Nyílt levél a „diszkó-razziák” ügyében

2005. március 23.

A Társaság a Szabadságjogokért jogvédő szervezet döbbenettel értesült a sajtóból arról, hogy a rendőrség az elmúlt hetekben visszatért a „diszkó-razziák,” azaz a drogfogyasztók tömeges üldözésének gyakorlatához, s nyílt levélben fordult a belügyminiszterhez és az országos rendőrfőkapitányhoz, és a „diszkó-razziák” értelmetlen és törvénytelen gyakorlatának beszüntetését kérte.

A Társaság a Szabadságjogokért jogvédő szervezet döbbenettel értesült a sajtóból arról, hogy a rendőrség az elmúlt hetekben visszatért a „diszkó-razziák,” azaz a drogfogyasztók tömeges üldözésének gyakorlatához. A közelmúltban három esetben is sor került elektronikus tánczenei rendezvények bezárására és a szórakozó fiatalok tömeges előállítására vizeletminta biztosítása céljából. A Társaság a Szabadságjogokért nyílt levélben fordult a belügyminiszterhez és az országos rendőrfőkapitányhoz, és a „diszkó-razziák” értelmetlen és törvénytelen gyakorlatának beszüntetését kérte.

AZONNAL KÖZÖLHETŐ!

 

2005. március 23.

 

S A J T Ó K Ö Z L E M É NY

 

A Társaság a Szabadságjogokért nyílt levélben fordult a belügyminiszterhez és az országos rendőrfőkapitányhoz, és a „diszkó-razziák” értelmetlen és törvénytelen gyakorlatának beszüntetését kérte.

 

A Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) döbbenettel értesült a sajtóból arról, hogy a rendőrség az elmúlt hetekben visszatért a „diszkó-razziák,” azaz a drogfogyasztók tömeges üldözésének gyakorlatához.

 

A rendőrségi törvény nem biztosít arra lehetőséget, hogy az egy adott közterületen közlekedő, oda belépő vagy onnan kilépő minden személyt különösebb konkrét, törvényben meghatározott ok és cél nélkül igazoltassanak, és még törvényes célból végrehajtott intézkedés sem okozhat olyan hátrányt, amely nyilvánvalóan nem áll arányban az intézkedés céljával. A razziák alkalmával történő előállítás és a vizeletvizsgálat aggályos, a törvény ugyanis csak a közlekedésrendészeti intézkedések körében, a járművezetővel szemben ad lehetőséget a rendőrségnek arra, hogy a járművezetőt vér- és vizeletvizsgálatra kötelezze. Ha a vizeletminta vétele jogszerű lenne, a rendőrségnek akkor sincs lehetősége a mintaadás kikényszerítésére: az előállított személy sem katéterezésre, sem bevizelésre nem kényszeríthető, az érintett emberi méltósághoz való joga nem sérülhet.

 

A szúrópróba-szerű közúti ellenőrzés legális eszköz az ittasan vagy drogos befolyásoltság állapotában volán mögé ülő személyek előállítására, a drogfogyasztók és az elektronikus zenei szcéna elleni differenciálatlan, tömeges represszió azonban több kárt okoz, mint amennyit képes megelőzni. Az ifjúság védelmének jelszavával megint háború folyik a fiatalok és az ifjúsági kultúra ellen!

 

Az elmúlt években a kormány, a rendőrség, a prevenciós szakemberek illetve a szórakozóhelyek üzemeltetői együttműködésével megindult a Biztonságos Szórakozóhelyekért Program, amely kijelölte azokat az eszközöket, amelyeket a valóban biztonságosabb szórakozási körülmények kialakítása megkövetel. Ezeket az eszközöket a Nemzeti Drogstratégia szellemében a tudományos bizonyítékok és a költséghatékonysági megfontolások figyelembe vételével határozták meg, ezek között a „diszkó-razziák” nem szerepelnek.

 

A TASZ ezért felkéri a belügyminisztert és az országos rendőrfőkapitányt, hogy hívják fel az illetékes rendőr-főkapitányságokat a diszkó-razziák gyakorlatának beszüntetésére, és tegyenek azért, hogy a rendőrség hatékonyan együttműködjön a Biztonságos Szórakozóhelyekért Program célkitűzéseinek megvalósításában.

 

Kérjük, a rendelkezésére álló eszközökkel segítse elő, hogy az indítvány tényéről minél többen tudomást szerezhessenek!B u d a p e s t, 2005. március 23.    

 

 

Dénes Balázs elnök s.k.

 

 

kapcsolódó cikkek:

 

Drograzzia egy fővárosi diszkóban - RTL Klub Híradó

 

After Party után razzia - RTL Klub Híradó

 

Drograzzia - MTV Kékfény

 

Kábítószerező fiatalokat fogtak el egy diszkóban - RTL Klub Híradó

 

Újabb diszkórazziát tartott a rendőrség - origo.hu

 

Razzia egy békéscsabai diszkóban - index.hu

 

Diszkórazzia és harmincegy drogozott fiatal Békéscsabán - ma.hu