Törvénytelen az egri diszkórazzia

2009. július 9.
A TASZ sajtóközleménye az egri diszkórazzia kapcsán

Az Egri Rendőrkapitányság a múlt hétvégén 107 rendőr részvételével razziát tartott az egyik egri szórakozóhelyen, az ott szórakozó fiatalok és a személyzet közül 289 személyt igazoltatott, majd kábítószerrel való visszaélés gyanújával mindössze egy személyt előállított, de róla is kiderült, hogy nem a szórakozóhelyen fogyasztotta a szert. A TASZ hosszú évek óta hangoztatott álláspontja szerint a diszkórazziák gyakorlata egyrészről nem kifizetődő, hiszen nagy létszámú állomány és infrastruktúra megmozgatásával jár, de eddig egyetlen esetben sem sikerült terjesztőket előállítani. A TASZ korábbi ügyekben folytatot adatkérése során kiderítette, hogy egy hasonló diszkórazzia költségei több millió forintra rúgnak: márpedig az adófizetők pénzét ennél jóval hatékonyabban is be lehetne fektetni egy olyan időszakban, amikor számos prevenciós és ártalomcsökkentő szervezet a megszűnés határán áll a források hiánya miatt. Másrészről a diszkórazziák sértik a szórakozó fiatalok alkotmányos jogait is, ugyanis a rendőrségi törvény nem biztosít arra lehetőséget, hogy az egy adott közterületen közlekedő, oda belépő vagy onnan kilépő minden személyt különösebb konkrét, törvényben meghatározott ok és cél nélkül igazoltassanak. Amennyiben a rendőrségnek információja van arról, hogy konkrét személy(ek) drogot árusítanak egy szórakozóhelyen, akkor nincs szükség diszkórazziára az elfogásukhoz.

Álláspontunkat megerősítette a az állampolgári jogok országgyűlési biztosa, aki 2006. november 26-án közzétett (OBH 1916/2006) állásfoglalásában megállapítja, hogy a diszkórazzia – annak eredményéhez képest is – aránytalanul súlyos sérelmet jelent meghatározatlan számú fiatalnak. Az Országos Rendőrfőkapitány az ombudsmani ajánlásnak megfelelően 2007. decemberében a diszkórazziák gyakorlatát az egész országban megtiltotta, az Igazásgügyi és Rendészeti Minisztérium a Kábítószerügyi Eseti Bizottság június 17. ülésén megerősítette, hogy a rendőrség célja a kábítószer kínálat csökkentése, azaz az előállító, illetve terjesztő hálózatok, valamint bűnszervezetek elleni fellépés, nem pedig a fogyasztók tömeges vegzálása.

A TASZ ezért levelet küld az egri rendőrkapitánynak, ebben arra kérjük, hogy ismertesse velünk a rendőri akció költségeit, illetve a jövőben tartózkodjon a hasonló törvénysértő intézkedésektől. Felhívtuk ezenkívül az ORFK vezetőjének figyelmét is arra, hogy szerezzen érvényt a diszkórazziákat betiltó utasításának.