Nemzetközi hullámokat kavart az Independent

2007. március 28.

Az Independent által a marihuána-dekriminalizációról kezdeményezett vitába még az ENSZ fő kábítószerellenes hivatalnoka is beszállt.

Az Independent által a marihuána-dekriminalizációról kezdeményezett vitába még az ENSZ fő kábítószerellenes hivatalnoka is beszállt.
 

 

Az Independent on Sunday c. magazin cikke, amelyben bocsánatot kértek az olvasóktól, amiért 10 éve támogatták a dekriminalizáció ügyét, nagy médiavihart keltett Európa szerte. A szerkesztőség annyi olvasói levelet kapott pro- és kontra, hogy úgy döntött, a vasárnapi számot ismét a marihuánának szenteli. A szerkesztőség mellett nem kisebb személy állt ki, mint Antonio Maria-Costa, az ENSZ Kábítószer- és Bűnüldözési Irodájának (UNODC) igazgatója. Costa a lapba írt publicisztikájában az Independent-cikk által korábban tett kijelentéseket visszhangozza: a kannabisz olyan egyre növekvő mértékű veszélyt jelent a társadalomra, ami alátámasztja a fogyasztók büntetését. Az igazgató tovább fokozza a kannabisz potencia-növekedésével kapcsolatos homályt: míg az ominózus Independent cikk címlapja szerint a kannabisz 25-ször erősebb, a cikk a szövegében az áll, hogy 25-ször erősebb lehet, míg Costa már csupán tízszeres növekedésről beszél. Az olvasó döntse el, kinek hisz: a cikknek, Costának vagy esetleg azoknak a hivatalos statisztikáknak, amelyek szerint a kannabisz potenciája nem nőtt számottevően, és a szupererős skunk fajták még csak egy kisebbséghez jutnak el.

 

 

Az igazgató érvelése logikai szempontból különösen érdekes: két érvet hoz fel amellett, hogy miért veszélyes a kannabisz a társadalomra. Az egyik az, hogy a kannabisz hatása alatt közúti balesetet lehet okozni. A másik pedig az, hogy a drogtilalom működik. Azon felül, hogy egyik érv sem támasztja alá azt, amire hivatott, még csak nem is igaz. A kannabisz nem játszik statisztikailag jelentős szerepet a közúti balesetek okozásában. Bár kannabisz hatása alatt nem lehet autót vagy repülőgépet vezetni – de ez önmagában nem érv a kannabiszfogyasztás mint olyan tiltása mellett. Hiszen az alkohol esetében sem magát a fogyasztást tiltjuk, hanem az ittas állapotban történő autóvezetést. Másrészről Costa azon érve, miszerint a kannabiszon kívül a drogtilalom minden területén sikeresnek bizonyult, hamis. Elég az ENSZ éves jelentéseit elolvasnunk a latin-amerikai koka vagy az afganisztáni ópiumtermelés utóbbi években fokozódó eszkalációjáról és a sikertelen irtóhadjáratokról. Ma a világ metropoliszainak utcáin jóval könnyebben és jóval nagyobb választékban férhetőek hozzá az illegális szerek, mint az első drogtilalmi ENSZ-egyezmény 1961-es elfogadása előtt.

 

Egy másik publicista, a gyermekpszichológus Julie Lynn-Evans ettől eltérű hangvételű cikkében véleményezte az Independent apológiáját. Bár nem vitatja, hogy a kannabisz potenciája erősödött az utóbbi években, és hogy ez új veszélyekkel járhat, nem támogatja a zéró tolerancia elvét. A kannabisz és szkizofrénia kapcsolatát Evans jóval árnyaltabban látja, mint az Independent szerkesztősége. Szerinte a tinédzserek között szép számmal vannak olyan sérülékeny lelkű, mentális betegségre hajlamos egyének, akiknél különösen nagy a veszélye annak, hogy saját problémáik ellenszereként kannabiszt használjanak. Ez pedig csak tovább súlyosbíthatja a problémáikat, különösen ha potens skunkról van szó. Ezzel szemben felnőtt fogyasztók évtizedekig viszonylag problémamentesen használják a hagyományos kannabiszt. Szerinte egy olyan szabályozásra lenne szükség, amely a kannabisz hatóanyagtartalmát limitálja, és csak a szupererős fajták termesztését tiltja.

 

Az Independent kampányát a Guaridan c. lap egy kritikus hangvételű  írással kommentálta. Rámutatnak, hogy az Independent által hozott szenciáziós adatok bizonytalan forrásból erednek és önmagukban félrevezető féligazságok csupán. „Hogy a rettenetes adatot megkapják, az Independent összehasonlította a múlt legrosszabb kannabiszát a jelen legjobb kannabiszával. Ugyanezt a bűvészmutatványt már 30 éve is megcsinálhattuk volna: 1975-ven a leggyengébb bevizsgált kannabisz 0,2%-os volt, 1978-ban a legerősebb 12%-os. Ó Istenem: mindössze három év alatt a kannabisz potenciája 30-szorosára növekedett. A félelemkeltő taktika nem új: az 1980-as években Reagen ’drogellenes háborújának’ meghirdetésekor azt állították, hogy a kannabisz erőssége 14-szeresére emelkedett 1970 óta.”

 

Kapcsolódó cikkek:

 

Mi nem kérünk elnézést a fű miatt (Index)

 

A Kossuth Rádió 16 óra c. műsora

 

M1, Napkelte

 

HírTv, Kontraszt