A kapudrog elmélet

2007. december 25.
A „kapudrog elmélet” szerint a kannabisz használata „keményebb drogok”, mint a heroin vagy kokain használatához vezet. Gyakran ezzel az elmélettel indokolják azt a kívánalmat, hogy a kannabisz illegális drog maradjon annak ellenére, hogy számos legális szernél bizonyítottan veszélytelenebb.

A „kapudrog elmélet” szerint a kannabisz használata „keményebb drogok”, mint a heroin vagy kokain használatához vezet. Gyakran ezzel az elmélettel indokolják azt a kívánalmat, hogy a kannabisz illegális drog maradjon annak ellenére, hogy számos legális szernél bizonyítottan veszélytelenebb.

 

Igaz hogy a marihuána fogyasztása tipikusan előbb történik mint a többi illegális szeré. Ugyanakkor nem a marihuána fogyasztás az oka a későbbi „keményebb” illegális szerek használatának, de még nem is a legjobb előrejelzője.

 

Sokkal többen vannak akik kipróbálták már, vagy használják a marihuánát életükben, mint akik heroin vagy kokain függővé váltak:

 

A világon sokkal többen használnak marihuánát, mint ahányan más szerekhez nyúlnak.

Az ENSZ Kábítószer- és Bűnüldözési Irodájának (UNODC) 2004-es jelentése szerint a világon a felmérést megelőző évben legalább egyszer 185 millió ember fogyasztott kábítószert, mely a globális népesség 3 százaléka (a 15 és 64 év közötti korosztálynak 4,7%-a). A legelterjedtebb szer a kannabisz (150 millió ember használta), ezt követik az amfetamin típusú stimulánsok (ATS), 30 millió ember amfetamint, 8 millióan pedig ecstasyt használtak. Kevéssel több mint 13 millió ember használt kokaint, 15 millióan pedig opiátokat (heroin, morfin, ópium és szintetikus opiátok), melyből körülbelül 9 millióan heroint használtak. A felmérés becslése szerint 13 millió injektáló szerhasználó van a világon, melyből 8,8 millióan Kelet-Európában, Közép- Dél és Középkelet-Ázsiában, 1,4 millióan Észak-Amerikában és 1 millióan Dél-Amerikában élnek. (8)

 

Több mint 72 millió amerikai próbált valaha marihuánát, mégis minden 120. marihuána fogyasztóra esik egy rendszeres kokainhasználó (1).

 

Egy 2000-res amerikai szövetségi felmérés szerint 76.3 millió amerikai próbálta ki valaha a marihuánát, míg csupán 2.78 millióan próbáltak valaha életükben heroint, és 5.3 millióan a kokaint. A havi használat mintázata hasonló: 10.7 millió amerikai ismeri el hogy rendszeres marihuána fogyasztó, és 1.2 millióan vallják hogy havonta kokaint fogyasztanak - 9 marihuána fogyasztóra 1. Az adatok szerint 130000 ember használ heroint havonta, ez 1 a 80-hoz arányt jelent. (2)

 

Egy 2003-mas amerikai nemzeti felmérés szerint 14,6 millió amerikai használt marihuánát havi rendszerességgel, míg heroint kétszázezer ember (9)

 

A legfrissebb magyar adatok szerint, 2003-ban a felnőtt népesség körében…”szerenkénti élet- és éves prevalenciák alapján is legelterjedtebb a kannabisz-származékok fogyasztása (életprevalencia 9,8 %, éves prevalencia 3,9 %). Az összes többi szer előfordulási gyakorisága jóval kisebb a felnőtt lakosság körében. Az életprevalencia értékek alapján a második-harmadik helyen az ecstasy, illetve az amfetamin  találhatók, melyek elterjedtsége között gyakorlatilag nincs különbség, s nem sokkal marad el mögöttük a negyedik helyen lévő LSD. Az összes többi vizsgált tiltott drog életprevalencia értéke 1% alatti értéket vesz fel.” (3)

 

Arra, hogy a marihuána farmakológiai hatásai miatt „keményebb” pszichoaktív szerek használatához vezetne (lépcsőfok, vagy stepping stone hipotézis), nincs bizonyíték:

 

1999 márciusában az amerikai Orvosi Intézet (Institute of Medicine) kiadott egy jelentést a marihuánáról, így az úgynevezett kapudrog elméletről is. Az IOM megállapította, hogy „nincsenek meggyőző bizonyítékok arra nézve, hogy a marihuána oksági kapcsolatban állna a későbbi illegális drogok abúzusával. (4)

 

„A serdülőkortól a felnőttkorig a kábítószer-fogyasztás kialakulásának mintázata nagyon hasonló. Miután ez a leggyakrabban használt illegális drog, a marihuána valószínűleg az első illegális drog amivel a legtöbb ember először találkozik. Nem meglepő tehát, hogy az illegális drogok használóinak nagy része a marihuánát használta először. Valójában a legtöbb drog-fogyasztó alkohollal és nikotinnal kezd a marihuána előtt – általában még mielőtt elérnék a korhatárt”. (4)

 

