Trauma, álom és pszichedelikus élmények: Beszélgetés Szummer Csabával | Drogriporter Szabadegyetem

Írta István Gábor Takács | július 6, 2024

Vajon miben különböznek a különféle módosult tudatállapotok, az álom, a pszichózis és az LSD-élmény egymástól? Milyen látomásai voltak Sartre-nak, a francia filozófusnak a meszkalin hatása alatt? Hogyan fogja fel, tapasztalja meg a valóságot a Misztikus, a Skizofrén és a Pszichonauta? Milyen tudattalan lelki működéseket lehet megfigyelni ezek mögött? A Drogriporter Szabadegyetem ezúttal ezeket a módosult tudatállapotokkal kapcsolatos kérdéseket próbálja megválaszolni a téma elismert szakértőjének, Szummer Csabának a segítségével. Akinek nemrég jelent meg az erről írott könyve. LÉGY TE IS DROGRIPORTER TÁMOGATÓ ÉS ELKÜLDJÜK NEKED A TELJES FELVÉTELT!

HÍREK ÉS FILMEK A DROGPOLITIKA VILÁGÁBÓL, 2004 ÓTA

Hajléktalanság és szerhasználat: dupla stigma

Írta Péter Sárosi | május 28, 2024

A Városházán került sor a fővárosi alacsonyküszöbű szolgáltatók találkozójára, aminek a témája idén az addiktológiai és a hajléktalan ellátórendszer közötti együttműködés erősítése volt.

PAKK A ZSEBBEN – Drogjogi tippek kezdőknek és haladóknak

Írta István Gábor Takács | május 10, 2024

Mivel jár, ha elkapnak valakit az utcán a rendőrök egy-két gramm fűvel a zsebében? Mit tehet a rendőr – és mit tehet a gyanúsított? Milyen szigorítások voltak az elmúlt években? Erről szólt a Drogriporter Szabadegyetem, amit most videón teljes egészében megnézhettek.

Civil szervezetek drogpolitikai reformot sürgetnek az európai választások előestéjén

Írta Péter Sárosi | április 26, 2024

Számos, a drogterületen dolgozó vezető európai civil szervezet közös nyilatkozatban kéri a döntéshozókat arra, hogy reformálják meg az EU drogpolitikáját – és kéri a civileket, hogy csatlakozzanak.

Elhagyatva – Dizájner Drogok Magyarországon

Írta István Gábor Takács | április 25, 2024

Hogyan érinti 2024-ben a magyar vidéket és a városokat az olyan új pszichoaktív szerek, mint a „herbál”, vagy a „kristály” használata? Hogyan bánik a magyar társadalom ezeknek az anyagoknak a használóival? Droghasználók, ex-díler, polgármester, segítők és szakértők válaszolnak ezekre a kérdésekre, a Drogriporter új dokumentumfilmjében.

Pszichoterápia LSD-vel Svájcban

Írta Péter Sárosi | április 24, 2024

A drogellenes háború által rákényszerített több évtizedes Csipkerózsika-álom után az LSD terápiás használata Svájcban ébredt fel először a 90-es években – interjút készítettem Peter Gasser pszichiáterrel, a pszichedelikus terápia egyik úttörőjével. 

Philippe Bourgois: résztvevő megfigyelés a nagyvárosi margón

Írta Péter Sárosi | április 14, 2024

A nemrég Magyarországon is kitüntetett amerikai antropológus, Philippe Bourgois szokatlanul őszinte és egyben emberi képet nyújt a társadalom margójára szorult olyan embercsoportokról, akiket a sajtóban szinte csak démonizáló módon ábrázolnak: mint a drog-fogyasztók és terjesztők.

A "Széljegyzetek" Sárosi Péter, a Drogriporter oldal szerkesztőjének gondolatait osztja meg a világról. Tükrözi sokoldalú érdeklődését és értékrendszerét. Napi közéleti eseményekre éppúgy reflektál, mint ahogy új perspektívába helyez örök kérdéseket életről és halálról. Elérhető írásos és podcast formában is.

Dukkha: a döcögős utazás

A nagy tanítóknak, mint a Krisztus vagy a Buddha, kitűnő érzékük volt ahhoz, hogy az egyébként rendkívül bonyolultnak és elvontnak tűnő igazságokat is nagyon kézzelfogható képekkel, metaforákkal magyarázzák meg a számunkra.

