Gyakran Ismételt Kérdések

2007. március 21.
Frissítve 2014. 06.30.
 

1. Elkaptak az utcán/aluljáróban/szórakozóhelyen fél gramm fűvel/speeddel/heroinnal a zsebemben/táskámban, most mi lesz?
 

Az illegálisnak minősített drogok (a jogi szakzsargonban ezek a kábítószerek) megszerzése, tartása, termesztése, előállítása, behozatala, kivitele, fogyasztása Magyarországon bűncselekmény, és alapesetben 5 (öt) évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő. A fentihez hasonló szituációkban azonban általában csekély mennyiségű kábítószerről van szó, ilyen esetekben pedig a büntetés felső határa már „csupán” 2 (kettő) év. Természetesen a kábítószer terjesztése még ennél is súlyosabb bűncselekmény.

Fontos tudni, hogy a fenti fenyegetettségtől függetlenül a magyar szabályozás ismeri az ún. „elterelés” intézményét, ami azt jelenti, hogy ha valakit csekély mennyiségű, saját (tehát nem eladási, átadási) célra tartott (termesztett stb. ) kábítószerrel kapnak el, úgy mentesül a büntetés alól. Ennek feltétele, hogy legkésőbb az elsőfokú ítélet meghozataláig okirattal igazolja, hogy legalább 6 (hat) hónapig folyamatos – az állapotának megfelelő – kezelésben részesült egy erre jogosított ellátóhelyen. 
 

2. Jó-jó, de mi az, hogy „csekély” mennyiség?
 

A csekély mennyiség fogalmát jogszabály határozza meg az egyes kábítószerfajtákra lebontva. Eszerint a kábítószer csekély mennyiségű, ha annak tiszta hatóanyag-tartalma (fű-marihuána esetében pl. a tetrahidro-cannabinol, azaz THC-tartalom) nem halad meg egy bizonyos mértéket. Az egyes gyakoribb kábítószerek esetén ezek az alábbiak:

Kábítószer fajtája – a tiszta, 100%-os hatóanyag mennyisége

Kannabisz: 6 gramm totál THC = kb. 100 gramm utcai (átlagos tisztaság: kb. 6%)
Amfetamin: 0,5 gramm = 5 gramm utcai (átlagos tisztaság: 10%)
Kokain: 2 gramm = kb. 10 gramm utcai (átlagos tisztaság: kb. 20%)
Heroin: 0,6 gramm = kb. 3 gramm (átlagos tisztaság: kb. 18%)

(Ezek tehát a „bruttó” mennyiségek, persze teljesen tiszta anyagot soha sem árulnak.)
Kannabisz növény esetén további kisegítő szabály, hogy a mennyiség akkor csekély, ha a növényegyedek száma legfeljebb 5 (öt) db, függetlenül azok méretétől és potenciáljától. Jelentős mennyiség ennek a húszszorosa, vagyis száz növény. A kettő között alapeseti mennyiségről beszélünk.

Nem árt, ha tudod, hogy a kábítószer jelentős mennyiségűnek számít, ha a benne található tiszta hatóanyag mennyisége az adott kábítószerre meghatározott csekély mennyiség felső határának hússzoros mértékét meghaladja (mondjuk egy 5 %-os tisztaságú marihuána példájával a csekély mennyiség felső határa 20 gramm ilyen, nagyjából átlagos erősségű fűből, s ez esetben a jelentős mennyiségnél több mint 400 g füvet bizonyítanak). A kettő közötti az ún. alapeseti mennyiség. 2013 július 1. óta a Btk. új tényállással bővült, a különösen jelentős mennyiséggel, ami a csekély mennyiség határának kétszázszorosa. A mennyiségnek a büntetési tétel nagysága miatt van jelentősége, illetve abból a szempontból, hogy alkalmazható-e az adott esetben elterelés.
 

