Koka vagy kokain?

2016. január 4.

Az Andok-vidékén hagyományos kokalevelek európai felbukkanását kokainnal felturbózott teaként értelmezte a média – röviden bemutatjuk a kettő közti különbségeket

Az ünnepek alatt jelent meg a sajtóban a hír egy olasz buszsofőrről, aki egy perui teától pozitív drogtesztet produkált. Üzemorvosa maga is kipróbálta a legálisan vásárolt terméket és az ő drogtesztje is pozitív lett. Ez alapján a sajtó rögtön kokainnal dúsított teát kiáltott, ami téves asszociációk sorát eredményezte. A magyar hírt a ripost.hu oldalán olvastuk, de a nemzetközi sajtó is tévesen „kokain tea” névvel illette a kokalevekből készült főzetet, más néven kokateát. Mi a fő különbség a kokalevélből készült tea és a kokain között?
 

 
Az Andok-vidékén őshonos kokacserje leveleit évezredek óta használják az őslakosok stimuláns, vallásos és gyógyászati célból. A kokalevél az élénkítő alkaloidák mellett számos tápanyagot és vitamint tartalmaz. Bolíviában és Peruban az őslakosok körében mind a mai napig olyan hétköznapi cselekedetnek számít a koka fogyasztása, mint Európában a kávézás. Ezen felül a ritka, magaslati levegőn a kokalevél rágcsálása az éhség ellen és a munkavégzés megkönnyítésére általános gyakorlat. Érthető, hogy Bolívia elnöke, Evo Morales nyíltan fellépett a 1961-es ENSZ Egyezmény ellen, melyet a fehérember mértéktelen kokainhasználata hívott életre, de a hagyományos kokahasználatra is kiterjed. Az egyezmény értelmében a koka tea forgalmazása illegális kereskedelemnek, fogyasztása pedig kábítószerrel való visszaélésnek minősül. Moralesnek köszönhetően Bolíviára az utóbbi kitétel mára már nem érvényes, a többi országban azonban fennmaradt a tilalom.
 
 
 
A kokacserje levelét a kávéhoz hasonló, alacsony kockázatú stimulánsként tartják számon, melyben a kokain alkaloid tartalom 0,25-0,75% körüli. Egy kokalevelekből készült tea átlagosan 4-5 mg kokain alkaloidát tartalmaz, ami eufóriát egyáltalán nem, mindössze enyhe éberséget eredményez. Ezzel szemben kokalevelekből előállított kokainporból az enyhe hatáshoz 20-50mg, az erős hatásokhoz 150mg mennyiség szükséges, amiből világosan látszik, hogy a levelek és a nyugati világ számára előállított kokain nem egy ligában játszanak. 
 
Ennek ellenére a drogteszt a kokain alkaloida jelenlétét a kokalevélből is kimutatja, így a nemzetközi egyezmények alapján illegálisnak minősül. Ezért kellett leszedni a terméket az olasz boltok polcairól és ezért indult eljárás a kereskedővel szemben. Pontatlan azonban azt állítani, hogy a napi egy bögre teát megivó buszsofőr kokainozott volna – a kokalevélből készült enyhe stimulánst fogyasztotta, amit sokkal inkább a kávé, mint a kokain alternatívájaként lehet kezelni.
 
Kardos Tamás
TASZ