KOSZTYA PROLETÁRSZKIJ

Az animációs film

A történet

2009 június 19-én a szentpétervári Botkin kórházban Kosztya Proletárszkij, droghasználó és HIV/AIDS aktivista, tuberkulózis következtében elhunyt. Korai halálát a Karéliai 4-es számú fegyenctelepen töltött három év alatt elszenvedett kínzások és a gyógykezelésének megtagadása okozta. Oroszországban, ahol a kábítószer-függőség kezelése alig elérhető, a bebörtönzés vált a függőség leggyakoribb “megoldásává.” Azonban ezek az intézmények nem gyógyítanak. A börtönök ölnek.

A kézzel rajzolt animációs film Kosztya és édesanyja, Irina eredeti hang interjúját használja fel. Célunk, hogy emléket állítsunk Koszytának és még oly sok más embernek a világon, akik nem élték túl az embertelen börtönkörülményeket. A 30 perces rajzfilmet a Jogriporter Alapítvány készíti, Anya Sarang narrálja, Takács István Gábor rendezi és Rontó Lili rajzolja, kockáról kockára.

A trailer

Az Ön támogatására van szükségünk, hogy befejezhessük a 30 perces rajzfilmet!

Kérjük támogassa a filmet bármekkora összeggel!

A gyártás teljes költsége 32000 Dollár. Ez az összeg magában foglalja a kézzel rajzolt karaktereket, az animációt, a háttereket, a rendezést, a vágást és hangmérnöki munkát, orosz nyelvű drogpolitikai és emberijogi tanácsadást, zenekészítést, és az alapvető terjesztési költségeket (úgy mint weboldal, online promóció, fesztivál nevezések, képeslapok.)

Mit adunk cserébe a támogatásáért?

  • Amennyiben támogatja a film elkészültét, egy kódot küldünk önnek, aminek a segítségével megtekintheti a film 7 perces pilot verzióját.
  • Ha szeretné, a film végén feltüntetjük Önt, mint támogatót.
  • Amint elkészül a film, megnézheti egy rejtett linken.
  • A film nem profitért készül, nem adjuk el miután elkészült. A filmet benevezzük fesztiválokra, ezután pedig teljes terjedelmében feltöltjük az Internetre, hogy mindenki számára elérhető legyen.


Amennyiben bármilyen kérdése van, vagy akár nagyobb támogatással szeretné a film elkészültét segíteni, lépjen kapcsolatba Takács István Gáborral a [email protected] emailcímen.

Global Giving

Amennyiben Ön az USA-ban él, a Global Giving oldalon lehetősége van adóból leírható támogatást küldeni nekünk!

Ami eddig összegyűlt a teljes összegből:
USD
A számlálót kézzel frissítjük, így az Ön adomány nem jelenik meg azonnal. A global Givingen külön gyűjtött amerikai adományok összegét is hozzáadjuk ehhez a számhoz.

Támogasson a PayPal profilján keresztül, vagy bankkártyájával itt:

  • Ez a mező az érvényesítéshez van és üresen kell hagyni.

Amennyiben a PayPal rendszerben nem tud utalni a kártya adatainak megadásával sem, akkor kérjük utalja el a támogatás összeget a forint bankszámlánkra. Köszönjük!

Jogriporer Alapítvány
OTP Bank Nyrt., 1051 Budapest, Nádor u. 16.
11713005-20614069

Képek a filmből

Kosztya története részletesebben

2009 június 19-én, este hat órakor, a szentpétervári Botkin kórházban Kosztya Proletárszkij, droghasználó és HIV/AIDS aktivista, tuberkulózis következtében elhunyt. Korai halálát az oroszországi karéliai 4-es számú fegyenctelepen töltött három év alatt elszenvedett kínzások és a gyógykezelésének megtagadása okozta.

A börtönben megtagadták Kosztyától a HIV fertőzésének gyógyszereit. A rabokat folyamatosan kínozták és verték a “Turbó-HIV-nek” csúfolt körletben. Itt különítették el ugyanis a TBC-vel és HIV-vel egyszerre fertőzött rabokat. Büntetésként, és hogy megmutassák a raboknak hogy hol a helyük, az őrök rendszeresen öntöttek szét klórral kevert ammóniás vizet, amelynek gőzében fuldokoltak a rabok egy terembe zárva. Kosztyát azért is keményen megbüntették, mert megadta egy szabaduló rabnak a szentpétervári HIV klinika címét egy papírlapon. Az őrök úgy vélték, ez biztosan valami drogdíler címe lehet. Büntetésként gázmaszkot húztak a fejére, melynek tartályát leszerelték, és egy másfél literes ammóniás üveget csavartak a helyére. Ez csak pár példa abból a kegyetlen és megalázó bánásmódból, amit neki és rabtársainak el kellett szenvedniük.

Oroszországban, ahol a világon a heroinfüggőség leghatékonyabb gyógymódjaként elismert metadon helyettesítő kezelés tiltva van, az archaikus kezelési módok pedig hatástalanok, a börtön vált a drogfüggőség első számú kezelési eszközévé. A börtönök azonban nem gyógyítanak. Nem tudják felváltani a minőségi terápiát és szociális segítségnyújtást, amik a drogfüggőség mögött megbújó problémákat kezelni tudnák. Ehelyett, a börtönök ölnek.

Kosztyát 2008-ban nagyon leromlott egészségi állapota miatt szabadon engedték. Anya Sarang, emberi jogi aktivista és ártalomcsökkentés szakértő, Kosztya barátja, meglátogatta őt a Botkin kórházban Szentpéterváron, és egy diktafonnal felvette Kosztya tanúságtételét a börtönben elszenvedett borzalmakról. Később, 2009-ben, a Drogriporter csapata interjút készített Kosztya édesanyjával, Irinával, aki mesélt fia heroinfüggőségéről és hogy hogyan próbáltak küzdeni ellene, sikertelenül.

