Büntetés helyett támogatást: józan gondolatok a drogvilágnapon

Írta Péter Sárosi | június 23, 2022

Az alábbi beszéd az Óbudai-Békásmegyeri Kábítószerügyi Egyeztető Fórum ünnepi ülésén hangzott el 2022. június 21-én.

HÍREK ÉS FILMEK A DROGPOLITIKA VILÁGÁBÓL, 2004 ÓTA

Mit tanítottak nekünk a polipok az Ecstasy-ról és a szeretetről?

Írta Péter Sárosi | június 17, 2022

‌‌Egy amerikai kutató szerint a pszichedelikus drogok újranyitják azt a kritikus periódust az életünkben, amelyben meghatározó dolgokat tanulunk meg a kötődésről.

Az elme becsapja magát

Írta Péter Sárosi | június 16, 2022

Robert Wright írta, hogy az emberi elme evolúciósan úgy van tervezve, hogy becsapja saját magát. A legnagyobb becsapás, hogy azt hisszük, úgy ellenőrizzük a saját cselekedeteinket, mint egy igazgató a magáncégét.

Az e-cigi ellenes morális pánikról

Írta Péter Sárosi | június 13, 2022

‌‌Bár a fiatalok körében folytatott e-cigi marketing korlátozása indokolt, a megalapozatlan elrettentés és a szemellenzős tilalom éppen annyira káros, mint más szerek esetében.

Pszichedelikus aranyláz: versenyfutás a legális varázsgombáért

Írta Péter Sárosi | június 11, 2022

A pszichedelikus szerek megnyíló legális piaca számos élelmes vállalkozó fantáziáját mozgatja meg. Sok kutató aggódik, hogy túl gyors a tempó és a gyakorlat a tudomány elé szalad.

Drogriporter Híradó | 2022 Június

Írta István Gábor Takács | június 6, 2022

Az adásban: A szégyen fala: miért van szükség crack-fogyasztói szobákra Párizsban? Kanada egy 3 éves kísérlet részeként dekriminalizálta a droghasználatot Brit-Kolumbiában. Olaszország betiltotta az ayahuascát. Ausztráliában szünetel a drogbevizsgáló program. Az USA új drogstratégiát hirdet a túladagolási válság közepette.

Drogriporter Szabadegyetem: Beszélgetés Máté Gáborral

Írta István Gábor Takács | június 1, 2022

Máté Gábor, a magyar származású kanadai orvos, akinek a Sóvárgás démona címmel jelent meg népszerű könyve a drogfüggőség jelenségéről, 2022. májusában pár napra Budapestre látogatott. Nagyon hálásak vagyunk azért, hogy sikerült időt szakítania a Drogriporter támogatói számára, és a Magnet Közösségi Házban egy beszélgetésen találkozni velük. – A TELJES FELVÉTEL TÁMOGATÓINK SZÁMÁRA ÉRHETŐ EL

drogriportercafe_white

Drogpolitikai beszélgetős és hírműsor videón és podcaston is!
A következő adás: 2022 március 23, este 6 órakor!

Drogpolitikai hírek és érdekességek a világ körül

A Drogriporter Szabadegyetem olyan embereknek szól, akik szeretnének tárgyilagos és elmélyült ismereteket szerezni a tudatmódosító szerek fogyasztásáról. Légy hallgatónk te is!

 

 

 

 

A tudástárban hasznos információkat találsz a drogokról, amire akár fogyasztóként, akár hozzátartozóként, tanárként vagy újságíróként szükséged lehet!

 

 

 

 

 

Segítség kell? Itt megtalálod!  Táblázatba gyűjtöttük, milyen addiktológiai szolgáltatások érhetőek el Magyarországon.

DROGRIPORTER FILMEK

Legfrissebb filmünk:

Angol nyelvű térképes adatbázisunkban több száz videót találtok tőlünk, pertnereinktől és olyan aktivistáktól akiket mi tanítottunk filmezni

Drogok és emberek: A Drogriporter filmsorozatában olyan alapfogalmakat és jelenségeket tisztázunk a drogok világából, amelyeket a közvélemény gyakran érteni vél - de valójában nem ért meg igazán.

Ártalomcsökkentés Magyarországon: Ebben a filmsorozatban dokumentáljuk a magyarországi Ártalomcsökkentés rendszerének  szétverését és azt, hogy a megmaradt szervezetek hogyan küzdenek tovább.

KOSZTYA PROLETÁRSZKIJ szentpétervári droghasználó és HIV aktivista volt, akinek halálát a börtönben elszenvedett kínzások és a HIV kezelésének megtagadása okozták. A kézzel rajzolt díjnyertes dokumentumfilmünk Kosztya és édesanyja eredeti hangfelvételét használva állít emléket azoknak, akik nem élték túl a börtönkörülményeket. A fesztivál vetítések, médiaszerepléseink és háttéranyag itt találhatók.

EGY NAP AZ ÉLETÜNKBŐL: A DROGFOGYASZTÓ EMBEREK VILÁGA. “Ez a megrendítő film bensőséges bepillantást nyújt
a droghasználó emberi lények életébe, megpróbáltatásaiba és inspiráló kitartásába.” Máté Gábor M.D. A filmben nyolc ember egy napját követhetjük nyomon a világ hét különböző országában. Egy dolog közös az életükben - Mindannyian illegális drogokat használnak, elsősorban heroint. Ezeknek az embereknek azonban nem a droghasználat az egyetlen jellemzőjük.

TAKING BACK WHAT’S OURS! AN ORAL HISTORY OF THE MOVEMENT OF PEOPLE WHO USE DRUGS: Drugreporter and INPUD produced this documentary film series that aims to document how the movement of people who use drugs have formed around the world, how they maintain momentum and mobilise, and how they undertake their work and show resilience in a context of criminalisation, marginalisation and oppression.

DRUG USERS NEWS: Orosz nyelvű videók kollégáinktól.