Életveszélyes drogok kerültek forgalomba Amszterdamban

2014. december 3.

Az utóbbi hetekben három droggal kapcsolatos haláleset történt Amszterdamban, és legalább 14 komoly rosszullétet okozott az utcán vásárolt heroin, melyet tévedésből kokainnak hittek. 

Az utóbbi hetekben három droggal kapcsolatos haláleset történt Amszterdamban, és legalább 14 komoly rosszullétet okozott az utcán vásárolt heroin, melyet tévedésből kokainnak hittek. Az ilyesfajta különösen veszélyes kemény drogok használata légzéselégtelenséget okozott az áldozatokban.

Amszterdam város önkormányzata a helyzet kezelését szoros együttműködésben végzi az ügyészséggel (Openbaar Ministerie), a rendőrséggel, a közegészségügyi szervekkel (GGD), a helyi kórházakkal, a drogtanácsadó testülettel (Adviesbureau Drugs), a mentőszolgálattal és egy drogkutató és információs központtal (Jellinek).

A kezdeményezés kiterjed különféle amszterdami vállalkozásokra, például coffeeshopokra, smartshopokra, hotelekre, hosztelekre, kávézókra, bárokra és éttermekre. E helyeket felkérték arra, hogy plakátok kifüggesztésével és szórólapok osztogatásával figyelmeztessék vendégeiket. A kommunikációs kampány a fiatal turistákat célozza meg, mert az ő esetükben legnagyobb a kockázat az ún. „fehér heroin” áldozatává esni.

A közönség figyelmeztetése

Ez a kampány még jobban ki fog terjedni a következő hetekben. A turisták által közkedvelt helyeken további közérdekű információs felületek fognak figyelmeztetni a drogveszélyre. Továbbá még több flyer kerül kiosztásra, mind az utcákon, mind a kávézókban, bárokban és klubokban.

A rendőrség kiemelt erőkkel dolgozik az elkövető megtalálásán, aki feltételezetten egy utcai drogárus. Nem zárható ki annak a lehetősége sem, hogy ez a bizonyos drogárus saját tudomásán kívül árusítja kokain helyett a fehér heroint. Eddig az árus elsősorban a városközpontban tevékenykedett.

 

További információk és tanúkeresés

Az együttműködő felek kérik, hogy akinek pontos információval rendelkezik, vagy gyanús dolgokat látott, azonnal forduljon a rendőrséghez. A bejelentést névtelenül is meg lehet tenni. A nyomravezetőnek 15.000 Euro jutalom jár. 

Fontos telefonszámok:

  • Vészhelyzeti rendőrség, tűzoltóság, mentő: 112
  • Rendőrségi információ: 0900 8844
  • Névtelen bejelentővonal: 0800 7000

Amszterdam városa hangsúlyozni szeretné, hogy Hollandiában bárki, aki droghasználat miatt kényelmetlenséget, nehézséget vagy fájdalmat tapasztal, bármikor orvosi segítséget kaphat, büntetőjogi kockázatok nélkül.

További információk az amszterdami közegészségügyi szolgálat speciális weboldalán találhatók: Drugsalert.

Sajtóközlemény, Amszterdam város önkormányzata, 2014. november 28.