Amikor gyerek vagy

Amikor gyerek vagy, azt hiszed, minden körülötted forog. Az egész világ rólad szól.

Mese a két istennőről

Egyszer volt, hol nem volt, élt egyszer egy ember, aki magányosan tengette napjait egy távoli falu szélén. Egyik nap, amikor éppen leült volna, hogy vacsoráját elfogyassza, kopogást hallott az ajtón. Mikor ajtót nyitott, meglepődve látta, hogy egy pompás ruhákba öltözött, remek illatú, gyönyörű nő mosolyog rá.

A tudástárban hasznos információkat találsz a drogokról, amire akár fogyasztóként, akár hozzátartozóként, tanárként vagy újságíróként szükséged lehet!

KETAMIN

HHC

Ayahuasca

Ayahuasca

Ayahuasca

Ecstasy

Heroin

Kannabisz

Kéjgáz, lufi

Kokain

Speed

Szintetikus kannabinoidok

Dekriminalizáció

Drogjog

Drogkombinációk

Hozzátartozóknak

A kapudrog-elméletről

Partizóknak

A Drogriporter Szabadegyetem olyan embereknek szól, akik szeretnének tárgyilagos és elmélyült ismereteket szerezni a tudatmódosító szerek fogyasztásáról. Légy hallgatónk te is!

Vajon miben különböznek a különféle módosult tudatállapotok, az álom, a pszichózis és az LSD-élmény egymástól? Milyen látomásai voltak Sartre-nak, a francia filozófusnak a meszkalin hatása alatt? A Drogriporter Szabadegyetem ezúttal ezeket a módosult tudatállapotokkal kapcsolatos kérdéseket próbálja megválaszolni a téma elismert szakértőjének, Szummer Csabának a segítségével. Akinek nemrég jelent meg az erről írott könyve. LÉGY TE IS DROGRIPORTER TÁMOGATÓ ÉS ELKÜLDJÜK NEKED A TELJES FELVÉTELT!

A Drogriporter Szabadegyetem további felvételei:

Elhagyatva

A magyarországi dizájner drog helyzetről szóló, "Elhagyatva" című filmünket a Drogriporter Szabadegyetemen mutattuk be április 5-én. A vetítés után a témáról beszélgetett Dávid Ferenc, Szécsi Judit, Takács István Gábor és Sárosi Péter. . Légy támogató tagunk és elküldjük neked az összes Drogriporter Szabadegyetem felvételét!

Visszhang

Február 27-én a Drogriporter Szabadegyetem keretében bemutatott Visszhang című színdarab ismét igazolta Tolsztoj örökérvényű mondását: a boldog családok mind hasonlók egymáshoz, de minden boldogtalan család a maga módján az.

Ketamin – Utazás a K-lyukba

A Drogriporter Szabadegyetem idei utolsó rendezvényének témája: a ketamin. Ez a szer úgy vonult be a köztudatba, mint „lónyugtató” – pedig valójában az állatorvosi alkalmazása mellett az emberek gyógyításában is nagyon fontos szerepet tölt be. – LÉGY TE IS DROGRIPORTER TÁMOGATÓ ÉS ELKÜLDJÜK NEKED A TELJES FELVÉTELT!

Gyógyító tudatállapotok

A Drogriporter Szabadegyetem pénteki rendezvényén mutattuk be először a hazai közönségnek azt a két új filmünket, amelyekben szakemberek és érintettek vallanak a pszichedelikus gyógyászat ígéretes lehetőségeiről. A két film és az azt követő beszélgetés most online is megtekinthető!

Beszélgetés az Ayahuascáról

Hozzáértő szakemberekkel tárgyilagosan beszélgettünk az Ayahuasca gyógyító potenciáljáról, az esetleges kockázatokról és azok megelőzéséről, és az Ayahuasca jövőjéről Magyarországon. – LÉGY TÁMOGATÓNK ÉS ELKÜLDJÜK NEKED A TELJES FELVÉTELT!

