Keleti bölcsesség – nyugati tudomány: könyvajánló I.

Írta Péter Sárosi | június 2, 2023

Több olvasó is kérdezte, hogy ajánljak könyveket, amiket mostanában olvastam. Talán nem haszontalan, ha egy csokrot összeszedek nektek ezekből – a teljesség igénye nélkül, a magam autodidakta szellemi (r)evolúciójának útjelzőiként. Kezdjük a buddhizmus és a pszichológia, a nyugati tudomány és keleti spiritualitás termékeny határterületén alkotó szerzőkkel!

HÍREK ÉS FILMEK A DROGPOLITIKA VILÁGÁBÓL, 2004 ÓTA

Az igazi bűnmegelőzés a gyermekét váró szülőkkel kezdődik

Írta Péter Sárosi | május 22, 2023

Donald Winnicott volt az egyik első orvos és pszichológus, aki részletesen bemutatta, milyen nagy szerepet játszik az ember fejlődésében a szülő és az újszülött közötti testi kapcsolat. Hogy ezek a fizikai interakciók az egész életünkre kihatnak és meghatározzák az identitásunkat.

Függőség: a harmadik nyílvessző hatalma

Írta Péter Sárosi | május 18, 2023

A buddhista pszichológia kézenfekvő magyarázatot kínál arra, hogy miért menekülünk olyan rövid távon enyhülést, élvezetet nyújtó cselekedetekbe, amelyek hosszú távon kényszeressé, függőséggé válnak.

Pinokkió tükörbe néz

Írta Péter Sárosi | május 12, 2023

„Milyen nevetséges fabábú voltam! És milyen boldog vagyok most, igazi kisfiúként!” – ezek a zárósorai Carlo Collodi 1881-ben írt világhírű meseregényének, a Pinokkiónak.

Egy tankönyv szerint gyakran kiugrálnak az ablakon az LSD-fogyasztók

Írta Péter Sárosi | május 9, 2023

Idejétmúlt, ezerszer cáfolt butaságokat tanítanak a drogokról a 10. osztályos gimnazistáknak biológiaórán.

Szörfölni a szenvedélyek hullámain

Írta Péter Sárosi | április 10, 2023

A függőségből való felépülést nagyon nehézzé teszi a visszaesések magas aránya – de vannak tudományosan igazolt módszerek a visszaesés megelőzésére. Bemutatjuk az egyiket, a mindfulness-alapú visszaesés megelőzést (MBRP).

A megbánás és jóvátétel öt lépése

Írta Péter Sárosi | március 30, 2023

‌‌Sokat beszélünk arról, hogy milyen fontos feldolgozni a traumáinkat ahhoz, hogy felépüljünk függőségből, depresszióból vagy más lelki nyavalyából. Arról kevesebb szó esik, hogy néz ki az őszinte megbánás és jóvátétel, ha mi bántottunk másokat.

Drogpolitikai hírek és érdekességek a világ körül!

Drogpolitikai beszélgetős és hírműsor, videón és podcaston is!

A tudástárban hasznos információkat találsz a drogokról, amire akár fogyasztóként, akár hozzátartozóként, tanárként vagy újságíróként szükséged lehet!

Ayahuasca

Ayahuasca

Ayahuasca

Ecstasy

Heroin

Kannabisz

Kéjgáz, lufi

Kokain

Speed

Szintetikus kannabinoidok

Dekriminalizáció

Drogjog

Drogkombinációk

Hozzátartozóknak

A kapudrog-elméletről

Partizóknak

A Drogriporter Szabadegyetem olyan embereknek szól, akik szeretnének tárgyilagos és elmélyült ismereteket szerezni a tudatmódosító szerek fogyasztásáról. Légy hallgatónk te is!

Az emberek évezredek óta használnak tudatmódosító szereket arra, hogy fokozzák a szexuális teljesítményüket, oldják a gátlásaikat, nagyobb gyönyört éljenek át. De a drogok szexuális célú használata nem csak örömöket, de kockázatokat is tartogat. A Drogriporter Szabadegyetemen szexről és drogokról beszélgettünk. Légy támogató tagunk és elküldjük ezt a teljes beszélgetést is!

