Út a mentális betegségektől a mentális egészségig

Írta Péter Sárosi | augusztus 17, 2022

Egy idén megjelent könyv érdekes kör-(és kór-)képet állít fel az amerikai nép mentális egészségének alakulásáról a 60-as évektől napjainkig. Mi is sokat tanulhatunk belőle: nem elég, hogy tudjuk, mi működik a mentális betegségek kezelésében. De az is fontos, hogy foglalkozzunk a mentális egészséget rontó társadalmi tényezőkkel, amelyek a szenvedést újratermelik és súlyosbítják.

HÍREK ÉS FILMEK A DROGPOLITIKA VILÁGÁBÓL, 2004 ÓTA

Drogriporter Híradó | 2022 Augusztus

Írta István Gábor Takács | augusztus 15, 2022

Drogpolitikai hírek a nagyvilágból. Az epizódban: Brittney Griner-t 9 év börtönbüntetésre ítélték egy orosz börtönkolónián. Kolumbia első baloldali elnöke kudarcnak nevezte a drogellenes háborút. Három EU ország miniszterének közös állásfoglalása a kannabisz reformról. Civil szervezetek kiegyensúlyozottabb drogpolitikai pályázatokat kérnek az EU-tól. Új ingyenes e-kurzus a dekriminalizációról.

Hogyan (nem) férünk hozzá az addiktológiai ellátáshoz?

Írta Péter Sárosi | augusztus 8, 2022

Vajon mikor mondhatjuk, hogy valóban elérhető/hozzáférhető/elfogadható egy egészségügyi vagy szociális szolgáltatás/program?

A szégyen fala – avagy miért van szükség crack-fogyasztói szobákra Párizsban?

Írta István Gábor Takács | július 27, 2022

A hatóságok nemrég falat emeltek Párizsban, hogy elzárják a crack kokain utcai használóit a lakosság többi részétől. A Drogriporter dokumentumfilmjében megszólalnak azok a szakértők és civilek, akik a droghasználók egyik parkból a másikba terelgetése helyett, inkább higiénikus crack-használói szobákat szeretnének látni.

14,5 millió forintos pályázat fővárosi ártalomcsökkentésre

Írta Péter Sárosi | július 26, 2022

A Budapesti Kábítószerügyi Egyeztető Fórum (BKEF) kezdeményezésére a Főváros 14,5 millió forintos pályázatot írt ki fővárosi civil szervezetek számára.

Felhívás Bayer István Díj és a Veres Ilona Díj jelölésére

Írta Péter Sárosi | július 26, 2022

Mivel a járvány miatt a legutóbbi Magyar Addiktológiai Kongresszus elmaradt, az immár hagyományos szakmai díjak kiosztására is csak idén októberben kerül majd sor az újabb kongresszuson. Az eddigi jelölések érvényesek – de augusztus 15-ig lehet újabb jelöléseket is leadni.

Mennyire veszélyes az ayahuasca?

Írta Péter Sárosi | július 26, 2022

Magyarországot is elérték az ayahuasca horrorsztorik. Egy celeb egy szertartás közben pánikba esett, elszaladt, és később sérülten találtak rá. Vajon mennyire veszélyes az ayahuasca és tényleg a tiltás a megoldás? 

Drogpolitikai beszélgetős és hírműsor videón és podcaston is!

Drogpolitikai hírek és érdekességek a világ körül

A Drogriporter Szabadegyetem olyan embereknek szól, akik szeretnének tárgyilagos és elmélyült ismereteket szerezni a tudatmódosító szerek fogyasztásáról. Légy hallgatónk te is!

 

 

 

 

A tudástárban hasznos információkat találsz a drogokról, amire akár fogyasztóként, akár hozzátartozóként, tanárként vagy újságíróként szükséged lehet!

 

 

 

 

 

Segítség kell? Itt megtalálod!  Táblázatba gyűjtöttük, milyen addiktológiai szolgáltatások érhetőek el Magyarországon.

DROGRIPORTER FILMEK

Legfrissebb filmünk:

Angol nyelvű térképes adatbázisunkban több száz videót találtok tőlünk, pertnereinktől és olyan aktivistáktól akiket mi tanítottunk filmezni

Drogok és emberek: A Drogriporter filmsorozatában olyan alapfogalmakat és jelenségeket tisztázunk a drogok világából, amelyeket a közvélemény gyakran érteni vél - de valójában nem ért meg igazán.

Ártalomcsökkentés Magyarországon: Ebben a filmsorozatban dokumentáljuk a magyarországi Ártalomcsökkentés rendszerének  szétverését és azt, hogy a megmaradt szervezetek hogyan küzdenek tovább.

KOSZTYA PROLETÁRSZKIJ szentpétervári droghasználó és HIV aktivista volt, akinek halálát a börtönben elszenvedett kínzások és a HIV kezelésének megtagadása okozták. A kézzel rajzolt díjnyertes dokumentumfilmünk Kosztya és édesanyja eredeti hangfelvételét használva állít emléket azoknak, akik nem élték túl a börtönkörülményeket. A fesztivál vetítések, médiaszerepléseink és háttéranyag itt találhatók.

EGY NAP AZ ÉLETÜNKBŐL: A DROGFOGYASZTÓ EMBEREK VILÁGA. “Ez a megrendítő film bensőséges bepillantást nyújt
a droghasználó emberi lények életébe, megpróbáltatásaiba és inspiráló kitartásába.” Máté Gábor M.D. A filmben nyolc ember egy napját követhetjük nyomon a világ hét különböző országában. Egy dolog közös az életükben - Mindannyian illegális drogokat használnak, elsősorban heroint. Ezeknek az embereknek azonban nem a droghasználat az egyetlen jellemzőjük.

Visszavesszük ami a miénk! A Drogriporter 10 részes filmsorozatában körbeutazzuk a földet és megmutatjuk, hogyan küzdenek világszerte az illegális drogok használói az egészségük és emberi jogaik védelméért. A sorozat 36 droghasználó aktivista interjúját tartalmazza 20 országból, és a Droghasználók Nemzetközi Hálózatával (INPUD) közösen késztítettük.

DRUG USERS NEWS: Orosz nyelvű videók kollégáinktól.