Beszélgetés szexről és drogokról

Az emberek évezredek óta használnak tudatmódosító szereket arra, hogy fokozzák a szexuális teljesítményüket, oldják a gátlásaikat, nagyobb gyönyört éljenek át. De a drogok szexuális célú használata nem csak örömöket, de kockázatokat is tartogat. A Drogriporter Szabadegyetemen szexről és drogokról beszélgettünk. – LÉGY TÁMOGATÓNK ÉS ELKÜLDJÜK NEKED A TELJES FELVÉTELT!

Beszélgetés Máté Gáborral

Máté Gábor, a magyar származású kanadai orvos, akinek a Sóvárgás démona címmel jelent meg népszerű könyve a drogfüggőség jelenségéről, 2022. májusában pár napra Budapestre látogatott. Nagyon hálásak vagyunk azért, hogy sikerült időt szakítania a Drogriporter támogatói számára, és a Magnet Közösségi Házban egy beszélgetésen találkozni velük. – LÉGY TÁMOGATÓNK ÉS ELKÜLDJÜK NEKED A VIDEÓT!

Drogjogi kalauz

A dizájner drogok elterjedése nem csak az eddigi legkomolyabb kihívás a nemzetközi és hazai kábítószer-ellenőrzési rendszer számára, de alkotmányellenes helyzetet is előidézett – derült ki a Drogriporter Szabadegyetem rendezvényén. – A TELJES 2 ÓRÁS ESEMÉNY VIDEÓJA ELÉRHETŐ!

Placebo hatás a pszichedelikus mikro- és makrodózisban

Hogyan függ össze a ‘set and setting’ elmélet a placebo hatással? Hogyan jelentkezik a placebo hatás a modern pszichedelikus klinikai kutatásokban? Mi az, amit meg lehet magyarázni a pszichedelikus élményben a placebo hatással, és mi az, amit nem? Beszélgetés Dr. Szigeti Balázssal. – LÉGY TÁMOGATÓNK ÉS ELKÜLDJÜK NEKED A VIDEÓT!

Beszélgetés Kálmán Kata terapeutával

Hogyan használják a pszichedelikus szereket a pszichoterápiában Kanadában ? Vajon hogyan lett egy magyar nő Kanadában terapeuta, akinek az eszközei között a pszichedelikus szerek, többek között LSD által kiváltott élmények integrálása is szerepel?  LÉGY TÁMOGATÓNK ÉS ELKÜLDJÜK NEKED A VIDEÓT!

Drogriporter Szabadegyetem: Kannabisz

Rendezvényünk egy olyan növénnyel foglalkozik, aminek a fogyasztása egyidős az emberi civilizációval . A történelem különféle időszakaiban gyógyszerként és élvezeti szerként is használták, kultikus tiszteletben részesítették vagy éppen kiátkozták.  A TELJES 3 ÓRÁS ESEMÉNY VIDEÓJA ELÉRHETŐ

Drogriporter Szabadegyetem: Ecstasy

A Szabadegyetem első rendezvénye egy olyan szerről szól, amelyről ma már egyre inkább nem csak partidrogként, de ígéretes pszichoterápiát elősegítő gyógyszerként is lehet olvasni. – AZ ÖSSZES ELŐADÁS VIDEÓJA ELÉRHETŐ

Ha csak egy videót nézel meg drogpolitikáról, ez legyen az!

A drogháború emberi jogi költségei

Nemzetközileg elismert szakértők foglalják össze nyolc percben, hogy mi a baj a drogellenes háborúval

 

2007 óta készítünk ártalomcsökkentésról, drogpolitikáról és a droghasználó emberek emberi jogairól dokumentumfilmeket, a világ minden tájáról.

LEGFRISSEBB FILMÜNK: ELHAGYATVA - Dizájner Drogok Magyarországon Hogyan érinti 2024-ben a magyar vidéket és a városokat az olyan új pszichoaktív szerek, mint a "herbál", vagy a "kristály" használata? Hogyan bánik a magyar társadalom ezeknek az anyagoknak a használóival? Droghasználók, ex-díler, polgármester, segítők és szakértők válaszolnak ezekre a kérdésekre, a Drogriporter új dokumentumfilmjében.

DROGRIPORTER VIDEÓK

Itt találod 2007 óta készített, több száz drogpolitikai reformról és ártalomcsökkentésről szóló filmünket, témák szerint, térképen megjelenítve és időrendi sorrendben is!