3. Csekély mennyiséggel kaptak el, és a végén megúszhatom a büntetést – de mi történik addig?
 

Mivel ez bűncselekmény, akárcsak a lopás, mindenekelőtt büntetőeljárást indítanak ellened. Akár bilincsben bevisznek a rendőrségre, rögzítik az ujjlenyomatodat, lefényképeznek (ez az ún. rabosítás), kihallgat az ügyeletes tiszt stb. Maga az eljárás három szakaszra osztható: az első az ún. nyomozati szak (ezt a rendőrség végzi), ezt követően kerül sor – ha annak feltételei fennállnak – a vádemelésre (ez az ügyész dolga), végül a bírósági szakasz (általában tárgyalás) zárja a sort. Figyelem: 2013. július 1. óta az elterelést csak egyszer lehet választani két éven belül - ha ennél többször elkapnak, akkor már bíróság elé kell állnod! Itt nézd meg, hogy mi változott a 2013. évi Btk-szigorítás óta:

 

 


A nyomozás során számítani kell arra, hogy kihallgatnak, vizeletmintát is vesznek tőled, sőt, extrémebb esetekben (pl. ha netán a kereskedelem gyanúja is felmerül veled kapcsolatban) házkutatást is elrendelhetnek. No persze kereskedésnél még az előzetes letartóztatást is elrendelhetik, de bele se menjünk, mert jelenleg a kereskedőket életfogytig is le lehet ültetni. Fontos tudni, hogy mint gyanúsított nem vagy köteles arra, hogy az igazat mondd, sőt arra sem, hogy egyáltalán mondj akármit. Talán utóbbi a legbölcsebb magatartás, hiszen bármi, amit mondasz bizonyítékként felhasználható ellened (vagy mondjuk a barátod ellen), és ezen az sem segít, ha egy korábbi vallomást később „visszavonsz”, mert az nem olyan egyszerű. Nyilván váltakozó lelkesedéssel, de a rendőrök azért próbálnak kiszedni információkat a fogyasztókból, tehát akár sok mindent – és sokféleképp: normálisan, vagy kevésbé – kérdezhetnek: mióta fogyasztasz, kitől hányszor és kiktől vásároltál stb.. A lényeg: ha nem akarsz semmit mondani, akkor nem kényszeríthet senki, mert az bűncselekmény. Vallomást azért is óvatosan szabad csak tenni, mert 2007. június 13. napjától ha részletesen elmondod, hogy mióta, milyen rendszerességgel és mit fogyasztottál valaha, és elég meggyőző vagy, akkor eleshetsz az eltereléstől, méghozzá elég messzire (lásd „fogyasztóknak” c. menüpont alatt).
A nyomozás végeztével döntés születik arról, hogy az adott esetben fennállnak-e az elterelés feltételei (csekély mennyiség, saját használat). Ha nem – vádat emelnek. Amennyiben igen, úgy nyilatkoznod kell, hogy vállalod-e a kezelésen való részvételt, mert az elterelés „önkéntes” alapon működik – valójában persze nyilván nem önkéntesség persze az, ha nem egyezel bele, akkor megbüntetnek... Amennyiben a feltételek fennállnak és te is vállalod, úgy kötelező kapnod eljárásonként egy alkalommal legalább egy évet arra, hogy megszerezd az elterelésről adott igazolást.
Egy eljárásban csak egyszer választhatod az elterelést – haladékot egy évig kapsz, ha nincs igazolásod ezalatt, vádat emelnek, de az elsőfokú ítéletig még mindig van esélyed az elterelést befejezni. Annak azonban nincs semmilyen korlátja, hogy akárhányszor igénybe vehesd az elterelést, ha a feltételei adottak, vagyis bármennyi eljárást is indítanak ellened, a sikeres elterelés esetén mindegyiket meg kell szüntetni.

