KOSZTYA PROLETÁRSZKIJ

Az animációs dokumentumfilm

A történet

2009 június 19-én a szentpétervári Botkin kórházban Kosztya Proletárszkij, droghasználó és HIV/AIDS aktivista, tuberkulózis következtében elhunyt. Korai halálát a Karéliai 4-es számú fegyenctelepen töltött három év alatt elszenvedett kínzások és a gyógykezelésének megtagadása okozta. Oroszországban, ahol a kábítószer-függőség kezelése alig elérhető, a bebörtönzés vált a függőség leggyakoribb “megoldásává.” Azonban ezek az intézmények nem gyógyítanak. A börtönök ölnek.

A kézzel rajzolt animációs film Kosztya és édesanyja, Irina eredeti hang interjúját használja fel. Célunk, hogy emléket állítsunk Koszytának és még oly sok más embernek a világon, akik nem élték túl az embertelen börtönkörülményeket. A 30 perces rajzfilmet a Jogriporter Alapítvány készítette, Anya Sarang narrálta, Takács István Gábor rendezte és vágta, és Rontó Lili rajzolta, kockáról kockára.

A trailer

A filmkészítő csapat

RONTÓ LILI
Animáció, háttér, karakter dizájn, rajzok és zene

TAKÁCS ISTVÁN GÁBOR
Rendezés, forgatókönyv, kamera, vágás és zene

ÁNYA SZARANG
Narrátor

SÁROSI PÉTER
Producer

HUSZÁR DÁNIEL
Animációs tanácsadó

DÓCZI BENCE, BOHÁCS TAMÁS
Hangmérnök

KISS ANDRÁS, WAGNER-PUSKÁS PÉTER
Pilot hangmérnök

DARYL SULLIVAN
Angol nyelvi lektor

TISZA GERGŐ
Végefőcím zene gitár

MAJOR MAGDA
Irodavezető, jogriporter alapítvány

ANASZTÁZIA APEKTINA
Tolmács és logisztika

SÓS KATALIN, ALEXANDRA GURINOVA,
HERCZEG FERENC, IGOR KUZMENKÓ,
KARINA WORKU
Fordítás

ALEXEJ KURMANAJEVSZKIJ, KATERINA ZINGER
Szentpétervár helyszín segítség

Fesztivál vetítések

10-22 November 2020. - Verzio International Human Rights Documentary Film Festival, Budapest. (Will be held online).

9-15 November 2020. - Bucharest International Animation Film Festival 2020. in Bucharest, Romania. (Will be held online).

23-26 October 2020.  - Szczecin Film Festival, Castle Cinema in Szczecin, Poland (Held online).

1-4 October 2020. - 65th Hungarian National Independent Film festival, 17:00 MeDoRa Park Agárd, Balaton út 50.

24–26 September 2020. - Morehouse College Human Rights Film Festival (Online festival, click here to enter.) Nominated for award.

5 September 2020. - Busho Budapest Short Film festival Saturday 10:00 Puskin Cinema, Amarcord Hall

22-23 July 2020.AFEW International Movie Screening, Vrijpaleis Amsterdam
Paleisstraat 107, 1012 ZL Amsterdam (Non Festival Screening)

(After the festival screenings the film will be published online)

A szerzők

A grafikus

Rontó Lili grafikusművész a Magyar Képzőművészeti Egyetem képgrafika szakán diplomázott 2003-ban. A Nemzeti Tankönyvkiadó, az Akadémiai Kiadó és más könyvkiadók számára készít illusztrációkat. Albumborítókat, posztereket, animációs klippeket, logókat készít. Egyedi grafikái és festményei számos kiállításon szerepeltek. A rajzfilmhez ő szerzi és játssza a zenét a film rendezőjével közösen. Válogatott munkái itt tekinthetőek meg.

A rendező

Takács István Gábor pszichológus végzettségű emberi jogi aktivista, videófilmkészítő és tréner. A TASZ videó programját vezette 2007-2015 között. Öt évig dolgozott a Drogprevenciós Alapítvány tűcsere programjában. Számos ártalomcsökkentésről szóló cikk szerzője és több mint 700 online videó operatőre, vágója és társrendezője. Fontosabb filmjei közé tartoznak: “Egy nap az életünkből: A drogfogyasztó emberek világa” (2016), “Jogtalanul” (2009), “Esélytelenül” (2014), “Szoba a nyolcban” (2014) és “Láthatatlanok” (2011). Filmjeit több alkalommal nyertek első díjat a Kreatív Magazin Online Webvideo versenyén, kollégáival együtt Hégető Honorka díjban részesültek 2013-ban, majd elnyerték a  nemzetközi ártalomcsökkentés népszerűsítéséért járó legnagyobb elismerést, a “Rolleston” díjat. 2016 óta a Jogriporter Alapítvány munkatársaként a filmkészítés mellett aktivistákat tanít videó érdekérvényesítésre.