Válogatás legkedveltebb nemzetközi dokumentumfilmjeinkből:

Pszichedelikumok Skóciában

A Drogriporter megrázó dokumentumfilmet forgatott a pszchedelikus drogok gyógyászati alkalmazásáért folytatott küzdelemről Skóciában.

A szégyen fala – avagy miért van szükség crack-fogyasztói szobákra Párizsban?

A hatóságok nemrég falat emeltek Párizsban, hogy elzárják a crack kokain utcai használóit a lakosság többi részétől. A Drogriporter dokumentumfilmjében megszólalnak azok a szakértők és civilek, akik a droghasználók egyik parkból a másikba terelgetése helyett, inkább higiénikus crack-használói szobákat szeretnének látni.

VISSZAVESSZÜK AMI A MIÉNK! - Filmsorozat

A Drogriporter 10 részes filmsorozatában körbeutazzuk a földet és megmutatjuk, hogyan küzdenek világszerte az illegális drogok használói az egészségük és emberi jogaik védelméért. A sorozat 36 droghasználó aktivista interjúját tartalmazza 20 országból, és a Droghasználók Nemzetközi Hálózatával (INPUD) közösen készítettük.

Nem létezünk? Mégis itt vagyunk!

Dokumentumfilmünk a HIV-vel élők közösségeiről Oroszországban. Bemutatjuk, hogyan küzdenek a túlélésért és emberi méltóságukért egy nagyon ellenséges környezetben a HIV által leginkább érintett közösségek, mint a droghasználók, szexmunkások és LMBTQ emberek. EGYENLŐRE CSAK ANGOL NYELVEN

Crossings – Bevándorló szexmunkások történetei

A filmet szexmunkások és szövetségesei készítették arról, hogy milyen negatív hatásal van a kriminalizáció a bevándorló szexmunkásokra európában, és hogy miként állnak ennek ellen. A filmet az ICRSE-vel közösen készítettük. EGYENLŐRE CSAK ANGOL NYELVEN

Metzineres: lázadó nők a rendszerszintű erőszak ellen

A barcelona-i Metzineres az erőszakot túlélő nők és nem-bináris emberek számára nyújt menedéket és egyben közösségi platformot a visszavágásra.

InSite: több, mint belövőszoba

Az InSite Észak-Amerika egyetlen legálisan működő intravénés kábítószer-használó szobája, melyben több, mint egymillió belövést felügyelt 2003 óta, és egyetlen haláleset sem történt. A Drogriporter Díjnyertes dokumentumfilmje.

Támadás a civil társadalom ellen

Az utóbbi években a tekintélyelvű államok részéről számos támadás érte a civil társadalmat Kelet-Európában. Különösen azok a szervezetek kerültek célkeresztbe, amelyek az olyan kirekesztett csoportokkal foglalkoznak, mint például a drogfogyasztók, HIV-el élők, a migránsok és az LBMTQ emberek.

A drogellenes háború Mexikóban: Van más megoldás?

Hetvenezer ember vált áldozatául a 2006 óta tartó drogellenes háborúnak Mexikóban. A kábítószerek azóta is zavartalanul áramlanak az Egyesült Államokba. A TASZ és Espolea filmje az okokat és a megoldást keresi.

A drogellenes háború után

Milyen lesz a prohibíció utáni világ? – ismerd meg a videónkból

Szociális gondoskodás vagy koncentrációs tábor?

A Drogriporter filmje a drogfogyasztókat évekre bezáró és dolgoztató ázsiai “rehabilitációs” központokról

Lassú halálra ítélve: Indonézia drogháborúja belülről

A 2015-ös AIDS világnap alkalmából 4 városban mutatták be az indonéz PKNI nevű droghasználó szervezettel közösen készített rövid dokumentumfilmünket. EGYENLŐRE CSAK ANGOL NYELVEN ELÉRHETŐ

“Mi vagyunk a fény őrzői”

A Drogriporter filmje a gyertyafényes virrasztáson a DPA szervezezésében az új-mexikói Albuquerqueben

A Drogháború és a Gender

Hogyan hat a drogháború a nőkre? Mennyiben másként mint a férfiakra? Egy Budapesten tartott nemzetközi találkozón készítettünk rövid videót a témáról. EGYENLŐRE CSAK ANGOL NYELVEN

Dr. Zee: az ember, aki felfedezte a mefedront

Egyesek áldják érte, mások átkozzák: felfedezte azt a dizájner drogot, ami 2009-ben Európa egyik legnépszerűbb partidrogjává vált, a mefedront, avagy magyar utcai nevén a Katit. A Drogriporter interjúja Dr. Zee-vel.