A Drogriporter Szabadegyetem további felvételei:

Beszélgetés Máté Gáborral

Máté Gábor, a magyar származású kanadai orvos, akinek a Sóvárgás démona címmel jelent meg népszerű könyve a drogfüggőség jelenségéről, 2022. májusában pár napra Budapestre látogatott. Nagyon hálásak vagyunk azért, hogy sikerült időt szakítania a Drogriporter támogatói számára, és a Magnet Közösségi Házban egy beszélgetésen találkozni velük. – LÉGY TÁMOGATÓNK ÉS ELKÜLDJÜK NEKED A VIDEÓT!

Drogjogi kalauz

A dizájner drogok elterjedése nem csak az eddigi legkomolyabb kihívás a nemzetközi és hazai kábítószer-ellenőrzési rendszer számára, de alkotmányellenes helyzetet is előidézett – derült ki a Drogriporter Szabadegyetem rendezvényén. – A TELJES 2 ÓRÁS ESEMÉNY VIDEÓJA ELÉRHETŐ!

Placebo hatás a pszichedelikus mikro- és makrodózisban

Hogyan függ össze a ‘set and setting’ elmélet a placebo hatással? Hogyan jelentkezik a placebo hatás a modern pszichedelikus klinikai kutatásokban? Mi az, amit meg lehet magyarázni a pszichedelikus élményben a placebo hatással, és mi az, amit nem? Beszélgetés Dr. Szigeti Balázssal. – LÉGY TÁMOGATÓNK ÉS ELKÜLDJÜK NEKED A VIDEÓT!

Beszélgetés Kálmán Kata terapeutával

Hogyan használják a pszichedelikus szereket a pszichoterápiában Kanadában ? Vajon hogyan lett egy magyar nő Kanadában terapeuta, akinek az eszközei között a pszichedelikus szerek, többek között LSD által kiváltott élmények integrálása is szerepel?  LÉGY TÁMOGATÓNK ÉS ELKÜLDJÜK NEKED A VIDEÓT!

Drogriporter Szabadegyetem: Kannabisz

Rendezvényünk egy olyan növénnyel foglalkozik, aminek a fogyasztása egyidős az emberi civilizációval . A történelem különféle időszakaiban gyógyszerként és élvezeti szerként is használták, kultikus tiszteletben részesítették vagy éppen kiátkozták.  A TELJES 3 ÓRÁS ESEMÉNY VIDEÓJA ELÉRHETŐ

Drogriporter Szabadegyetem: Ecstasy

A Szabadegyetem első rendezvénye egy olyan szerről szól, amelyről ma már egyre inkább nem csak partidrogként, de ígéretes pszichoterápiát elősegítő gyógyszerként is lehet olvasni. – AZ ÖSSZES ELŐADÁS VIDEÓJA ELÉRHETŐ

 

 

 

 

 

Segítség kell? Itt megtalálod!  Táblázatba gyűjtöttük, milyen addiktológiai szolgáltatások érhetőek el Magyarországon.

Legfrissebb dokumentumfilmünk: Mitől rasszista a drogháború Braziliában?

Drogriporter videók! Itt találod 2007 óta készített, több száz drogpolitikai reformról és ártalomcsökkentésről szóló filmünket, témák szerint, térképen megjelenítve és időrendi sorrendben is!

A Drogriporter filmsorozatában olyan alapfogalmakat és jelenségeket tisztázunk a drogok világából, amelyeket a közvélemény gyakran érteni vél - de valójában nem ért meg igazán.

A 2020 májusában elindult HepaGo program célja az új típusú hepatitis C kezelés eljuttatása az olyan nehezen elérhető csoportok számára, mint az intravénás droghasználók, vagy az utcán dolgozó szexmunkások. A programot a Drogriporter videója mutatja be. További információ a programról elérhető a cikkünkben, itt.