 

4. Hogy néz ki az elterelés a gyakorlatban?
 

Az eltereléshez szükséges tanúsítványt, igazolást és az eltereléssel kapcsolatos határozatokat át kell venned. Elvileg tájékoztatást is kell kapnod arról, hogy mely szolgáltatókhoz fordulhatsz, tehát a legjobb, ha ilyenkor tájékozódsz az elismert intézmények elérhetőségéről és például letöltöd ezek listáját a minisztérium honlapján keresztül. Ha választottál, be kell jelentkezned a kezelésre. Előfordulhat, hogy tele van a választott intézmény, vagy nem nyújt az állapotodnak megfelelő szolgáltatást, ilyenkor újabb után kell nézni. Sokáig nem lehet halogatni a döntést, mert egy év alatt fél évig folyamatosan kell elterelésre járni. Bármelyik intézményt, vagy igazolás kiadására jogosult orvost választhatod, a lakóhelyed szerint illetékes intézmény a kezelését nem utasíthatja vissza.
Maga a kezelés három formában zajlik attól függően, hogy függőnek, rendszeres használónak vagy csupán alkalmi fogyasztónak minősülsz. Ha még nem vizsgált meg függőség szempontjából igazságügyi szakértő, akkor az adott kezelőhelyen egy ún. előzetes állapotfelmérés során fogják státuszodat meghatározni, és eszerint fognak beosztani. A függők ún. „kábítószer-függőséget gyógyító kezelés”-ben, a rendszeres használók „kábítószer-használatot kezelő más ellátás”-ban, míg a kocadrogosok „megelőző-felvilágosító szolgáltatás”-ban részesülnek.

A kezelés kéthetente átlagosan – és minimum – két óra elfoglaltsággal jár. Fontos, hogy a részvételnek folyamatosnak kell lenni! 30 (harminc) napnál hosszabb kihagyás a hat hónap megszakadásával jár, és kezdheted az egészet elölről, kivéve, ha valamely elháríthatatlan ok folytán (pl. baleseted volt) nem tudtál megjelenni. Utóbbi esetben a folyamatosság nem szakad meg, de a 30 napon túli időtartam a 6 hónapba nem számít bele. Ha ellátóhelyet váltasz, megszakítás nélkül, akkor az elvégzett időket összeadják.

A hat hónap elteltével az egészségügyi szolgáltató igazolást köteles kiállítani a részedre, amit be kell mutatnod a hatóságoknak. Ezután kézbesítik az eljárást megszüntető határozatot. Mivel ez egy kényszerkezeléses procedúra és nem önkéntes, továbbá mert nagyrészt kiképzésre legkevésbé sem szoruló, peches fű-marihuána fogyasztó, és hasonlóan mázlista partizó üli végig, a hatékonysága nem túl fényes, mégis évről évre elég sok adóba kerül.
 

5. Mi a helyzet azzal a kezeléssel, amit az eljárás elején, de határozat nélkül kezdtem el?
 

A Btk. úgy szól, hogy az igazolást legkésőbb az elsőfokú bírósági ítélet meghozataláig kell megszerezni és bemutatni.  A helyes jogértelmezés lényege, hogy az elterelést azután kell elkezdeni, hogy megindult a büntetőeljárás, és csak akkor lesz vége a büntetőügynek, ha elfogadták az elterelés teljesítéséről szóló igazolást.
 

6. Bemutattam az igazolást, elfogadták, túl vagyok a dolgon. Kell fizetnem bűnügyi költséget? Most akkor van „priuszom”?
 

A hat hónapos kezelés teljesítése jogi szaknyelven egy büntethetőséget megszüntető okot eredményez, ennek eredménye, hogy az igazolás bemutatását követően az eljárást megszüntetik veled szemben. A megszüntetett eljárás lényegében olyan, mintha nem is lett volna, például ezt fejezi ki az is, hogy ilyenkor a bíróság – amennyiben a megszüntetésre a bírói szakban kerül sor – „végzést” és nem „ítéletet” hoz.

Ebből az következik, hogy ha az elterelés miatt megszüntetik a büntetőeljárást, akkor nem kell bűnügyi költséget fizetni, Továbbá „priuszod” sem lesz. Azaz nem fogsz szerepelni a büntetett előéletűek nyilvántartásában – ezt lehet ugyanis az erkölcsi bizonyítványban lekérdezni. Más kérdés, hogy a megszüntetett eljárás tényét három évig tárolják a bűnügyi nyilvántartásban, amit csak a bíróságok, rendőrségek és az ügyészségek ismerhetnek meg. A három év leteltével ezt az adatot törölni kell, ha elmulasztják, akkor a törlést te is kérheted, akár pert is indíthatsz ezért.