Peer2Peer – A sorstárs segítés fontossága

Kik a sorstársak (peer-ek)? Miért fontos a sorstás segítők bevonása a droghasználóknak létrehozott szolgáltatásokba? Ez a kisfilmünk amszterdami és antwerpeni példákkal mutatja be a sorstárs segítés fontosságát.

Az út kikövezése

A marihuána legális szabályozása már nem sci-fi többé: a legalizáció lehetséges modellje már jelen van. Nézze meg filmünket a kaliforniai Oakland egy kiemelkedően magas színvonalú orvosi marihuána közontjáról, a Harborside-ról.

Naloxon elvitelre – a túléléshez való jog

A Drogriporter filmje külföldi szakembereket szólaltat meg a herointúladagolások megelőzésére szolgáló gyógyszerről, a Naloxonról.

A Nyulacska és a Farkas: Túladagolás megelőzés rajzfilmen

Az opioid túladagolás sok országban vezető halálok a fiatalok körében. Rövid angol vagy orosz nyelvű rajzfilmünkben a naloxon alkalmazását mutatjuk be, annak a szerét amely nagyon hatékony a túladagolások ellen. EGYENLŐRE CSAK ANGOL ÉS OROSZ NYELVEN

Kosztya szentpétervári droghasználó és HIV aktivista volt, akinek halálát a börtönben elszenvedett kínzások és a HIV kezelésének megtagadása okozták. A kézzel rajzolt dokumentumfilmünk Kosztya és édesanyja eredeti hangfelvételét használva állít emléket azoknak, akik nem élték túl a börtönkörülményeket. A film elnyerte a 65. Országos Függetlenfilm Fesztivál megosztott fődíját, és a 2020-as Madridi Emberi Jogi Filmfesztivál fődíját. A fesztivál vetítések, médiaszerepléseink és háttéranyag itt találhatóak.

Segítség kell? Itt megtalálod!  Táblázatba gyűjtöttük, milyen addiktológiai szolgáltatások érhetőek el Magyarországon.

A Drogriporter filmsorozatában olyan alapfogalmakat és jelenségeket tisztázunk a drogok világából, amelyeket a közvélemény gyakran érteni vél - de valójában nem ért meg igazán.

Első rész. Hollandia, Belgium és Franciaország

A Drogriporter 10 részes filmsorozatában körbeutazzuk a földet és megmutatjuk, hogyan küzdenek világszerte az illegális drogok használói az egészségük és emberi jogaik védelméért.

Második rész. Kanada

A kábítószer-használó aktivizmus történetét bemutató sorozatunk második részében Kanadába utazunk, ahol vancouveri és torontói droghasználó aktivistákkal ismerkedünk meg.

3. rész: Németország, Dánia és Norvégia

A kábítószer-használó aktivizmus történetét bemutató sorozatunk harmadik részének tanulsága szerint, ahhoz hogy a drog-jelenséggel kapcsolatban mindenki a legjobban járjon, nem az ördöggel, hanem pont a kábítószer-használókkal érdemes cimborálni. Ha egy kormány partnernek tekinti a droghasználókat, erőforrásként és nem ellenségként bánik velük, akkor nagyon jó eredmények érhetőek el.

4. rész: Dél-afrikai Köztársaság

A kábítószer-használók mozgalmának elbeszélt történetének mai epizódjában a Dél-afrikai Köztársaság aktivistáit mutatjuk be.

5. rész: Amerikai Egyesült Államok

A drogháború hazájában is egyre hangosabbak a jogaikért és emberi méltóságukért kiálló droghasználók. Dokumentumfilm sorozatunk ötödik része.

Episode 6. Australia and New Zealand

A droghasználóknak az emberi jogaikért folytatott küzdelmét bemutató sorozatunk új epizódja.

