MEGHÍVÓ FELJELENTÉSRE Tűcsere: alaposan gyanús?

2005. december 1.

A Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) jogvédő szervezet jogi képviseletet nyújt a legnagyobb hazai tűcsere-program egy munkatársának, aki december 1-jén 12.00 órakor feljelenti magát a Fővárosi Főügyészség Budapest, V. kerület, Akadémia utcai épületében.

 

 

A Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) jogvédő szervezet jogi képviseletet nyújt a legnagyobb hazai tűcsere-program egy munkatársának, aki december 1-jén 12.00 órakor feljelenti magát a Fővárosi Főügyészség Budapest, V. kerület, Akadémia utcai épületében.Budapest, 2005-11-30.

 

 

 

A Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) jogvédő szervezet jogi képviseletet nyújt a legnagyobb hazai tűcsere-program egy munkatársának, aki

 

december 1-jén 12.00 órakor feljelenti magát a Fővárosi Főügyészség Budapest, V. kerület, Akadémia utcai épületében.

 

December 1-je az AIDS világnapja. A TASZ célja, hogy az önmagát feljelentő tűcsere-munkatárs ügyében derüljön ki, bűnözőnek vagy önzetlen segítőnek minősül-e az, aki szenvedélybetegeknek segít. El kell-e járniuk a rendőröknek minden esetben, amikor steril, vagy használt fecskendőt találnak egy drogfogyasztónál, vagy szociális munkásnál? A tűcsere-programokra szükség van, és e programok kizárólag akkor tudják betölteni valós feladatukat, ha sem a droghasználóknak, sem a segítőknek nem kell tartaniuk a rendőri intézkedésektől.

 

A drogkérdés pragmatikus megoldásában és a fertőző betegségek (HIV, Hepatitis) terjedésének megakadályozásában kulcsszerepet kapó tűcsere programok mind az AIDS megelőzésében szerepet kapó nemzetközi szervezetek (UNAIDS, WHO), mind a 2000-ben elfogadott Nemzeti Drogstratégia szerint támogatandó és hatékony programoknak számítanak.

 

Hazánkban ugyanakkor a tűcsere-programok elterjedtsége rendkívül alacsonynak mondható. A programok hatékony működésének egyik legnagyobb gátja, hogy a droghasználók a rendőri retorzióktól való félelmük miatt nem merik a használt fecskendőket a tűcsere-programokhoz visszajuttatni. A problémát érzékelve a budapesti tűcsere-szolgáltatók és a BRFK képviselői 2003-ban megállapodást kötöttek, mely szerint a főkapitányság támogatja a tűcsere-programokat, és tolerálja a működésüket, vagyis „azokon a területeken és abban az időpontban, ahol a program által bejelentett tűcsere folyik, nem végez célirányos ellenőrzést”.

A megállapodás kiterjedt arra is, hogy a kódszámmal ellátott kártyával rendelkező kliensek ellen, puszán a steril, vagy a használt fecskendő megtalálása esetén e rendőrség nem indít eljárást.

Amikor azonban a BRFK-val kötött megállapodást a tűcsere-szolgáltatók országos szintűre akarták emeleni 2005-ben, a Legfőbb Ügyészség jogi álláspontja meghiúsította az elképzelést. Az LÜ szerint: „Az illegális drogfogyasztás, annak bármilyen módon, illetve céllal történő segítése – álláspontom szerint minden esetben – bűncselekmény gyanújára utal. Ennek észlelése esetén a bűnüldöző hatóságok hivatalból kötelesek eljárni.”

 

A TASZ ezért a december 1-i, a stratégiai pervitel kategóriájába tartozó akcióval kíván tiszta vizet önteni a pohárba.

 

Kérjük, hogy munkájával járuljon hozzá, hogy a nyilvánosság minél szélesebb körben értesüljön az akcióról, és a tűcsere-programok társadalmi hasznáról.

 

Amennyiben a témával kapcsolatban kérdése van, kérjük hívja dr. Pelle Andreát, a TASZ jogsegélyszolgálatának vezetőjét a 0620-9674-073-as, vagy dr. Dénes Balázst, a TASZ elnökét a 0620-9218-864-es telefonszámon, vagy keresse fel a www.drogriporter.hu weboldalt!