Horvátország jövőre dekriminalizál

2012. július 26.

Csak a csekély mennyiségű kábítószer-birtokolást enyhítik szabálysértéssé, a saját használatra történő előállítást nem

2013. január elsejétől a horvát kormány bűncselekményből szabálysértéssé enyhíti a csekély mennyiségű kábítószer személyes használatra történő birtoklását. A törvénymódosítás tervezetének értelmében néhány kendernövény termesztése saját használatra továbbra is bűncselekménynek fog minősülni, amit a törvény három évig terjedő börtönbüntetéssel sújthat. Arra a kérdésre, hogy a törvénytervezet miért nem nyit a marihuána gyógyászati alkalmasának irányába és miért nem enyhíti a személyes használatra, elsősorban a krónikus betegségekkel járó tünetek kezelésére történő előállítást, az Igazságügyi Minisztérium törvényjavaslatot jegyző munkacsoportja a következőképpen válaszolt:
Nem tudunk beleszólni a büntetőtörvénybe, mert nem az Igazságügyi Minisztérium határozza meg, hogy mely szerek gyógyászati célú használata tiltott és melyeké nem. Arról a kérdésről, hogy egy drog gyógyszer vagy sem, az Egészségügyi Minisztérium hivatott dönteni. Minden olyan szer, mely a tiltólistán szerepel, valamilyen módon továbbra is büntetve lesz” – indokolt Orsat Miljenic Igazságügyi Miniszter.

A horvát törvény a magyarhoz hasonlóan nem tesz különbséget a marihuána és más illegális drogok között és a jelenlegi törvény három év börtönnel rendeli büntetni a kábítószerek eladását. A birtoklás bármilyen mennyiségben, az ügy körülményeinek függvényében pénzbírságot vagy egy évig terjedő börtönbüntetést von maga után, de a csekély mennyiségű kannabiszt birtoklókat jellemzően csak pénzbírsággal sújtják.

A dekriminalizáció gondolata először 2010 októberében bukkant fel Horvátországban az akkori Igazságügyi Miniszter Drazen Bošnjaković részéről, azzal az egyszerű indokkal, hogy ez a trend egész Európában. Jadranka Kosor Horvátország tavaly decemberben leköszönt miniszterelnök asszonya a javaslattal kapcsolatban nyomatékosította, hogy pártja a konzervatív Kereszténydemokrata Unió nem támogatja a csekély marihuána vagy bármilyen más kábítószer birtoklásának dekriminalizálását. A jelenleg kormányzó Horvát Szociáldemokrata Párt (SDP) azonban másképp gondolkodik a kérdésről, de a fenti nyilatkozat alapján összehangoltabban, az Egészségügyi Minisztérium bevonásával kellene kidolgoznia a dekriminalizáció részleteit, hogy ésszerű szabályozás szülessen.

Kardos Tamás
Drogriporter
2012.07.26.