Drogfogyasztók mozgalma a munkatáborok árnyékában

Hogy indítottak mozgalmat a drogfogyasztók ott, ahol tömegesen gyilkolják őket? A droghasználók aktivizmusának történetét bemutató filmsorozatunk ázsiai részéből kiderül.

8. rész: Afganisztán, Tanzánia és Mexikó

A droghasználók aktivizmusának elbeszélt történetében most három olyan országot mutatunk be, ahol a mozgalom még születőben van.

9. rész: Oroszország, Grúzia és Ukrajna

A droghasználók mozgalmának történetét bemutató sorozatunk mai részében három nagyon szigorúan tiltó drogpolitikájú ország aktivistáit ismerjük meg.

10. rész: Az Egyesült Királyság és az INPUD

A droghasználók aktivizmusának elbeszélt történetét bemutató sorozatunk utolsó része.

A filmben nyolc ember egy napját követhetjük nyomon a világ hét különböző országában. Egy dolog közös az életükben - Mindannyian illegális drogokat használnak, elsősorban heroint. Ezeknek az embereknek azonban nem a droghasználat az egyetlen jellemzőjük.

Ez a megrendítő film bensőséges bepillantást nyújt a droghasználó emberi lények életébe, megpróbáltatásaiba és inspiráló kitartásába.” Máté Gábor M.D.

 

A 2020 májusában elindult HepaGo program célja az új típusú hepatitis C kezelés eljuttatása az olyan nehezen elérhető csoportok számára, mint az intravénás droghasználók, vagy az utcán dolgozó szexmunkások. A programot a Drogriporter videója mutatja be. További információ a programról elérhető a cikkünkben, itt.

2015-ben kampányt indítottunk azért, hogy a Budapest VIII. kerületében élő droghasználók ne kapualjakban, hanem egy ellenőrzött, higiénikus helyiségben tegyék azt, amit egyébként is tesznek. Hogy ne legyen több használt tű a közterületeken! A kampányoldal további videókkal és háttéranyagokkal itt érhető el! 

A felügyelt droghasználói szobákért folyó kampányt nemzetközi szinten is kiterjesztettük. Room for Change - "Adj helyet a Változásnak!" címmel 8 városban indítottunk kampányt új megoldások keresésére. Ennek a kampánynak az oldalát (9 nyelven) itt találod!

A magyarországi ártalomcsökkentés krónikája videón

2021

Miért kell drogambulanciát nyitni a Teleki téren? | Drogriporter Café

Miért döntött úgy a Kallódó Ifjúságot Mentő Misszió, hogy új drogambulanciát és józan kávézót nyit a Teleki téren? És miért tiltakoznak ellene egyesek? Vajon megalapozottak-e a félelmek, hogy “odavonzzák a drogosokat”? Ezekről a kérdésekről beszélgetünk a szervezet két munkatársával.

2021

Pikó András: tarthatatlan, hogy a főváros nem foglalkozik a drogpolitikával | Drogriporter Café

A józsefvárosi polgármester a Drogriporter Café adásában elmondta, hogy új fővárosi drogstratégiára van szükség, aminek a középpontjában nem a büntetés, hanem a segítés áll.

2020

HepaGo – Segítség az utcán élőknek járvány idején

A 2020 májusában elindult HepaGo program célja, hogy az utcán élő drogfogyasztóknak és szexmunkásoknak segítsen. Többek között abban, hogy bejussanak hepatitis C kezelésbe.

2017

Félresiklott a Hepatitis C elleni küzdelem Magyarországon

600 millió forintot fog költeni az állam az alacsony kockázati csoportnak számító egészségügyi dolgozók hepatitis szűrésére, miközben az igazán veszélyeztett csoport, a drogfogyasztók körében nincs megelőzés, szűrés és kezelés. Többek között ez derült ki a Drogriporter Filmklub beszélgetésén.

2017

Egy nap az életünkből: A drogfogyasztó emberek világa

A filmben nyolc ember egy napját követhetjük nyomon a világ hét különböző országában. Egy dolog közös az életükben - Mindannyian illegális drogokat használnak, elsősorban heroint. Ezeknek az embereknek azonban nem a droghasználat az egyetlen jellemzőjük. A filmben a budapesti hajléktalan pár, Éva és Oszkár történetén keresztül bepillantást nyerhetünk a hazai ártalomcsökkentés lassú kivéreztetésének következményeibe is.