A magyarországi ártalomcsökkentés krónikája videón

2021

Miért kell drogambulanciát nyitni a Teleki téren? | Drogriporter Café

Miért döntött úgy a Kallódó Ifjúságot Mentő Misszió, hogy új drogambulanciát és józan kávézót nyit a Teleki téren? És miért tiltakoznak ellene egyesek? Vajon megalapozottak-e a félelmek, hogy “odavonzzák a drogosokat”? Ezekről a kérdésekről beszélgetünk a szervezet két munkatársával.

2021

Pikó András: tarthatatlan, hogy a főváros nem foglalkozik a drogpolitikával | Drogriporter Café

A józsefvárosi polgármester a Drogriporter Café adásában elmondta, hogy új fővárosi drogstratégiára van szükség, aminek a középpontjában nem a büntetés, hanem a segítés áll.

2020

HepaGo – Segítség az utcán élőknek járvány idején

A 2020 májusában elindult HepaGo program célja, hogy az utcán élő drogfogyasztóknak és szexmunkásoknak segítsen. Többek között abban, hogy bejussanak hepatitis C kezelésbe.

2017

Félresiklott a Hepatitis C elleni küzdelem Magyarországon

600 millió forintot fog költeni az állam az alacsony kockázati csoportnak számító egészségügyi dolgozók hepatitis szűrésére, miközben az igazán veszélyeztett csoport, a drogfogyasztók körében nincs megelőzés, szűrés és kezelés. Többek között ez derült ki a Drogriporter Filmklub beszélgetésén.

2017

Egy nap az életünkből: A drogfogyasztó emberek világa

A filmben nyolc ember egy napját követhetjük nyomon a világ hét különböző országában. Egy dolog közös az életükben - Mindannyian illegális drogokat használnak, elsősorban heroint. Ezeknek az embereknek azonban nem a droghasználat az egyetlen jellemzőjük. A filmben a budapesti hajléktalan pár, Éva és Oszkár történetén keresztül bepillantást nyerhetünk a hazai ártalomcsökkentés lassú kivéreztetésének következményeibe is.

2015

FORRÓ A VÉREM: Filmbemutató és konferencia beszámoló

A Drogriporter új filmet készített a tűcsereprogramok HIV, Hepatitisz és Szifilisz gyorstesztes szűrésprogramjáról, az ártalomcsökkentés és az intravénás droghasználók magyarországi helyzetéről. A filmet a Kábítószerügyi Civil Koordinációs Testület (KCKT) „Fővárosi drogpolitika: helyzetkép, problémák és megoldások” című konferenciáján mutattuk be.

2015

Élet a tűcsere bezárása után

Az elmúlt években a Kocsis Máté vezette VIII. kerületi önkormányzat indított harcot az intravénás szerhasználóknak steril tűt biztosító Kék Pont Alapítvány ellen. A TASZ – Drogriporter tízperces filmjében annak jártak utána, mi történt a kerületben az elmúlt egy évben, a tűcsere bezárása óta.

2015

Időutazás: bezárt a főváros legrégebbi tűcseréje

A 2000-es évek elején azt gondoltuk, hogy véget értek azok az idők, amikor a tűcsere programoknak a puszta létezésükért kell küzdeniük. Tévedtünk. Újra eljöttek a 90-es évek. Nézd meg az alábbi videónkat a 13. kerületi tűcsere program bezárásáról!

2015

A zárt ülés és a hatalom természete

Demokratikus körülmények között az ombudsman a jogvédő civilek legfontosabb állami partnere és viszont. Amit a kormánytöbbség és a Magyar Nemzet az elmúlt két hétben az alapvető jogok biztosával művelt, az ékes bizonyítéka annak, hogy ők nem tekintik a viszonyokat demokratikusnak. Videó.

2014

SZOBA A NYOLCBAN

A büntetés és a tűcsere bezárása nem megoldás – kampány az első ellenőrzött budapesti drogfogyasztói szobáért

2013

Csajnapok a Kékpontban

Már nem a pályázati támogatás, hanem a kliensek felől érkező igény tartja életben a programot

2012

HIV-robbanás küszöbén áll Budapest?

