Svédország

2007. május 25.

Az 1968-as svéd drogtörvény nem tesz különbséget az egyes illegális anyagok között - mindegyik használatát és tartását szigorúan büntetendőnek tekinti. A droggal kapcsolatos bűncselekményeknek három fajtáját különbözteti meg a törvény:

 

1, csekély jelentőségű: ha a kábítószer mennyisége nem haladta meg a 60 g kannabiszt, 5 g amfetamint, 0.6 g kokaint, 0.05 g heroint, 3 LSD bélyeget vagy 3 ecstasy tablettát. Ebben az esetben a kiszabható büntetés hat hónapig terjedő szabadságvesztés.

 

2, közönséges: ha a kábítószer meghaladja a csekély mennyiséget de kevesebb a jelentős mennyiségnél, 3 évig terjedő szabadságvesztés szabható ki.

 

3, súlyos: ha a kábítószer mennyisége meghaladja a 2 kg kannabiszt, 250 g amfetamint, 50 g kokaint, 25 g heroint, 160 LSD bélyeget vagy 160 ecstasy tablettát. Ebben az esetben 2-10 évig terjedő szabadságvesztés szabható ki.

 

A svéd hatóságok szigorúan lépnek fel a drogfogyasztókkal szemben, a próbára bocsátás is ritka. a csekélyebb jelentőségű esetekben kényszerkezelésnek is alávethetik az elkövetőt.

 

A drogkereskedőket kizárólag a 2. vagy 3. kategóriának megfelelően büntetik, az elkobzott kábítószer mennyiségétől függően.