A producer

Sárosi Péter a Jogriporter Alapítvány igazgatója. Emberi jogi aktivista és drogpolitikai szakértő, a Drogriporter weblap alapító szerkesztője, számos ártalomcsökkentéssel és drogpolitikával foglalkozó cikk, könyv és dokumentumfilm szerzője. A TASZ drogpolitikai programjának vezetője volt 2004-2015 között. Olyan nemzetközi fórumokon szerzett gyakorlatot mint az ENSZ Kábítószerügyi Bizottsága, az Európai Unió Kábítószerügyi Civil Egyeztető Fórumának vezetőségébe választották két alkalommal. Az Európai Ártalomcsökkentő Hálózat vezetőségének tagja, 2007 óta képviseli a Magyar Ártalomcsökkentők Szakmai Szövetségét a kormány Kábítószerügyi Civil Koordinációs Testületében. Európai szintű érdekérvényesítő hálózatot hozott létre, technikai segítséget nyújtott számos ország civil szervezeteinek és drogpolitikai kampányokat koordinált. A Drogriporter videó érdekérvényesítő csapatának tagjaként több száz online videóban működött közre riporterként és rendezőként, melyek elérhetőek a honlap videó adatbázisában.

A Jogriporter Alapítvány

A Jogriporter Alapítvány egy nemkormányzati szervezet, amelynek célja az emberi jogok tudatosításának és érvényesítésének elősegítése, a hátrányos helyzetű csoportok kirekesztettségének, társadalmi megbélyegzettségének csökkentése. Az Alapítvány, bár székhelye Budapesten van, elsősorban nemzetközi fókuszú tevékenységet folytat. Elsősorban a marginalizált, stigmatizált csoportok, így a drogfogyasztó emberek, szexmunkások, HIV-el élők jogainak és érdekeinek érvényesítése a célunk a társadalom, a szakemberek és a politikai döntéshozók attitűdjeinek formálásával, ismereteinek bővítésével illetve nemzetközi jó gyakorlatok ismertetésével. A szervezet egyik fő tevékenysége a videós érdekérvényesítés, amelynek során filmek segítségével tesszük átláthatóbbá és elszámoltathatóbbá a hatalmat, dokumentáljuk a jogsértéseket, tájékoztatunk arról, hogy mi működik és mi nem a közügyek intézésében. Munkánk fontos eleme, hogy aktivistákat tanítunk meg a médiával való kommunikációra és videó érdekérvényesítésre.

Képek a filmből

Kosztya története részletesebben

2009 június 19-én, este hat órakor, a szentpétervári Botkin kórházban Kosztya Proletárszkij, droghasználó és HIV/AIDS aktivista, tuberkulózis következtében elhunyt. Korai halálát az oroszországi karéliai 4-es számú fegyenctelepen töltött három év alatt elszenvedett kínzások és a gyógykezelésének megtagadása okozta.

A börtönben megtagadták Kosztyától a HIV fertőzésének gyógyszereit. A rabokat folyamatosan kínozták és verték a “Turbó-HIV-nek” csúfolt körletben. Itt különítették el ugyanis a TBC-vel és HIV-vel egyszerre fertőzött rabokat. Büntetésként, és hogy megmutassák a raboknak hogy hol a helyük, az őrök rendszeresen öntöttek szét klórral kevert ammóniás vizet, amelynek gőzében fuldokoltak a rabok egy terembe zárva. Kosztyát azért is keményen megbüntették, mert megadta egy szabaduló rabnak a szentpétervári HIV klinika címét egy papírlapon. Az őrök úgy vélték, ez biztosan valami drogdíler címe lehet. Büntetésként gázmaszkot húztak a fejére, melynek tartályát leszerelték, és egy másfél literes ammóniás üveget csavartak a helyére. Ez csak pár példa abból a kegyetlen és megalázó bánásmódból, amit neki és rabtársainak el kellett szenvedniük.