Alig egy-két hétre elegendő kiosztandó steril tű és fecskendő maradt a legnagyobb forgalmú budapesti tűcsere programban a VIII. kerületben. Ez azt jelenti, hogy ha hamarosan nem történik sürgős beavatkozás a kormányzat vagy az önkormányzat részéről, akkor több mint 2 ezer drogfogyasztó maradhat steril injektáló felszerelés nélkül. Filmes körkép a budapesti tűcserék válságáról.

Kosztya szentpétervári droghasználó és HIV aktivista volt, akinek halálát a börtönben elszenvedett kínzások és a HIV kezelésének megtagadása okozták. A kézzel rajzolt dokumentumfilmünk Kosztya és édesanyja eredeti hangfelvételét használva állít emléket azoknak, akik nem élték túl a börtönkörülményeket. A film elnyerte a 65. Országos Függetlenfilm Fesztivál megosztott fődíját, és a 2020-as Madridi Emberi Jogi Filmfesztivál fődíját. A fesztivál vetítések, médiaszerepléseink és háttéranyag itt találhatóak.

...még egy pár a legkedveltebb rövidfilmjeinkből:

Metzineres: lázadó nők a rendszerszintű erőszak ellen

A barcelona-i Metzineres az erőszakot túlélő nők és nem-bináris emberek számára nyújt menedéket és egyben közösségi platformot a visszavágásra.

InSite: több, mint belövőszoba

Az InSite Észak-Amerika egyetlen legálisan működő intravénés kábítószer-használó szobája, melyben több, mint egymillió belövést felügyelt 2003 óta, és egyetlen haláleset sem történt. A Drogriporter Díjnyertes dokumentumfilmje.

Támadás a civil társadalom ellen

Az utóbbi években a tekintélyelvű államok részéről számos támadás érte a civil társadalmat Kelet-Európában. Különösen azok a szervezetek kerültek célkeresztbe, amelyek az olyan kirekesztett csoportokkal foglalkoznak, mint például a drogfogyasztók, HIV-el élők, a migránsok és az LBMTQ emberek.

A drogellenes háború Mexikóban: Van más megoldás?

Hetvenezer ember vált áldozatául a 2006 óta tartó drogellenes háborúnak Mexikóban. A kábítószerek azóta is zavartalanul áramlanak az Egyesült Államokba. A TASZ és Espolea filmje az okokat és a megoldást keresi.

A drogellenes háború után

Milyen lesz a prohibíció utáni világ? – ismerd meg a videónkból

Szociális gondoskodás vagy koncentrációs tábor?

A Drogriporter filmje a drogfogyasztókat évekre bezáró és dolgoztató ázsiai “rehabilitációs” központokról

Lassú halálra ítélve: Indonézia drogháborúja belülről

A 2015-ös AIDS világnap alkalmából 4 városban mutatták be az indonéz PKNI nevű droghasználó szervezettel közösen készített rövid dokumentumfilmünket. EGYENLŐRE CSAK ANGOL NYELVEN ELÉRHETŐ

“Mi vagyunk a fény őrzői”

A Drogriporter filmje a gyertyafényes virrasztáson a DPA szervezezésében az új-mexikói Albuquerqueben

A Drogháború és a Gender

Hogyan hat a drogháború a nőkre? Mennyiben másként mint a férfiakra? Egy Budapesten tartott nemzetközi találkozón készítettünk rövid videót a témáról. EGYENLŐRE CSAK ANGOL NYELVEN

Dr. Zee: az ember, aki felfedezte a mefedront

Egyesek áldják érte, mások átkozzák: felfedezte azt a dizájner drogot, ami 2009-ben Európa egyik legnépszerűbb partidrogjává vált, a mefedront, avagy magyar utcai nevén a Katit. A Drogriporter interjúja Dr. Zee-vel.

Peer2Peer – A sorstárs segítés fontossága

Kik a sorstársak (peer-ek)? Miért fontos a sorstás segítők bevonása a droghasználóknak létrehozott szolgáltatásokba? Ez a kisfilmünk amszterdami és antwerpeni példákkal mutatja be a sorstárs segítés fontosságát.