A stepping stone (lépcsőfok) hipotézis csak a legtágabb értelemben alkalmazható a marihuánára. Azok az emberek akik a marihuána kellemes élményeit élvezik, logikusan valószínűleg inkább próbálnak ki más szereket is, mint azok akik nem akarják kipróbálni a marihuánát vagy akik nem szeretik a hatását. Más szóval a hajlandóság alapja, hogy marihuánát használjon valaki ugyanaz mint más drogok kipróbálása esetében. Ebbe tartozhat a marihuána fiziológiai hatásaira adott válasz vagy más pszihoszociális, de a drog-specifikus hatásoktól független tényező is. Nincs rá bizonyíték, hogy a marihuána fiziológiás hatásai miatt „lépcsőfok hatást” eredményezne. (4)

 

A kapudrog elmélet másik oldala alapvetően szociológiai jellegű. A marihuána illegalitásából adódóan, a feketepiacon az ember valószínűbben kerül kapcsolatba más illegális szerekkel is:

 

A WHO kapudrog elmélettel kapcsolatos vizsgálatában megállapította, „hogy az összes hipotézis közül a legvalószínűtlenebb az, hogy a serdülők marihuána használata vezetne heroin használathoz”. A tiltás hatásával kapcsolatban a jelentés megjegyzi, hogy „miközben valaki a feketepiacon marihuánát vásárol, kapcsolatba kerülhet más drogokkal is, ezzel megnő az esélye hogy egyéb illegális szereket is használni fog” (5)

 

Az, hogy az illegális piacon a marihuánát vásárló egyéb drogokkal is kapcsolatba kerülhet volt az egyik fő ok, hogy a hollandok dekriminalizálják a kannabisz-használatot, azért hogy a kannabiszt elválasszák a keménydrog piactól. Ez a stratégia hatékonynak tűnik, a marihuána-használók között kevesebb kokain-fogyasztó van Hollandiában, mint az USA-ban. (6)

 

A kábítószerhasználat progressziójának előrejelzésében (ti. hogy „keményebb” drogokra vált az egyén) szerepet játszó fontosabb tényezők:

 

Bizonyos pszichiátriai zavarok kapcsolatba hozhatók a függőség kialakulásával, és valószínű rizikófaktort jelentenek a progresszióban is. Egy adott szer (akár alkohol) problémás használata (abúzusa) szintén kockázati tényező. A droghasználat intenzitása fontos tényező, a napi marihuána használó fiatalok valószínűbben használnak más szereket is.(4)

 

Ugyanakkor azok közül akik valaha napi marihuána használók voltak, mindössze 15%-volt az, aki az is maradt húszas évei végén, írja az angol Lordok Háza egyik jelentése. (7)

 

A marihuána utáni egyéb illegális szerek használatát a legjobban a következő tényezők jelzik előre: az első alkohol vagy nikotin használat ideje, pszichiátriai zavarok és rendszeres (napi) marihuána használat.
Ugyanakkor a folyamatos vagy gyakori használat nem szinonimája a progressziónak. Például a legális drogok használatának elkezdésének ideje bejósolja a későbbi illegális droghasználatot, nem képes előre jelezni a későbbi kábítószerhasználat intenzitását. (4)

 

Források:

 

1 Substance Abuse and Mental Health Services Administration, US Department of Health and Human Services, National Household Survey on Drug Abuse: Population Estimates 1998 (Washington DC: US Department of Health and Human Services, 1999), pp. 19, 25, 31.

 

2 Substance Abuse and Mental Health Services Administration, US Dept. of Health and Human Services, National Household Survey on Drug Use 2000 (Washington, DC: SAMHSA, 2001

 

3 Elekes, Paksi nem publikált tanulmány (2003), Jelentés a magyarországi kábítószerhelyzetről Új fejlemények, trendek és részletes információk. NDI, Drog Fókuszpont, Budapest

 

4 Janet E. Joy, Stanley J. Watson, Jr., and John A Benson, Jr., "Marijuana and Medicine: Assessing the Science Base," Division of Neuroscience and Behavioral Research, Institute of Medicine (Washington, DC: National Academy Press, 1999).

 

5 Hall, W., Room, R. & Bondy, S., WHO Project on Health Implications of Cannabis Use: A Comparative Appraisal of the Health and Psychological Consequences of Alcohol, Cannabis, Nicotine and Opiate Use, August 28, 1995 (Geneva, Switzerland: World Health Organization, March 1998).

 

6 Lynskey, Michael T., PhD, et al., "Escalation of Drug Use in Early-Onset Cannabis Users vs Co-twin Controls," Journal of the American Medical Association, Vol. 289 No. 4, January 22/29

 

7 House of Lords Committee on Science and Technology, Ninth Report Session 1997-98, Cannabis, the scientific and medical evidence. November 1998. (4.31)

 

UNODC (2004) World Drug Report Volume 1. Executive Summary  What is the current level of drug use in the world?

 

9 SAMHSA (2004) National Survey on Drug Use and Health, idézi: How likely is trying a substance to lead to further use? Debunking the Gateway Theory & Other Myths, Erowid

 

 

Ez az oldal is, mint mindegyik másik a drogriporteren, folyamatosan bővül adatokkal és linkekkel.

 

További linkek:

 

Drug War Facts, Common Sense for Drug Policy

 

Recreational Drugs Information Home Page

 

The Media Awareness Project, MAP Links: Recommended

 

Erowid Drug War Distortions

 

How likely is trying a substance to lead to further use? Debunking the Gateway Theory & Other Myths, Erowid