Oroszországban, ahol a világon a heroinfüggőség leghatékonyabb gyógymódjaként elismert metadon helyettesítő kezelés tiltva van, az archaikus kezelési módok pedig hatástalanok, a börtön vált a drogfüggőség első számú kezelési eszközévé. A börtönök azonban nem gyógyítanak. Nem tudják felváltani a minőségi terápiát és szociális segítségnyújtást, amik a drogfüggőség mögött megbújó problémákat kezelni tudnák. Ehelyett, a börtönök ölnek.

Kosztyát 2008-ban nagyon leromlott egészségi állapota miatt szabadon engedték. Anya Sarang, emberi jogi aktivista és ártalomcsökkentés szakértő, Kosztya barátja, meglátogatta őt a Botkin kórházban Szentpéterváron, és egy diktafonnal felvette Kosztya tanúságtételét a börtönben elszenvedett borzalmakról. Később, 2009-ben, a Drogriporter csapata interjút készített Kosztya édesanyjával, Irinával, aki mesélt fia heroinfüggőségéről és hogy hogyan próbáltak küzdeni ellene, sikertelenül.

2016-2020 között dolgoztunk a rajzfilmen, Rontó Lili rajzolta meg a filmet kockáról kockára, Takács István Gábor pedig vágta és rendezte. Egy szám kivételével a zene is kettejük munkájaként született meg.

Letölthető tartalmak és további információk

  • 2017-ben, az Emberi Jogok Európai bírósága ítéletében úgy határozott, hogy Oroszország megsértette Koszyta emberi jogait azáltal, hogy megtagadták tőle a HIV fertőzésének kezelését, mialatt börtönben volt. A bíróság arra kötelezte Oroszországot, hogy Irinaának és egy másik elhunyt rab testvérének fejenként 20000 EUR kártérítést fizessen. A bíróság ítéletét itt lehet elolvasni. (Angol nyelven)
  • Itt olvasható a teljes interjú, melyet Anya Sarang vett fel és gépelt le 2009-ben. (Angol nyelven)
  • "Kosztya Proletárszkij, az orosz drogpolitika áldozata" - Takács István Gábor cikke és közösségi finanszírozás felhívása a Mércén.

Támogatók

osf
Afew
jes

Egyéni adományozók

ADAM STASIAK
ADRIANO BRIASCO
ALEKSANDRA BARTOSZKO
ALEXANDER BOTASHEV
ANDRASSEW DÁVID
ARNAUD SIMON
BALÁZS LÁSZLÓ KRISTÓF
BARNA MÁRIA
BÉRES MÓNIKA
BERNHARDT MARIANN
FEDORKÓ BOGLÁRKA
CSIKÓS ILLÉS
CZIGLER FERENC
DÉNES BALÁZS
DIANE SAINT-RÉQUIER
DONALD MACPHERSON
DR. PÁL TIBOR
ETHAN NADELMANN
FAZEKAS TAMÁS
FEKETE SZABÓ TÍMEA

FOGARASSY ÁDÁM
KOZÀR GABY
GARAMI VERONIKA
GENÁT ANDREA
HORVÁTH FLÓRA
JAVIER CEPEDA
JEAN-PAUL GRUND
JURÁK ANDRÁS
FELVINCZI KATALIN
KELTAI ÁGNES
KOVÁCS DÉNES
KOVÁCS-GYŐRFFY ÉVA
LIESE RECKE
MAGYAR GABRIELLA
DUNAY MÁRTA
MAURO GUARINIERI
MÉSZÁROS MÁRTI
MICHAEL YOSHPA
MORGANA DANIELE
CZANK NATÁLIA

NEIL HUNT
OLGA SLOBODSKAYA
PATRICK O'HARE
PATROVITS TAMÁS
PÉCSY MÁRTON
PEERANUT VISETSUTH
PETHŐ ÁGNES
PETRA SCHULZ
RICHARD ELLIOTT
SHAY VANDERSCHAEGHE
SOPHIE PINKHAM
STANISLAV KUPFERSCHMIDT
SUBA ZSOFIA
TAKÁCS ISTVÁNNÉ
TOUCHON SEBASTIEN
VANDA HAMILTON
VASILE ROXANA-ELENA
VIRÁNYI KRISZTINA