Hiba volt a kannabisz átsorolása

2012. november 20.

Jacqui Smith, a korábbi brit munkáspárti kormány belügyminisztere elismerte, hogy a kannabisz veszélyesebb drogok csoportjába helyezésével rossz döntést hoztak

A hivatalukból visszavonult politikusokra leselkedő „drogpolitikai megvilágosodás szindróma” újabb áldozatot szedett – Jacqui Smith, aki 2007 és 2009 között az akkor kormányon lévő Munkáspárt belügyminisztere volt, a napokban beismerte, hiba volt a kannabiszt a C csoportból a veszélyesebb drogokat tartalmazó B csoportba helyezni.

A politikusnő – aki már hivatalba lépése előtt bevallotta, hogy egyetemi évei alatt maga is füvezgetett – mostani ismeretei szerint már ellenállna a kísértésnek, hogy törvényi úton próbálja csökkenteni a kannabisz fogyasztásával járó ártalmakat. „Oktatás, kezelés és információ – ennek az üzenetnek a terjesztése sokkal hatékonyabb lehet” – tartja ma. Smith elismeri, hogy a vita eddig a törvény körül forgott és nem maguknak a drogoknak a hatásairól, noha a kannabisznak számos problémamentes használója van.

A kannabisz veszélyesebb csoportba sorolása során Smith egyszer sem találkozott személyesen a kormány drogügyi tudományos tanácsadói testületének akkori vezetőjével, David Nutt professzorral, aki szakértői szemszögből határozottan ellenezte az átsorolást. A BBC rádiójában való találkozás nem tett túl nagy benyomást Nuttra, aki szerint Smith, a legtöbb politikushoz hasonlóan, abban a tévhitben él, hogy bármi, amit gondol, az igaz és semmiféle alázatot nem tanúsít mások véleményével szemben.

Nem lennénk meglepve, ha a drogszakma érveit meg sem hallva, a frissen életbe léptetett drogstratégiát teljes egészében visszavonó kormányunk józanodó tagjai pár év múlva a brit belügyminiszterhez hasonlóan bírálnák felül korábbi döntésüket a még mindig csak papíron létező új stratégiáról és az előirányzott szigorításokról.

Kardos Tamás
Drogriporter
2012.11.20.