függőségek az addiktológiai kutatások fókuszában

Írta Péter Sárosi | július 1, 2022

Nem csak drogoktól lehet függővé válni – de egy sor viselkedéstől, például szextől, munkától, videójátéktól is. Erről a témáról adtak elő magyar kutatók Nothingamben egy tudományos konferencián – olvassátok el Koncz Patrik, az ELTE Pedagógiai és Pszichológiai Tanszék doktoranduszának beszámolóját!

Büntetés helyett támogatás: ettől lesznek biztonságosabbak az iskolák

Írta Péter Sárosi | június 27, 2022

Sok szó esik a médiában az iskolai kortárs bántalmazásról (bullying) és egyéb antiszociális viselkedésekről. A leggyakoribb válasz: iskolaőrök és büntetés. Pedig ez a szakirodalom szerint a legkevésbé működő módszer, és vannak pozitív alternatívái.

Büntetés helyett támogatást: józan gondolatok a drogvilágnapon

Írta Péter Sárosi | június 23, 2022

Az alábbi beszéd az Óbudai-Békásmegyeri Kábítószerügyi Egyeztető Fórum ünnepi ülésén hangzott el 2022. június 21-én.

Mit tanítottak nekünk a polipok az Ecstasy-ról és a szeretetről?

Írta Péter Sárosi | június 17, 2022

‌‌Egy amerikai kutató szerint a pszichedelikus drogok újranyitják azt a kritikus periódust az életünkben, amelyben meghatározó dolgokat tanulunk meg a kötődésről.

Az elme becsapja magát

Írta Péter Sárosi | június 16, 2022

Robert Wright írta, hogy az emberi elme evolúciósan úgy van tervezve, hogy becsapja saját magát. A legnagyobb becsapás, hogy azt hisszük, úgy ellenőrizzük a saját cselekedeteinket, mint egy igazgató a magáncégét.

Az e-cigi ellenes morális pánikról

Írta Péter Sárosi | június 13, 2022

‌‌Bár a fiatalok körében folytatott e-cigi marketing korlátozása indokolt, a megalapozatlan elrettentés és a szemellenzős tilalom éppen annyira káros, mint más szerek esetében.

Drogpolitikai beszélgetős és hírműsor videón és podcaston is!

Drogpolitikai hírek és érdekességek a világ körül

A Drogriporter Szabadegyetem olyan embereknek szól, akik szeretnének tárgyilagos és elmélyült ismereteket szerezni a tudatmódosító szerek fogyasztásáról. Légy hallgatónk te is!

 

 

 

 

A tudástárban hasznos információkat találsz a drogokról, amire akár fogyasztóként, akár hozzátartozóként, tanárként vagy újságíróként szükséged lehet!

 

 

 

 

 

Segítség kell? Itt megtalálod!  Táblázatba gyűjtöttük, milyen addiktológiai szolgáltatások érhetőek el Magyarországon.

DROGRIPORTER FILMEK

Legfrissebb filmünk:

Angol nyelvű térképes adatbázisunkban több száz videót találtok tőlünk, pertnereinktől és olyan aktivistáktól akiket mi tanítottunk filmezni

Drogok és emberek: A Drogriporter filmsorozatában olyan alapfogalmakat és jelenségeket tisztázunk a drogok világából, amelyeket a közvélemény gyakran érteni vél - de valójában nem ért meg igazán.

Ártalomcsökkentés Magyarországon: Ebben a filmsorozatban dokumentáljuk a magyarországi Ártalomcsökkentés rendszerének  szétverését és azt, hogy a megmaradt szervezetek hogyan küzdenek tovább.

KOSZTYA PROLETÁRSZKIJ szentpétervári droghasználó és HIV aktivista volt, akinek halálát a börtönben elszenvedett kínzások és a HIV kezelésének megtagadása okozták. A kézzel rajzolt díjnyertes dokumentumfilmünk Kosztya és édesanyja eredeti hangfelvételét használva állít emléket azoknak, akik nem élték túl a börtönkörülményeket. A fesztivál vetítések, médiaszerepléseink és háttéranyag itt találhatók.

EGY NAP AZ ÉLETÜNKBŐL: A DROGFOGYASZTÓ EMBEREK VILÁGA. “Ez a megrendítő film bensőséges bepillantást nyújt
a droghasználó emberi lények életébe, megpróbáltatásaiba és inspiráló kitartásába.” Máté Gábor M.D. A filmben nyolc ember egy napját követhetjük nyomon a világ hét különböző országában. Egy dolog közös az életükben - Mindannyian illegális drogokat használnak, elsősorban heroint. Ezeknek az embereknek azonban nem a droghasználat az egyetlen jellemzőjük.

Visszavesszük ami a miénk! A Drogriporter 10 részes filmsorozatában körbeutazzuk a földet és megmutatjuk, hogyan küzdenek világszerte az illegális drogok használói az egészségük és emberi jogaik védelméért. A sorozat 36 droghasználó aktivista interjúját tartalmazza 20 országból, és a Droghasználók Nemzetközi Hálózatával (INPUD) közösen késztítettük.

DRUG USERS NEWS: Orosz nyelvű videók kollégáinktól.