Kitiltották a városból a szcientológusokat (Szoljon)

2011. június 6.
Jászapáti polgármestere nemkívánatosnak ítélte a Drogmentes Maratont

Tradicionálisan a június 26-i kábítószer-ellenes küzdelem világnapja előtt egy jó hónappal indul útjára a Magyar Prevenciós Alapítvány Drogmentes Maratonja, hogy az ország különböző pontjain tartson előadásokat a drogok káros hatásairól és tetessen esküt a fiatalokkal a drogmentes élet folytatásáról.

Mára már az is tradicionálisnak mondható, hogy egy-egy állomás tájékozottabb polgármestere felismeri, hogy a maratonozó és előadásokat tartó társaság mögött az a Szcientológia Egyház rejlik, amelynek működését már több európai országban betiltották, vagy legalább kísérletet tettek rá (lásd például Németország, Franciaország vagy Oroszország esetét), míg Belgiumban és Ausztráliában az egyházat egyenesen bűnszervezetnek nyilvánították.
2008-ban Paks polgármestere hajtotta el a díszes társaságot, mondván „a városnak jól működő szervezete van, mely a drogkérdéssel, prevencióval foglalkozik (…) s ő nem kíván támogatni egy olyan egyházat, amelyet sok európai országban már betiltottak, s amelynek tanait követve többen meghaltak, mert elutasították a gyógyítást”.

Ezúttal Jászapáti Fideszes polgármestere, Pócs János kelt ki a Drogmentes Maraton ellen hasonló okokból, és a fenti érveket még megfejelte azzal, hogy a szóróanyagok leginkább a kíváncsiság felkeltésére alkalmasak. Jászapáti már 2005-ben is elutasította a szcientológus prevenciót, ezúttal pedig város testülete határozatban erősítette meg a hat évvel ezelőtti döntést. Hogy a határozat háttere a városiak számára is világos legyen, a megyeszékhely lapja, a szolnoki Új Néplap hétfőre cikket ígért a Szcientológia Egyház tevékenységének bemutatásáról.
 


Kardos Tamás
Drogriporter
2011.06.06.