Ügyészségen a feljelentés

2005. december 1.

Ma délután a tűcsere munkatárs sikeresen feljelentette magát az ügyészségen. A folyományoktól az ártalomcsökkentő szervezetek helyzetének tisztázását várjuk

Másfél óra várakoztatás után 13 óra harminc perckor sikeresen feljelentette magát a Drogprevenciós Alapítvány (és a TASZ) munkatársa az ügyészségen. A procedúra nem több, mint tíz percig tartott, az önfeljelentő nyilatkozatot a Fővárosi Főügyészség Budapest, V. kerület, Akadémia utcai épületében átvette.

 

dr. Pelle Andrea és Takács István Gábor

az Ügyészség épülete előtt

Forrás: RTL Híradó 2005. december 1.

 

Mint korábbi cikkeinkben beszámoltunk róla, illetve ahogy az [origo] és az Index is írja, az akcióra azért volt szükség, mert a Legfőbb Ügyészség állásfoglalása szerint az állami HIV/AIDS és hepatitis megelőzési feladatot állami pénzből elvégző tűcsereprogramok munkatársai bűncselekményt követnek el.

 

Az akciótól azt várjuk, hogy derüljön ki: az ártalomcsökkentésben részt vevő szociális munkások bűncselekményt követnek-e el azzal, hogy steril felszerelést szolgáltatnak intravénás droghasználóknak, azért, hogy a fogyasztók megvédhessék magukat a fertőzésektől, illetve azzal, hogy a potenciálisan fertőző injekciós tűket begyűjtik és megsemmisítik.

 

Választ várunk arra a kérdésre is, hogy az injekciós droghasználók igénybe vehetik-e retorzióktól való félelem nélkül a számukra állami pénzből fenntartott tűcsereprogramokat és -automatákat.

 

Az önfeljelentés előtt dr. Pelle Andrea, a TASZ jogsegélyszolgálatának vezetője és Takács István Gábor, a Drogprevenciós Alapítvány tűcsereprogramjának (és a TASZ) munkatársa ismertette a kialakult helyzetet a Parlament Eseti Bizottsága (a Nemzeti stratégia a kábítószer-probléma visszaszorítására” című dokumentumban foglaltaknak az Európai Unió készülő Drogstratégiájával való összehangolását előkészítő eseti bizottság) előtt.

 

Az Eseti Bizottság a probléma fontosságára tekintettel bejelentette, hogy egy külön ülést szentel a kérdés megvitatásának. Erre az ülésre meghívást kap az ügyészség és a rendőrség is. Az ülés után a Bizottság állásfoglalást ad közre az ártalomcsökkentő programok körül kialakult helyzettel kapcsolatban.

 

TIG 2005.12.01

 

A hírekben:

 

RTL Klub

TV2

Stop.hu

[origo]

Index