Az út kikövezése

A marihuána legális szabályozása már nem sci-fi többé: a legalizáció lehetséges modellje már jelen van. Nézze meg filmünket a kaliforniai Oakland egy kiemelkedően magas színvonalú orvosi marihuána közontjáról, a Harborside-ról.

Naloxon elvitelre – a túléléshez való jog

A Drogriporter filmje külföldi szakembereket szólaltat meg a herointúladagolások megelőzésére szolgáló gyógyszerről, a Naloxonról.

A Nyulacska és a Farkas: Túladagolás megelőzés rajzfilmen

Az opioid túladagolás sok országban vezető halálok a fiatalok körében. Rövid angol vagy orosz nyelvű rajzfilmünkben a naloxon alkalmazását mutatjuk be, annak a szerét amely nagyon hatékony a túladagolások ellen. EGYENLŐRE CSAK ANGOL ÉS OROSZ NYELVEN

2015-ben kampányt indítottunk azért, hogy a Budapest VIII. kerületében élő droghasználók ne kapualjakban, hanem egy ellenőrzött, higiénikus helyiségben tegyék azt, amit egyébként is tesznek. Hogy ne legyen több használt tű a közterületeken!

A kampányoldal további videókkal és háttéranyagokkal itt érhető el! 

Első rész. Hollandia, Belgium és Franciaország

A Drogriporter 10 részes filmsorozatában körbeutazzuk a földet és megmutatjuk, hogyan küzdenek világszerte az illegális drogok használói az egészségük és emberi jogaik védelméért.

Második rész. Kanada

A kábítószer-használó aktivizmus történetét bemutató sorozatunk második részében Kanadába utazunk, ahol vancouveri és torontói droghasználó aktivistákkal ismerkedünk meg.

3. rész: Németország, Dánia és Norvégia

A kábítószer-használó aktivizmus történetét bemutató sorozatunk harmadik részének tanulsága szerint, ahhoz hogy a drog-jelenséggel kapcsolatban mindenki a legjobban járjon, nem az ördöggel, hanem pont a kábítószer-használókkal érdemes cimborálni. Ha egy kormány partnernek tekinti a droghasználókat, erőforrásként és nem ellenségként bánik velük, akkor nagyon jó eredmények érhetőek el.

4. rész: Dél-afrikai Köztársaság

A kábítószer-használók mozgalmának elbeszélt történetének mai epizódjában a Dél-afrikai Köztársaság aktivistáit mutatjuk be.

5. rész: Amerikai Egyesült Államok

A drogháború hazájában is egyre hangosabbak a jogaikért és emberi méltóságukért kiálló droghasználók. Dokumentumfilm sorozatunk ötödik része.

Episode 6. Australia and New Zealand

A droghasználóknak az emberi jogaikért folytatott küzdelmét bemutató sorozatunk új epizódja.

Drogfogyasztók mozgalma a munkatáborok árnyékában

Hogy indítottak mozgalmat a drogfogyasztók ott, ahol tömegesen gyilkolják őket? A droghasználók aktivizmusának történetét bemutató filmsorozatunk ázsiai részéből kiderül.

8. rész: Afganisztán, Tanzánia és Mexikó

A droghasználók aktivizmusának elbeszélt történetében most három olyan országot mutatunk be, ahol a mozgalom még születőben van.

9. rész: Oroszország, Grúzia és Ukrajna

A droghasználók mozgalmának történetét bemutató sorozatunk mai részében három nagyon szigorúan tiltó drogpolitikájú ország aktivistáit ismerjük meg.

10. rész: Az Egyesült Királyság és az INPUD

A droghasználók aktivizmusának elbeszélt történetét bemutató sorozatunk utolsó része.

A filmben nyolc ember egy napját követhetjük nyomon a világ hét különböző országában. Egy dolog közös az életükben - Mindannyian illegális drogokat használnak, elsősorban heroint. Ezeknek az embereknek azonban nem a droghasználat az egyetlen jellemzőjük.

Ez a megrendítő film bensőséges bepillantást nyújt a droghasználó emberi lények életébe, megpróbáltatásaiba és inspiráló kitartásába.” Máté Gábor M.D.