Azonosították a Spice feltételezett hatóanyagát

2008. december 17.

Frankfurti kutatók, a felsorolt összetevők között nem szereplő pszichoaktív hatóanyagot fedeztek fel a herbáldrogként forgalmazott Spice egyik mintájában

A média figyelme idén novemberben kezdett a 2006 óta forgalomban levő, mind népszerűbb Spice-ra irányulni, de akkor még csak találgatni tudták, hogy mi válthatja ki a fűszíváshoz hasonló hatást. Egy frankfurti gyógyszercégnek most azonban úgy tűnik, hogy sikerült megtalálnia a hatásért felelős összetevőt, ami aligha nevezhető herbálnak.

A Spiegel november elején egy düsseldorfi herbálboltostól, egy tinédzser vásárlótól és a düsseldorfi egyetemi klinika egyik toxikológusától próbált több információt szerezni. A bolt tulajdonosa elmondta, hogy a Spice nagyon népszerű termékük, naponta átlag 70-80-an vásárolnak a „gyógynövény-keverékből”. A toxikológus a csomagoláson feltüntetett összetevők többségét nem tudta beazonosítani és fantázianevekre gyanakodott (itt megjegyezném, hogy a kitartóbban keresgélők azért a legtöbb növényről találhatnak információt az Internet oldalain, nem is csak a Spice-szal összefüggésben, az azonban mindenképpen beszédes, hogy ezek az összetevők nem szerepelnek a toxikológusok által használt gyógynövénykönyvekben).
A német szakértő úgy vélte, hogy reklámfogásról lehet szó és a hatást pusztán a toxikus gázok belégzése okozza (a Spiegel által megszólaltatott fogyasztó csak negyed óráig tapasztalt egy enyhe bódulatot). Ez természetesen aligha magyarázza meg, hogy egyes fogyasztók hogyan érezhetik 5-6 órán keresztül is a készítmény hatásait.

Pár nappal később a Duna TV-n is foglalkoztak a Spice-szal egy rövid interjú keretében (40:25-47:10) amelyre az ország népszerű toxikológusát, Zacher Gábort hívták meg. Az értesülést az „új drogról” a magyar médiában jellemző fogásokkal tálalták: ugyan még nem lehetett tudni, hogy pontosan milyen veszélyekkel bír ez a szer, a háttérben mégis intravénás droghasználók szolgáltatják az illusztrációt és a műsorvezető hölgy a „Hol a halál?” kérdést szegezte a vendégének.
 


Zacher láthatóan hitt abban, hogy a csomagoláson felsorolt összetevők felelősek a hatásért, illetve a growshop-ok és headshop-ok honlapjain szereplő magyarázatban, mely szerint a keverék összetételéül szolgáló növények „világszerte közkedveltek voltak ősi vallási szertartásokon”. A fő összetevőt a főorvos a hawaii farózsában vélte felfedezni – amely egyébként nem szerepel a csomagoláson felsorolt növények között és nem is jellemző, hogy elfüstölve fogyasztanák – ami egy „nem olyan durva trippet okoz, de úgy beül valaki szépen a sarokba és akkor egy kicsit ott utazgat, nem vadul utazik, csak utazgat”. A toxikológus szerint a Spice (vagy a hawaii farózsa?) kapudrogként is szolgálhat, mert a használót egy idő után már nem elégíti ki az enyhe bódulat. A természetes és mesterséges drogok veszélyeit összehasonlítva Zacher olyan állítással szolgál, amely a mostani frankfurti kutatás eredményéig helytállónak tűnhetett.

„Abból a szempontból jobb, hogy tudom, hogy mi van benne. Annak a valószínűsége, hogy ebbe belekeveredik valami olyan szintetikus dolog – mondjuk valamilyen amfetaminszármazék, bármi egyéb – ez gyakorlatilag nulla. Itt csak ezek hatóanyagok lehetnek benne…”

A tegnapelőtt napvilágra került német kutatás rácáfolni látszik erre az állításra.
Frankfurt város megbízást adott a Spice vizsgálatára, hogy kiderüljön, mi is a növénykeverék igazi hatóanyaga és megfelel-e a hatályos gyógyszertörvénynek. A THCPharm nevű frankfurti gyógyszercég, a Spice egyik típusának mintáiban a JWH-018 nevű anyagot azonosította, melyet pár éve a Clemson egyetemen (USA) fejlesztettek ki. A szerrel jelenleg is folynak a kutatások és a későbbiekben fájdalomcsillapító gyógyszerként szeretnék forgalmazni. A JWH-018 kannabinoid agonistaként működik, azaz nagyon hasonló hatást produkál, mint a kannabisz fő pszichoaktív összetevője a THC, ám a vonatkozó tanulmányok – melyekre egyelőre csak utalás szintjén van rálátásunk – a JHW-018-at még potensebb vegyületnek tartják. Az azonban különös, hogy míg a JWH-018 hatását a THC-nál rövidebbként jellemzik, a Spice fogyasztók beszámolói hosszabb hatásról szólnak, mint amelyet egy füves cigaretta okoz. Továbbá egyelőre az is kérdéses, hogy a növényi összetevőknek mekkora szerepe lehet a kiváltott hatásban.  Kíváncsian várjuk a Spice összetételével kapcsolatos további fejleményeket…


Kardos Tamás
Drogriporter
2008.12.17.