2015

FORRÓ A VÉREM: Filmbemutató és konferencia beszámoló

A Drogriporter új filmet készített a tűcsereprogramok HIV, Hepatitisz és Szifilisz gyorstesztes szűrésprogramjáról, az ártalomcsökkentés és az intravénás droghasználók magyarországi helyzetéről. A filmet a Kábítószerügyi Civil Koordinációs Testület (KCKT) „Fővárosi drogpolitika: helyzetkép, problémák és megoldások” című konferenciáján mutattuk be.

2015

Élet a tűcsere bezárása után

Az elmúlt években a Kocsis Máté vezette VIII. kerületi önkormányzat indított harcot az intravénás szerhasználóknak steril tűt biztosító Kék Pont Alapítvány ellen. A TASZ – Drogriporter tízperces filmjében annak jártak utána, mi történt a kerületben az elmúlt egy évben, a tűcsere bezárása óta.

2015

Időutazás: bezárt a főváros legrégebbi tűcseréje

A 2000-es évek elején azt gondoltuk, hogy véget értek azok az idők, amikor a tűcsere programoknak a puszta létezésükért kell küzdeniük. Tévedtünk. Újra eljöttek a 90-es évek. Nézd meg az alábbi videónkat a 13. kerületi tűcsere program bezárásáról!

2015

A zárt ülés és a hatalom természete

Demokratikus körülmények között az ombudsman a jogvédő civilek legfontosabb állami partnere és viszont. Amit a kormánytöbbség és a Magyar Nemzet az elmúlt két hétben az alapvető jogok biztosával művelt, az ékes bizonyítéka annak, hogy ők nem tekintik a viszonyokat demokratikusnak. Videó.

2014

SZOBA A NYOLCBAN

A büntetés és a tűcsere bezárása nem megoldás – kampány az első ellenőrzött budapesti drogfogyasztói szobáért

2013

Csajnapok a Kékpontban

Már nem a pályázati támogatás, hanem a kliensek felől érkező igény tartja életben a programot

2012

HIV-robbanás küszöbén áll Budapest?

Alig egy-két hétre elegendő kiosztandó steril tű és fecskendő maradt a legnagyobb forgalmú budapesti tűcsere programban a VIII. kerületben. Ez azt jelenti, hogy ha hamarosan nem történik sürgős beavatkozás a kormányzat vagy az önkormányzat részéről, akkor több mint 2 ezer drogfogyasztó maradhat steril injektáló felszerelés nélkül. Filmes körkép a budapesti tűcserék válságáról.

2022

A Chemsex online szakmai fórum előadásai

A Drogriporter 2022 január 24-én szervezte meg az első magyarországi szakmai konferenciát a Chemsex témájában – az előadások alább megtekinthetők!

2021

Függőségeink és a felépülés útjai

Vajon milyen viták zajlanak a tudományos kutatók körében a függőségről? És vajon mit gondolnak erről a hazai segítő szakemberek? A civilek által a drogvilágnapon szervezett konferencián kiderült.

2021

Túladagolásos halálesetek: Mit tehetünk?

A Kábítószerügyi Civil Koordinációs Testület (KCKT) 2021. május 14-én webináriumot szervezett a szintetikus kannabinoidokkal kapcsolatos túladagolásosos halálozásokkal és azok megelőzésével kapcsolatban. Alább megtekintheted a videókat.

2019

Fehér foltok az ellátórendszerben

A Drogriporter videóra vette és a Facebook oldalán élőben közvetítette a Kábítószerügyi Civil Koordinációs Testület (KCKT) 2019. február 28-ki konferenciáját. Ezeket a videókat láthatjátok alább!

2016

Kutatás és sajtótájékoztató a szintifű használatról

A Kék Pont Alapítvány és az ELTE-SZTE a szintetikus kannabinoid (biofű, herbál, szintifű) használók élményeiről szóló közös kutatásáról június 23-án tartott sajtótájékoztatót. Az esemény után Dávid Ferenccel beszélgettünk a szintetikus drogokról, a Kék Pontról és arról, hogy mit is jelent a felépülési szemlélet, amit az utóbbi időben zászlójukra tűztek.

