Naloxon: kérdések és válaszok

2008. augusztus 13.

Egyszerű módszer a herointúladagolás visszafordítására

Mi a Naloxon?

A Naloxon (Nalone, Narcan és Narcanti néven forgalmazzák) egy olyan opiát-antagonista, amely visszafordíthatja az opiátok (így a heroin) túladagolásának életet veszélyeztető tüneteit (például a légzőrendszer leállását). Nem összetévesztendő a Naltrexonnal, amely egy másik opioid receptor antagonista eltérő hatásokkal (ezt elsősorban a függőség kezelésére használják).

Hogyan hat a Naloxon?

A heroin és más opiátok aktív hatóanyaga a központi idegrendszerben található ún. opioid receptorokhoz kapcsolódva fejti ki hatását (úgy képzelhetjük el ezt, mint a zárakba illeszkedő kulcsokat). A Naloxon rendkívül könnyen kapcsolódik a μ-opioid receptorokhoz a központi idegrendszerben, ahol kompetitív antagonistaként hat. Ez azt jelenti, hogy gyakorlatilag “lecseréli” a heroin hatóanyagát (amelyet ebben az esetben agonistának nevezünk) ezeken a receptorokon, így gyorsan blokkolja a heroin hatásait.

Hogyan adható be a Naloxon?

A leggyakrabban intravénásan beinjekciózva alkalmazzák – ez a leggyorsabb és leghatékonyabb mód. A drog hatásainak jelentkezésére körülbelül 2 percet kell várni, hatásai körülbelül 45 percig tartanak. Intravénás injekcióval 0.4 és 2.0 mg közötti, egymást követő dózisok szükségesek addig, amíg az áldozat magához nem tér. Sürgős esetben, amikor nincs idő megkeresni a vénát, az első adag (0.8 – 1.2 mg) intramuszkuláris (izomszövetbe) vagy szubkután (bőr alatti) injekcióval is beadható, így értékes percek nyerhetők. Amennyiben 10 mg dózisra sem reagál, az többnyire azt jelezheti, hogy nem (csak) herointól, hanem valamilyen más opioidtól adagolta magát túl, például buprenorfintól, amely részleges agonista/antagonista, ezért az újjáélesztéshez nagyobb adagra van szükség. Jelezheti azt is, hogy a túladagolt agya súlyosan károsodott, a segítség későn érkezett. 

•    Figyelem! A Ponyvaregényben látható jelenet, melynek során a szívbe adott adrenalininjekcióval élesztik fel Uma Thurmant: nem működik és életveszélyes lehet!  Hasonlóan veszélyes mítosz az is, hogy a túladagoltaknak segít, ha sós vizet injekcióznak be nekik!
•    Figyelem! Bár a Naloxon injekció beadása után magához térő fogyasztó rövid ideig erős elvonási tüneteket tapasztalhat meg, semmiképpen nem szabad engedni, hogy újra drogot használjon, mert ez ismételt túladagoláshoz vezethet!

Miként használható a Naloxon a túladagolások megelőzésében?Az Egyesült Államokban és Skóciában jelenleg is futnak olyan programok, amelyek keretében a heroinhasználók számára a túladagolásokat megelőző elsősegély-csomagokat osztanak ki, ezeknek része a Naloxon injekció is (az ampulla fénytől és hőtől védve kb. 3 évig őrzi meg szavatosságát). A fogyasztókat speciális tréningek segítségével tanítják meg arra, miként járjanak el túladagolás esetén, és hogyan használják a Naloxont biztonságosan. 2001-ben San Fransiscoban indult be az első hasonló program DOPE Project néven, amely a hajléktalanszállókon, börtönökben és drogambulanciákon oktatta a fogyasztókat a túladagolásokról. A new york-i székhelyű Harm Reduction Coalition létrehozott egy speciális túladagolás-megelőző projektet (Skills and Knowledge on Overdose Prevention - SKOOP), amely szintén hasznos oktatóanyagokat és tájékoztató füzeteket biztosít az érdeklődőknek. 

Mi a teendő a túladagoláskor?

A Chicago Recovery Alliance kidolgozott egy könnyen megjegyezhető sémát a herointúladagoláskor szükséges teendőkről:

Stimulate - beszélj hangosan ahhoz, akiről gyanítod, hogy túladagolta magát, érintsd meg a karját (de nem kell rázni vagy pofozni). Lehet, hogy csak nagyon elszállt a drogtól, de nem adagolta túl magát. Viszont ha sokadszorra sem reagál, akkor valószínűleg túladagolta magát.

Call the ambulance - hívd a mentőket. Magyarországon az Országos Mentő Szolgálat kiadott egy körlevelet, amelybe arra szólítja fel a mentőszolgálatok diszpécsereit, hogy ne hívják ki a rendőrséget a túladagolásos esetekhez (bővebben itt).

Airway - biztosítsd a szabad légutakat, fektesd úgy az áldozatot, hogy ne fulladhasson meg a saját hányadékától (az egyik fő halálok túladagoláskor).

Rescue breathing - nyújts mesterséges légzést: húzd hátra a fejét és az orr befogásával kétszer fújj levegőt röviden a szájába, közben ellenőrizd a pulzusát, hogy ver-e még a szíve. Ezután 5 másodpercenként egyszer kell levegőt fújni a szájába hasonló módszerrel.

Evaluation - vizsgáld meg az áldozatot, hogy van-e javulás az állapotában (légzés, pulzus, szín).

Muscle - amennyiben az áldozat eszméletlen, az első Naloxon-injekció beadása indokolt az izomszövetbe (a vénák keresése időt vehet el). A legjobb helyek a beinjekciózáshoz a váll vagy a combok.

Evaluation - folytatni kell a mesterséges légzést, 3-5 perc múlva meg kell vizsgálni az áldozat állapotát. Amennyiben nincs változás, egy újabb Naloxon injekcióra lehet szükség. Ha az áldozat magához tért, le kell beszélnünk arról, hogy a következő órákban bármilyen drogot használjon (alkoholt sem), különösen opiátokat ne. A Naloxon hatása kb. 1 óráig tart, a heroin hatása viszont 6-8 óráig, a metadoné akár egy napig is eltarthat - így az túladagolás a Naloxon hatásának elmúlásával akár vissza is térhet. Fontos, hogy a túladagolt gyors orvosi segítséget kapjon.

Sárosi Péter