Erősödik az európai gyógyászati kannabisz mozgalom?

2015. március 31.
Kutatók és gyógyászati kannabisz páciensek találkoztak a prágai Gyógyászati Kannabisz Konferencián, hogy megvitassák a terület legfrissebb fejleményeit. A Drogriporter vendégszerzője, Iga Jeziorska két aktivistát interjúvolt meg, akik közreműködtek az újonnan alakult Nemzetközi Gyógyászati Kannabisz Páciensek Szövetségének (IMCPC) létrehozásában.
 
Számos ország orvosai, szakértői, gyógyszerészei, aktivistái és páciensei találkoztak március 4-7 között a nemzetközi Gyógyászati Kannabisz Konferencián Prágában. A beszélgetések és az előadások a gyógyászat egyes ágazataira specializálódtak, például a rákra, a tumorokra, a bőrgyógyászatra és az olyan mentális zavarokra, mint például a PTSD és a pszichózis.
 
A drogpolitikai reform szemszögéből nagyon pozitív volt látni, hogy ennyi szakember támogatja a kannabisz gyógyászati alkalmazását, tudományos bizonyítékot nyújtva hatékonyságáról a betegségek széles körében, miközben kiállnak a politikai változások mellett is. 
 
Az esemény egy kiemelt momentumaként létrejött az International Medical Cannabis Patients’ Coalition (Nemzetközi Gyógyászati Kannabisz Páciensek Szövetsége). Iga Jeziorska, a Drogriporter vendégszerzője meginterjúvolta a szervezet két alapítóját. A két francia aktivista, Farid Ghehiouèche a Cannabis Sans Frontières egyik alapítója és Kenzi Riboulet pedig Chanvre et Libertés bizottsági tagja jelentős szerepet vállalt az új Páciens Szövetség megalakításában.
 
Iga: Három napja fejeződött be a Gyógyászati Kannabisz Konferencia. Most Bécsben vagyunk az ENSZ Kábítószerügyi Bizottságának éves ülésén. Mik a benyomásaid a két eseményről?
 
Farid Ghehiouèche: Prágával kapcsolatban azt gondolom, hogy ez volt az első olyan nemzetközi kannabisz konferencia, ami igazán nyitott volt a nagyközönség számára. Korábban is élvezhettük néhány elismert tudós, kutató és páciens előadását, de most előkészítettük a terepet, hogy a tudományos terület eredményei az átlagemberekhez is eljussanak. Húsz éve folynak a felmérések, a kutatások és jelennek meg a beszámolók és a tanulmányok, így egyre nagyobb tudással rendelkezünk a kannabisz gyógyászati potenciáljáról. Az előadók a kutatásaikon keresztül szembehelyezkedtek a kannabiszról számos országban kialakított rosszalló, negatív képpel, ami nagyrészt az ENSZ egyezményeknek köszönhető. Most ott tartunk, hogy egyfelől milliók rendelkeznek közvetlen tapasztalattal a kannabisz gyógyászati alkalmazhatóságáról és egyre több tudós végez kutatást a területen, elsősorban a rákgyógyászatban, a pszichózis, a PTSD kezelésében, valamint sok fertőzés, például a HIV és a Hepatitis C gyógyításának lehetőségeivel kapcsolatban. Eközben a másik oldalon a politikai világ nagyon negatív hozzáállást tanúsít a kannabisszal szemben. 
 
Iga: Mint mondod, ez volt az első ilyen típusú konferencia. Gondolod, hogy a kannabisz politika megfelelő irányba állásának lehetünk szemtanúi? 
 
Farid: Innen Bécsből azért látszik, hogy milyen messze vagyunk még ettől a gondolkodásmódtól. Ami mindenképpen pozitív és optimistává tesz, hogy a prágai konferencián a gyógyászati kannabisz ügyéért összegyűlt páciensek, egyesületek és civil szervezetek egy új, globális hálózatot alkottak Nemzetközi Gyógyászati Kannabisz Páciensek Szövetsége névvel. A konferencia három napján több találkozónk volt, ahol megalkottunk egy deklarációt, ami ennek a páciens csoportnak az első nyilatkozata.
 
Iga: …és a további aktivitások kiindulópontja?
 