2016

Nyitni Kék konferencia

Ismét összeálltak a nagy drogügyi szervezetek, hogy egy közösen szervezett konferencián foglalkozzanak a szakmára irányuló kirekesztettség, magárahagyatottság, a szakmai iránymutatás hiányával.

2016

Szűrés és tanácsadás – Altalap zárókonferencia

Tavaly márciusban indult és most fejeződött be az Alternatíva Alapítvány (Altalap) gyorsteszt (HIV, HCV, szifilisz) és tanácsadás módszertanára épülő projektje, aminek az eredményeit az április végén tartott zárókonferencián ismertették. Nézzétek meg az előadásokat!

2015

FORRÓ A VÉREM: Filmbemutató és konferencia beszámoló

A Drogriporter új filmet készített a tűcsereprogramok HIV, Hepatitisz és Szifilisz gyorstesztes szűrésprogramjáról, az ártalomcsökkentés és az intravénás droghasználók magyarországi helyzetéről. A filmet a Kábítószerügyi Civil Koordinációs Testület (KCKT) „Fővárosi drogpolitika: helyzetkép, problémák és megoldások” című konferenciáján mutattuk be.

2014

Ártalomcsökkentő Konferencia 2014

A TASZ rendezvényén hazai és nemzetközi tapasztalatokon keresztül kerültek elemzésre az ártalomcsökkentő szolgáltatásokat érő kihívások és jó gyakorlatok

2014

Drogmentesség vagy ésszerű szabályozás?

Múlt héten kerekasztal beszélgetéssel egybekötött filmklubot szerveztünk az új-zélandi dizájner-drogszabályozásról, amely a magyar gyakorlattal szembeállítva erős kontrasztot mutat. A beszélgetés résztvevői arra keresték a választ, hogy egészségügyi és társadalmi szempontból melyik modelltől várhatunk kedvezőbb eredményeket.

2014

Drogpolitikák és korrupció

Mi a drogpolitikák és a korrupció kapcsolata? Jelen-van-e magyarországon a droggal kapcsolatos korrupció, és ha igen, milyen eszközökkel lehet küzdeni ellene? Tekintse meg a kábítószer-ellenes világnap alkalmából szervezett beszélgetésről készített videónkat!

2012

Drogpolitikák és korrupció

Mi a drogpolitikák és a korrupció kapcsolata? Jelen-van-e magyarországon a droggal kapcsolatos korrupció, és ha igen, milyen eszközökkel lehet küzdeni ellene? Tekintse meg a kábítószer-ellenes világnap alkalmából szervezett beszélgetésről készített videónkat!

2012

Üzenet a palackban – Merj Kevesebbet!

Rendhagyó üzenet a Kábítószer-ellenes világnapon – a drogmentességről való ábrándozás helyett tanulj meg együtt élni az örömforrásaiddal

2012

Topolánszky: az alkohollal megtanult együtt halni az ország

Az első Fidesz-kormány kábítószerügyi helyettes államtitkára mond megsemmisítő kritikát a második Fidesz-kormány drogpolitikájáról a TASZ filmjén. (+ a konferencia összes előadása)

2011

III. Ártalomcsökkentő konferencia

Sem a drogstratégiában, sem a költségvetésben nem kap kellő hangsúlyt az ártalomcsökkentés

2008

Droghasználók a börtönben

A TASZ munkatársának előadása a börtönben terjedő droghasználatról szóló konferencián – videók!

Drogriporter Híradó

Drogriporter Híradó | 2022 November

A novemberi adásban: Az USA két újabb állama legálissá tette a kannabiszt. Colorado dekriminalizálja a pszichedelikus szerek fogyasztását. Kiszivárogtak a német legalizáció részletei. Olaszországban büntethetővé válik a rave partik szervezése. A brazil drogellenes háború és a rasszizmus. Egy ártalomcsökkentő jogvédő parlamenti képviselő lett Dániában.

Drogriporter Café

A kanadai kannabisz-legalizáció hatásai

A kormánypárti média azzal riogat, hogy a kannabisz-legalizáció „óriási veszélyt” jelent. A Drogriporter készített egy részletes elemzést a legalizáció hatásairól Kanadában – ezenkívül egy videóinterjút egy vezető kanadai elemzővel is!