Azóta terveztük, hogy Kosztya és Irina történetét rajzfilm formájában dolgozzuk fel, az eredeti hanginterjúkra építve. Célunk, hogy emléket állítsunk Kosztya Proletarszkijnak, és annak a sok más embernek, akinek az embertelen börtönkörülmények elvették az életét világszerte. Ha a rajzfilmen keresztül Kosztya és Irina története ismertté válik, akkor közelebb jutunk ahhoz, hogy másokkal ez soha többé ne fordulhasson elő.

Most találtuk meg a megfelelő művészt, hogy a rajzfilmet kivitelezzük. Rontó Lili kézzel rajzolja meg a 30 perces filmet. A filmből egy 7 perces pilot verzió már készen van, amit megtekinthet Ön is, ha támogatja a film elkészültét.

A filmkészítő csapat

Animáció, háttér, karakter dizájn, rajzok, zene: Rontó Lili
Rendezés, forgatókönyv, kamera, vágás és zene: Takács István Gábor
Producer: Sárosi Péter
Irodavezető: Major Magda
Animációs tanácsadó: Huszár Dániel
Hangmérnök: Wagner-Puskás Péter
Zene hangmérnök: Kiss András
Narrátor: Anya Sarang
Tolmács és logisztika: Anastasiya Apekhtina
Fordítás: Sós Katalin, Alexandra Gurinova, Herczeg Ferenc, Igor Kuzmenko, Karina Worku

A szerzők

A grafikus

rontolili

Rontó Lili magyar grafikusművész. A Magyar Képzőművészeti Egyetem képgrafika szakán diplomázott 2003-ban. A Nemzeti Tankönyvkiadó, az Akadémiai Kiadó és más könyvkiadók számára készít illusztrációkat. Albumborítókat, posztereket, animációs klippeket, logókat készít. Egyedi grafikái és festményei számos kiállításon szerepeltek. A rajzfilmhez ő szerzi és játssza a zenét a film rendezőjével közösen. Válogatott munkái itt tekinthetőek meg.

A rendező

tig

Takács István Gábor pszichológus végzettségű emberi jogi aktivista, videófilmkészítő és tréner. A TASZ videó programját vezette 2007-2015 között. Öt évig dolgozott a Drogprevenciós Alapítvány tűcsere programjában. Számos ártalomcsökkentésről szóló cikk szerzője és több mint 700 online videó operatőre, vágója és társrendezője. Fontosabb filmjei közé tartoznak: “Egy nap az életünkből: A drogfogyasztó emberek világa” (2016), “Jogtalanul” (2009), “Esélytelenül” (2014), “Szoba a nyolcban” (2014) és “Láthatatlanok” (2011). Filmjeit több alkalommal nyertek első díjat a Kreatív Magazin Online Webvideo versenyén, kollégáival együtt Hégető Honorka díjban részesültek 2013-ban, majd elnyerték a  nemzetközi ártalomcsökkentés népszerűsítéséért járó legnagyobb elismerést, a “Rolleston” díjat. 2016 óta a Jogriporter Alapítvány munkatársaként a filmkészítés mellett aktivistákat tanít videó érdekérvényesítésre.

A producer

sarosip

Sárosi Péter a Jogriporter Alapítvány igazgatója. Emberi jogi aktivista és drogpolitikai szakértő, a Drogriporter weblap alapító szerkesztője, számos ártalomcsökkentéssel és drogpolitikával foglalkozó cikk, könyv és dokumentumfilm szerzője. A TASZ drogpolitikai programjának vezetője volt 2004-2015 között. Olyan nemzetközi fórumokon szerzett gyakorlatot mint az ENSZ Kábítószerügyi Bizottsága, az Európai Unió Kábítószerügyi Civil Egyeztető Fórumának vezetőségébe választották két alkalommal. Az Európai Ártalomcsökkentő Hálózat vezetőségének tagja, 2007 óta képviseli a Magyar Ártalomcsökkentők Szakmai Szövetségét a kormány Kábítószerügyi Civil Koordinációs Testületében. Európai szintű érdekérvényesítő hálózatot hozott létre, technikai segítséget nyújtott számos ország civil szervezeteinek és drogpolitikai kampányokat koordinált. A Drogriporter videó érdekérvényesítő csapatának tagjaként több száz online videóban működött közre riporterként és rendezőként, melyek elérhetőek a honlap videó adatbázisában.

A Jogriporter Alapítvány

rrflogo

A Jogriporter Alapítvány egy nemkormányzati szervezet, amelynek célja az emberi jogok tudatosításának és érvényesítésének elősegítése, a hátrányos helyzetű csoportok kirekesztettségének, társadalmi megbélyegzettségének csökkentése. Az Alapítvány, bár székhelye Budapesten van, elsősorban nemzetközi fókuszú tevékenységet folytat. Elsősorban a marginalizált, stigmatizált csoportok, így a drogfogyasztó emberek, szexmunkások, HIV-el élők jogainak és érdekeinek érvényesítése a célunk a társadalom, a szakemberek és a politikai döntéshozók attitűdjeinek formálásával, ismereteinek bővítésével illetve nemzetközi jó gyakorlatok ismertetésével. A szervezet egyik fő tevékenysége a videós érdekérvényesítés, amelynek során filmek segítségével tesszük átláthatóbbá és elszámoltathatóbbá a hatalmat, dokumentáljuk a jogsértéseket, tájékoztatunk arról, hogy mi működik és mi nem a közügyek intézésében. Munkánk fontos eleme, hogy aktivistákat tanítunk meg a médiával való kommunikációra és videó érdekérvényesítésre.