Farid: Így van. Ketten úgy döntöttünk, hogy a bécsi ülés előtt megcélozzuk a prágai konferenciát, hogy Bécsbe magunkkal vigyük az üzenetüket. Az is világos volt, hogy Prágában mindenkinek tisztában kell lennie azzal, hogy az ENSZ ülés hivatalos programjának egy szekciójában páciensek fognak beszámolni a kannabisz gyógyászati célú alkalmazásáról. Tavaly az egyik kisebb szekciót figyelemmel kísérte az osztrák kormány, ahol az egyik megszólaló orvos az az osztrák Eberhard Pirich volt, aki most a prágai konferencián is részt vett. Ez volt az első alkalom, hogy ilyen jó előadást hallhattunk a bécsi ENSZ ülésen arról, miként segíthet a kannabisz a fájdalomcsillapításban és egyéb egészségügyi problémák esetén. Emlékszem Mr. Gilberto Gerra ENSZ megbízott nyitóbeszédére, aki elmondta, hogy a kannabisz gyógyászati tulajdonságait elemezve egy zöld kincses ládát nyitogatunk. Úgy vélem, hogy ezek a szavak kijelölik a számunkra kívánatos irányt.
 
Kenzi Riboulet: A szövetség célja a biztonságos és legális hozzáférés a gyógyászati kannabiszhoz a rászorulóknak világszerte azon betegségek esetén, melyeknél a kannabisz hasznosnak bizonyul. A listát az International Association for Cannabis Medicines (IACM) orvosai állították össze, tehát látható, hogy már létezik egy nemzetközi szervezete azoknak az orvosoknak, akik támogatják és kutatásokat végeznek a gyógyászati kannabisszal. És most megjelent az ügy másik, kiegészítő oldala, a páciensek személyében. 
 
Iga: Ezek szerint közeli együttműködést terveztek ezzel az egyesülettel?
 
Kenzi: Igen, természetesen. Például az IACM francia része, ami az UFCM (L’Union Francophone pour les Cannabinoïdes en Médecine) az egyik alapító szervezete az IMCPC-nek, úgyhogy a kezdetektől élvezzük a támogatásukat. A koalíció a prágai konferencián született, melyet a cseh egészségügyi miniszter pártfogásával rendeztek, ami erős köteléket biztosít az orvosok és a betegek között. Mindazonáltal a céljaink között szerepel az ENSZ egyezmények megváltoztatása és a betegek segítése, hogy a különböző országokban saját segítőszervezeteket hozzanak létre. Michael Krawitz, aki a Veteránok a Gyógyászati Marihuána Hozzáféréséért szervezet igazgatója és az IACM bizottsági tagja, már ismertette az IMCPC kezdeményezést az Egyesült Államok és Csehország kormányának fogadásán az ENSZ kábítószerügyi ülésén.
 
Iga: Mit értesz az önfenntartó szervezeteken? Hasonlóan látod őket, mint a spanyol Cannabis Social Club-ok vagy a gyógynövény beszerzésére létrejött, esetleg érdekképviseleti szervezetekre gondolsz?
 
Kenzi: Egyértelműen érdekképviseleti szervezetekre. Az szeretnénk, ha a tagjainknak jogi védelmet nyújtanának, hogy lehetővé tegyék a jogi problémák megfelelő megjelenítését, és hogy összefogják azokat az embereket, akik segíthetnek az ésszerű és megfelelő politikai reform indítványok megalkotásában.
 
Iga: Ezek szerint mindkettőre szeretnél fókuszálni: a reform alulról-felfelé és felülről-lefelé építkező megközelítéseire is?
 
Farid: Igen, minden lehetséges oldalról szeretnénk dolgozni rajta, hogy a lehető leghatékonyabb és legeredményesebb legyen. Észben kell tartanunk, hogy a jövőre megrendezésre kerülő UNGASS jelentős fordulatot fog hozni a drogpolitikában, úgyhogy erre kell fókuszálnunk. Mindenek előtt annyi civil szervezet küldöttet, aktivistát és droghasználót kell vinnünk New Yorkba, amennyit csak lehet.
 
Az interjút készítette: Iga Jeziorska