Bulvarize it!

2012. június 11.

"Nincs tudomásunk olyan vírusról, mely újraélesztené a halottakat (vagy olyanról, mely zombiszerű tüneteket okoz)" - reagált kénytelen-kelletlen az USA járványügyi központja a médiahisztériára

 
A BorsOnline Sztárhírek rovatában bukkantunk a „rossz LSD-től emberevővé vált” delikvensek ügyének újabb visszhangjaira. Bár új bőrt nem sikerült lehúzni a sztoriról (elnézést az ízléstelen képzettársításért), a Borsnak sikerült egy ütős címmel magára irányítani a figyelmet: „Emberevés a mellékhatása a Cloud Nine nevű drognak”.  A bulvárlap tudni véli, hogy az elkövetők egy Cloud Nine nevű drogot fogyasztottak, „aminek igen veszélyes mellékhatásai vannak, mint például hallucináció, vagy túladagolás esetén akár halál.” És az emberevés – tesszük hozzá fejben automatikusan.

 

 

A tényszerűséget szintén mindennél feljebbvalónak tartó Vidget ennél is tovább megy, mikor azt állítja, hogy „a Cloud Nine névre hallgató újfajta drog kannibalizmusra "buzdítja" fogyasztóit.” Rádaásul az egyik elkövető „szörnyű tettét megelőzőleg marihuánás cigarettát szívott. Cloud Nine-nal vegyítve...”.
Még bravúrosabb lett volna a tényfeltáró munka, ha az esetet mindjárt a marihuána étvágyfokozó hatásával magyarázzák, valamint a férfinél talált Bibliát is belefűzik valahogy a történetbe, hiszen itt látszólag minden feltárt részlet közvetlen összefüggésben van a tett indítékával! Azt valószínűleg már kevésbé gondolják végig, hogy mindez miként hat a legális és illegális drogokról, illetve azok használóiról való közgondolkodásra. Mindenesetre a történet főbűnöse a rossz LSD után jelenleg az MDPV (Vidget verzióban MDVP), mert azt „mind a három "kannibál" vérében megtalálták”. Más kérdés, hogy erről szó sincsen! A lavinát elindító, legkirívóbb eset körülményeiről egyelőre annyit tudni, hogy az elkövető gyomrában megemésztetlen tablettákat találtak, melyek pontos hatóanyaga még nem ismert és a teljes toxikológiai vizsgálat további heteket vehet igénybe. Hogy addig se kelljen tűkön ülnünk, érdemes tisztáznunk, hogy pontosan mit is takar a Cloud Nine fedőnév.

 


A Temptations nevű soul zenekar ’60-as évek végén kiadott lemeze mellett több zenei, irodalmi, valamint technológiai referenciát is találhatunk a Cloud Nine elnevezésre, de az azonos nevű dizájnerdrog terméknév csak az utóbbi években tűnt fel és akkoriban többnyire MDPV-t tartalmazott, de mára egyéb vegyületek is előfordulhatnak benne. Bár az MDPV használata számos, kellemetlennél-kellemetlenebb mellékhatással járhat, közvetlen halálesettel még nem hozták összefüggésbe.  
Mindenesetre a médiahisztériának köszönhetően az ügy mára már ott tart, hogy az USA Járványügyi és Megelőző Központjának szóvivője egy emailben világossá tette, hogy „nincs tudomása olyan vírusról, mely újraélesztené a halottakat (vagy olyanról, mely zombiszerű tüneteket okoz”.  A nem mindennapi bejelentésre valószínűleg azért volt szükség, mert a nagy egymásra licitálásban már olyan cikk is megjelent, mely azt állította, hogy a drogoktól megvadult tettes még akkor is folytatta áldozatának marcangolását, amikor a rendőrök már kioltották az életét.

A Vancouver Sun szerzője felhívja a figyelmet, hogy a „drogos zombi” mém egyáltalán nem új keletű, tanúi lehettünk már hasonlónak, amikor a média felkapta a crack-kel, a metamfetaminnal, vagy korábban az LSD-vel és az Ecstasy-val kapcsolatban napvilágra hozott szélsőséges eseteket és azt a képet sugallta, hogy ezek nem a kivételek, hanem a droghasználat tipikus következményei. Ugyanezzel a logikával válik egy szer „randidroggá”, egy a bűntettét megelőzően drogot fogyasztó személy „könyörtelen kábszeres gyilkossá”, a használó pedig „zombivá”. A jelenség eltorzított reprezentációja pedig helytelen politikai reakciókhoz vezet. A közvélemény felpaprikázása után a szerek tiltólistára helyezésével és a terjesztőknek beígért kemény fellépéssel úgy tűnhet, mintha a politikusok sokat tennének az egészséges társadalomért, holott csak a komplex jelenség felszínét kapargatják és mit sem törődnek a hiteles tájékoztatással, a hatékony megelőzéssel és az ellátórendszer megerősítésével. Nem is beszélve arról, hogy a C lista beiktatása okozta mámorban rendszeresen szemet hunynak a legtöbb személyt „zombivá” tevő és a legtöbb családot szétszakító szörnyeteg, az alkoholprobléma felett.

Kardos Tamás
Drogriporter
2012.06.11.